astronaut svemir susret s Bogom
Foto: Pixabay

Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih (Ps 18,2)

Malo je ljudi koji su imali priliku letjeti u svemir.

Jedan od njih, John Glenn je bio prvi američki astronaut koji obišao Zemljinu orbitu 1962. godine i time bio peti čovjek koji je bio u svemiru. U svojoj 77. godini života postao je ujedno i najstariji astronaut na nekoj misiji. John Herschel Glenn je preminuo 8. prosinca 2016. godine a bio je  pilot, inženjer, astronaut, a kasnije tijekom svoje karijere je obavljao funkciju senatora iz Ohia. Kao pilot je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu kao i Korejskom ratu, a 1959. godine ga je NASA obučila za astronuata.

Nadahnjujuća je njegova izjava nakon povratka s misije 1998. godine: „Promatrati (Zemlju) kao tvorevinu i pri tome ne vjerovati u Boga je za mene nešto nemoguće. Taj prizor je upravo ojačao moju vjeru“. Glenn je bio praktični vjernik i izjavio je da se svakodnevno moli, piše Svjetlo-vjere.com.

Također je čvrsto vjerovao da znanost i vjera mogu koegzistirati i pri tom je podržavao izučavanje evolucije u osnovnom obrazovanju: ”Ne vidim da sam manje religiozan zbog činjenice da je znanost zabilježila da se mijenjamo tijekom evolucije i vremena. To ne umanjuje čudesnost stvaranja svijeta”. Glenn je tvrdio da je Gospodin uvijek za njega bio neodvojivi dio svemira. No John je bio i praktični vjernik  – molio je svaki dan i bio dio svoje vjerske zajednice – Prezbeterijanske crkve.

Kao i kod Glenna, duboka religioznost i vjera su itekako bili prisutni kod prvih astronauta. Neil Armstrong i Buzz Aldrin su prvi kročili na Mjesečevu površinu. No manje je poznato da su prije izlaska iz svog broda, izvadili Bibliju, kalež, hostiju i vino da bi na Mjesecu njihov prvi čin bio sveta pričest.

Kao zapovjednik prve posade koja putovala izvan Zemljine orbite, Frank Borman je gledajući planet Zemlju s udaljenosti od 400.000 km preko radio-veze citirao knjigu Postanka: ”U početku stvori Bog nebo i zemlju”. Kasnije je opisao svoj doživljaj kao čvrsto uvjerenje da je u početku svega stajao Bog.

James Irwin koji je hodao mjesečevom površinom je kasnije postao evangelički svećenik i lunarnu misiju je često smatrao otkrivenjem: ”Osjetio sam Božju silu kao nikad do tad”.

Značajne su u ovom kontekstu riječi velikog filozofa  i mislioca Emmanuela Kanta, izrečene prije dva stoljeća: “Ispuniti um uvijek nečim novim izaziva divljenje i strahopoštovanje: zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni.” Ove riječi nam pomažu u kontemplaciji samog Boga – moralni zakon oslikava Božju dobrotu, a nebo otkriva Njegovu snagu što potvrđuje i psalmist na više mjesta:

  • Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti (Ps 8,4)
  • Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih (Ps 18,2)
  • Tvoja su nebesa i tvoja je zemlja, zemljin krug ti si sazdao i sve što je na njemu (Ps 89,12).
IZVORSvjetlo-vjere.com