Tužna vijest iz Australije 480 milijuna životinja smrtno stradalo u požarima
Foto: Pixabay

Tužne videosnimke i fotografije stradalih životinja u požarima koji haraju Australijom šire se društvenim mrežama.

Profesor Chris Dickman, stručnjak na području bioraznolikosti iz Sydneyja, izjavio je da se radi o 480 milijuna mrtvih životinja.

Brojke se temelje na izvještaju koji je napisao u suradnji s drugim stručnjacima 2007. godine za organizaciju World Wide Fund Nature. Tada je na području Novog Južnog Walesa bilo 17,5 sisavaca, 20,7 ptica te 129,5 gmazova po jednom hektaru.

Te brojke su pomnožili s veličinom područja koje je požar zahvatio. Procijenili su da je na tri milijuna hektara Novog Južnog Walesa, koliko je izgorjelo prije desetak dana, čak 480 milijuna sisavaca, ptica i gmazova bilo zahvaćeno požarom.

VIDI OVO: Molitva za Australiju

Stručnjaci su zabrinuti da su neke biljne i životinjske vrste zbog ovog požara i izumrle. Klokani su imali najveće šanse za preživljavanje jer su veliki i brzi, dok su koale najugroženije jer su male i spore.

One se hrane lišćem eukaliptusa koje sadrži lako zapaljivo ulje te su tako dodatno ugrožene.

Postoji stvarna zabrinutost da su čitave vrste biljaka i životinja uništene nakon otkrića da je gotovo 500 miliona životinja umrlo od početka izbijanja požara. Smrtno je stradalo čak 8.000 koala, što je trećina ovih životinja kojima je Australija dom.

Do sada je izgorjelo više od 5 milijuna hektara zemlje, a požari i dalje divljaju po cijeloj Australiji.