Otkrića unutar groba koja se smatrala mjestom gdje je Isusovo tijelo položeno pokazuju autentičnost lokacije, prema istraživačima.

Popravci u Aediculu, koji se rušio, otkrili su prije nepoznate detalje grobna za koje arheolozi tvrde da dokazuju kako je to lokacija Isusove groba još od 4. stoljeća.

Između tog vremena i 1500-ih, kada je lokacija zatvorena u mramor kako bi se spriječilo prolaznike da uzimaju dijelove, crkva je uništena i ponovno obnavljana nekoliko puta. Međutim, istraživači koji su grob otvorili prvi put nakon 500 godina pronašli su vapnenu površinu na koju je, vjeruje se, Isusovo tijelo bilo položeno. Pronađen je i križ urezan u mramornu stijenu za koji se vjeruje da potječe iz 12. stoljeća.

Arheolog Fredrik Hiebert iz National Geographica, partner u projektu je rekao: „Najzanimljivije mi je bilo kada smo uklonili prvi sloj prašine i otkrili drugi kamen. On je bio siv, ne kremast ili bijel kao eksterijer, a u sredini je bio predivno urezani križ. Nismo imali pojma da je ondje. Hram je uništavan mnogo puta zbog požara, potresa, invazija. Nismo znali jesu li ga gradili svaki put na istom mjestu.“

„Ovo se čini kao snažan dokaz da je mjesto koje su hodočasnici posjećivali i štovali zapravo isti grob koju je rimski car Konstantin pronašao u 4. stoljeću i koju su križari štovali. To je naprosto zapanjujuće.“

„Kada smo shvatili što smo pronašli koljena su nam se počela tresti.“

Arheolozima je trebalo otprilike 60 sati kako bi uklonili nakupine prljavštine i prašine u grobnici. Pronašli su vapneni kamen neposredno prije nego je grob trebao biti ponovno zatvoren.

Grob je otvoren u prisustvu vođa Pravoslavne, Armenske i Rimokatoličke Crkve, koji dijele odgovornost za tu građevinu te se često ne mogu složiti po nekim pitanjima.

Hiebert je dodao: „Dopustili su patrijarsima triju crkava da uđu prvi. Izašli su s velikim osmjesima. Nakon toga su redovnici ušli te su se isto tako radostili.“

IZVORChristian Today