Astronaut koji je proveo 178 dana u svemiru
Ilustracija: Canva/YouTube

Astronaut Ron Garan se iz svemira vratio na Zemlju s potpuno novom perspektivom nakon onoga što je svjedočio u svemiru.

Možete samo zamisliti kakve misli prolaze glavom astronauta dok imaju pogled na naš planet iz svemira – ali “to je dug put prema dolje” moglo bi biti jedna od glavnih.

No, za bivšeg NASA-ina astronauta Rona Garana (62) postojala je samo jedna misao… “trezvena spoznaja” da mi Zemljani “živimo u zabludi”.

I ne, nije u pitanju to da su zagovornici ravne Zemlje bili u pravu. Zapravo, radi se o nečem puno uvjerljivijem.

Samo se stavite u Garanovo odijelo na trenutak i zamislite što je mislio dok je imao neprekidan pogled na naš planet i doživljavao ono što je poznato kao “efekt pregleda”.

Za one koji ne znaju, ovaj termin opisuje kognitivnu promjenu koju mnogi astronauti osjećaju dok gledaju Zemlju iz svemira – što istraživači uspoređuju sa “stanjem strahopoštovanja sa samotranscendentnim kvalitetama”.

Ovaj fenomen može izazvati “neočekivanu i preplavljujuću emociju” kod onih koji su dovoljno hrabri da se ukrcaju na raketu, što, budimo iskreni, ne bi trebalo biti tako iznenađujuće.

Mislim, vide nešto što će samo rijetki smrtnici ikad doživjeti – prilično smo sigurni da bismo i mi bili emotivno ganuti.

To je upravo iskustvo koje je Garan imao dok je proveo 178 dana u svemiru, putujući više od 71 milijun milja u 2.842 orbite tijekom svoje karijere u NASA-i.

Jesu li pisci Biblije vjerovali da je Zemlja ravna? Ovo će vas iznenaditi

Astronaut je došao do vrlo zanimljivog zaključka

S jedinstvenom perspektivom na svijet koju je stekao tijekom svog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), došao je do vrlo zanimljivih zaključaka o našem načinu života dok je gledao kroz prozor.

Govoreći za Big Think, Njujorčanin je rekao da je shvatio kako stvari koje većinu ljudi brinu zapravo nisu tako važne – ali trebali bismo biti mnogo više zabrinuti za globalno zagrijavanje, krčenje šuma i gubitak bioraznolikosti.

NASA-in astronaut Ron Garan doživio je veliko prosvjetljenje dok je bio u svemiru.

Objašnjavajući što je vidio, Garan je rekao: “Kad sam gledao kroz prozor Međunarodne svemirske stanice, vidio sam bljeskove munja nalik paparazzima, vidio sam plesne zavjese aurora koje su izgledale tako blizu kao da ih možemo dotaknuti.

Ron Garan astronaut
Snimka zaslona: YouTube

Pogodila ga je trezvena spoznaja o životu

I vidio sam nevjerojatnu tankost atmosfere našeg planeta. U tom trenutku me pogodila trezvena spoznaja da taj papirnato tanki sloj održava svaki živi organizam na našem planetu na životu.

Vidio sam iridescentnu biosferu prepunu života. Nisam vidio ekonomiju. Ali budući da naši ljudski sustavi tretiraju sve, uključujući i same sustave za održavanje života na našem planetu, kao potpuno vlasništvo globalne ekonomije, očito je iz svemirske perspektive da živimo u zabludi.”

Izgleda da Elon Musk treba što prije srediti tu SpaceX raketu kako bismo svi mogli vidjeti ovo za sebe.

“Jasno je iz svemirske perspektive da živimo u zabludi”, nastavio je Garan.

“Postoji ta lampica koja se upali kada shvatimo koliko smo međusobno povezani i ovisni.”

Od kada se vratio na Zemlju, Garan strastveno zagovara brigu o našem planetu, potičući ljude da stavljaju jedni druge ispred utrke za modernim životom.

“Nećemo imati mir na Zemlji dok ne prepoznamo osnovnu činjenicu o međusobno povezanoj strukturi cijele stvarnosti”, dodao je Garan – i nije jedini s ovim razmišljanjem.

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Goran
8 dani prije

Šta je pisac hteo da kaže?Da je skoro astronaut to bio,pa da i poimam nešto,a ovako – kod nas se kaže :”Naknadna pamet je najgora pamet”.