Imaju li anđeli slobodnu volju?

Anđeli imaju slobodnu volju prema onome što piše u Bibliji. Također, kao duhovna bića, anđeli imaju osjećaje i inteligenciju. 

Premda Biblija ne daje nikakve specifične detalje vezane uz anđele, njihova pojava u Bibliji daje nam uvid u to kakvi su oni. Možda jedno od najčešćih pitanja, vezanih uz njihov karakter, glasi: imaju li anđeli slobodnu volju?

Biblija nam govori da su anđeli duhovna bića koja je stvorio Bog. Oni imaju osjećaje, štuju Boga (Luka 2, 13-14), imaju inteligenciju. (2. Korinćanima 11, 3; 4)

Anđeli se dijele u dvije skupine: pali anđeli koji su izbačeni iz raja, nakon što su se pobunili protiv Boga (Otkrivenje 12, 7-9; 2. Petrova 2, 4; Judina 1, 6) i uzvišeni i sveti anđeli, koji su odabrali štovati Boga i ostati s Njime u raju. (Marko 8, 38; 1. Timoteju 5, 21) 

Iz priče o Sotoni učimo kako anđeli imaju slobodnu volju

Sotona je bio anđeo koji se, zbog ponosa, želio uzdići na poziciju višu od Boga. Sotona je vodio pobunu anđela, koji su bili izbačeni iz raja. Zanimljivo, iz njegove priče učimo kako anđeli imaju slobodnu volju.

U knjizi proroka Izaije, vidimo kako Sotona neprestano objašnjava svoje planove: „Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijestolje ću sebi dići. Na zbornoj ću stolovati gori na krajnjem sjeveru. Uzaći ću u visine oblačne, bit ću jednak Višnjemu“. (Izaija 14, 13-14)

Pali anđeli, kao i sveti anđeli, imaju slobodnu volju 

Pali anđeli, kao i sveti, imaju slobodnu volju. Pali anđeli odabrali su slijediti Sotonu, dok su sveti anđeli odabrali slijediti Boga. Sveti anđeli imaju izbor sagriješiti, kao što je Isus imao dok je bio na Zemlji, no poput Isusa, oni ne griješe.

Ljudi također imaju slobodnu volju, no za razliku od anđela, mi smo pokvareni našom grješnom prirodom, stoga je grijeh dio nas. (Rimljanima 5, 12). Anđeli nemaju grješnu prirodu, a sveti anđeli, koji su na nebesima, ne griješe. (Otkrivenje 21, 27) Umjesto toga, ono žude za time da odaju čast i slavu Bogu i to čine tako što su Mu poslušni. 

Prijevod: Ivan H.; Izvor: Compellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!