NaslovnicaDuhovnostTko su pali anđeli?

Tko su pali anđeli?

U duhovnom svijetu postoje Božji i pali anđeli. Jesu li pali anđeli zapravo Sotonini pomagači? Koja je njihova sudbina?

Riječ anđeo dolazi od grčke riječi angelos što znači glasnik. Anđeli su duhovna bića bez tijela od mesa i kostiju, iako očito imaju sposobnost pojavljivanja u ljudskom obliku (Postanak 19, 1-22).

Pali anđeli su stvorena duhovna bića koja su se pobunila protiv Boga

Biblija jasno govori o demonima ili zlim duhovima, ali jesu li demoni pali anđeli? Možda se najjasniji odgovor može pronaći u Otkrivenju 12, 9:

Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Ðavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.

Ovaj stih kaže da je Sotona đavao i zmija iz Postanka 3. Bačen je na zemlju sa svojim “anđelima”.

“Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda? U svom si srcu govorio: ‘Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijesto ću sebi dići. Na zbornoj ću stolovati gori na krajnom sjeveru. Uzaći ću u visine oblačne, bit ću jednak Višnjemu.'” (Izaija 14, 12-14)

Još jedan koristan stih nalazi se u Mateju 25, 41: “Zatim će reći i onima slijeva: ‘Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!'” Đavao ima svoje anđele, a ista bića se u drugim odlomcima nazivaju demonima ili zlim duhovima. Stoga možemo zaključiti da su demoni pali anđeli koji su se pobunili protiv Boga zajedno s arkanđelom Luciferom, koji je postao đavao.

Zašto Bog palim anđelima ne daje priliku da se pokaju?

Prvo, nema razloga vjerovati da bi se pali anđeli pokajali da im se pruži prilika. Zapravo, primjer koji Isus daje o lutajućem nečistom duhu otkriva suprotno:

“A kad nečisti duh iziđe iz čovjeka, luta bezvodnim mjestima tražeći spokoja, ali ne nalazi! Tada rekne: ‘Vratit ću se u kuću odakle iziđoh.’ I došavši, nađe je praznu, pometenu i uređenu. Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje. Na kraju bude s onim čovjekom gore nego na početku. Tako će biti i s ovim opakim naraštajem.” (Matej 12, 43-45)

Drugo, nije planirana nikakva žrtva da bi se otkupili grijesi palih anđela. Biblija uči da je Krist došao umrijeti za grijehe ljudi. Rimljanima 5, 6 kaže: “Doista, dok mi još bijasmo nemoćni, Krist je, već u to vrijeme, za nas bezbožnike umro.”

Treće, pali anđeli, uključujući i Sotonu, prethodno su već bili u Božjoj prisutnosti (Ezekiel 28, 14). Zbog toga su uklonjeni iz vječnosti s Bogom.

U budućnosti će doći do suda nad palim anđelima

I anđele, koji nisu čuvali svojeg dostojanstva nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je za sud velikoga Dana, okovane u mraku vječnim okovima. (Judina 1, 6)

Nakon Tisućgodišnjeg kraljevstva, bit će jedna konačna bitka u kojoj će Krist i oni s njim zauvijek pobijediti Sotonu i one s njim (Otkrivenje 20). Prokletstvo će završiti i novo nebo i zemlja bit će stvoreni gdje će sav Božji narod živjeti s Njim zauvijek.

PROČITAJTE JOŠ: