Što aloe vera čini vašem tijelu? Zašto su ju Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti?

Istraživanja i drugi dokazi pokazuju da aloe vera ima iznimna svojstva. Što aloe vera zapravo čini vašem tijelu i zašto su je Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti?

Prema članku objavljenom u BMC Evoutionary Biology, ukupna vrijednost aloe vere jest 13 milijardi. Razlog zbog kojeg je tako dragocjena jest njezina primjena u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Egipćani su ju nazivali „biljkom besmrtnosti“.

Također, crteži aloe vere su pronađeni u grobnicama faraona. Aloe vera je 95% voda te se tisućljećima koristila za liječenje preko 50 raznih vrsta medicinskih problema koji uključuju opekline, pretilost, astmu, akne i dijabetes. U daljnjem će tekstu bili objašnjena svojstva aloe vere te način na koji ta svojstva koriste vašem tijelu.

Sadrži antioksidante i antibakterijska svojstva. U jednom članku se objašnjava da aloe vera sadrži snažne antioksidante koji spadaju u obitelj supstanci pod nazivom polifenoli. Taj isti članak tvrdi da ti polifenoli i drugi spojevi u aloe veri imaju mogućnost sprječavanja rasta određenih bakterija koje mogu izazvati infekciju kod ljudi.

Birgit_H / Pixabay

Brzo zacjeljuje opekline. Kada se sunčate i koža vam se nadraži, što prvo učinite? Nanesete aloe veru. Ona je prva supstanca koja je odobrena od strane liječnika, a može se izdati bez recepta, da uspješno liječi opekline. U članku objavljenom u Journal Burns su opisana četiri istraživanja koja su uključivala 371 pacijenta. Prema meta-analizi koja je korištena kako bi se izmjerila brzina zacjeljivanja opekline uz aloe veru, istraživači su otkrili da aloe vera zacjeljuje opekline 8 dana prije nego drugi produkti. No, to ne znači da trebate koristiti isključivo aloe veru za ozbiljne opekline nego se u takvim slučajevima trebate obratiti liječniku.

Smanjuje naslage kamenca na zubima. Istraživanje je nastojalo dokazati da je aloe vera korisna pri borbi s dentalnim problemima. Provedeno je istraživanje koje je uključivalo 300 zdravih ljudi koji su redovito ispirali usta te je 100% sok aloe vere uspoređen sa uobičajenom vodicom za usta. Istraživanje je pokazalo da je aloe vera jednako učinkovita u uklanjanju naslaga kamenca na zubima u samo četiri dana korištenja.

Liječenje plikova u ustima. Svi su se, makar jednom, suočili sa plikovima u ustima. Oni su užasni i teško je uživati u hrani kada ih imate. No nedavna su istraživanja pokazala da aloe vera može ubrzati proces zacjeljivanja tih plikova. Istraživanje je provedeno nad 40 pacijenata koji su imali rane i plikove u ustima. Oni su nanosili aloe veru na te rane. Rezultati su bazirani na vremenu zacjeljenja, postotku boli i veličini ozljede. Rezultati su pokazali da je uz korištenje aloe vere bilo smanjeno vrijeme zacjeljivanja, smanjena je bol, a ozljeda se također smanjila.

Može spriječiti nastanak bora i poboljšati ten. Postoje dokazi da aloe vera može usporiti starenje kože. Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdilo ima li dijetalna aloe vera učinke na starenje kože. Istraživači su zamolili 30 zdravih žena preko 45 godina starosti te su im dali dvije doze aloe vere kako bi ih koristile 90 dana. Istraživači su mjerili učinkovitost prema borama na licu i elastičnosti kože. Nakon 90 dana, smanjile su se bore te se povećala elastičnost kože.

Zaključak. Istraživanja i drugi dokazi pokazuju da aloe vera ima iznimna svojstva. Ovo je pogotovo istina kada se koristi za oralnu higijenu. Možete kupiti aloe veru i razne proizvode koji ju sadrže u lokalnim ljekarnama i kozmetičkim prodavaonicama. No svakako se posavjetujte s liječnikom prije korištenja.