Ljubazni beluga kit vratio mobitel ženi nakon što joj je upao u more

Jeste li ikada čuli za misterioznog beluga kita na području Norveške za kojeg se sumnja da je ruski špijun? Pa, ako i jest, onda je bome jako pristojan špijun.

Kit je uočen prije nekoliko tjedana kada su norveški ribari vidjeli da im se približava – činio se prijateljski raspoložen te im je došao tako blizu da su vidjeli uzicu na njegovom vratu.

Budući da druga arktička područja na kitove ne stavljaju uzicu ni bilo kakve naprave, činilo se da ovaj kit pripada Rusiji te su se uskoro proširile glasine o „ruskom kitu špijunu”.

Yeah, you read that right. "Spy" whales may apparently be a thing.

Objavljuje Nine.com.auPonedjeljak, 29. travnja 2019.

Kit je oslobođen od sprega uzice oko vrata te uživa u vodi, a ujedno i pomaže prolaznicima.

Jedna od njih je i Ina Mansika koja je sa svojim prijateljima došla promatrati vodu i uslikati nekoliko fotografija. Prijateljski raspoložen kit ih je odmah odlučio pozdraviti.

Kit je došao do površine i igrao se s prolaznicima. No, tada se dogodila nesreća. Ini je slučajno ispao mobitel u vodu. Jako se zabrinula.

Bio on ruski špijun ili ne, ovaj kit zaista ima dobro srce. On je zaronio, uhvatio mobitel te ga je vratio njegovoj vlasnici.

Čak je ostao na površini dovoljno dugo da ga vlasnica pomazi i poigra se s njim.

Mansika je za Dodo progovorila o tom nevjerojatnom događaju:

„Legli smo dolje kako bismo uspjeli bolje pogledati kita i pomaziti ga. Zaboravila sam zatvoriti džep od jakne tako da mi je mobitel pao u ocean. Pretpostavili smo da je zauvijek nestao dok kit nije zaronio te se nakon nekoliko trenutaka vratio s mojim mobitelom u ustima”.

Dostupna je i cijela snimka susreta. Cijela skupina je bila zabezeknuta onim što je kit učinio.

„Svi su bili jako iznenađeni. Gotovo da nismo vjerovali što smo vidjeli”, rekla je Mansika, „Ja sam bila jako sretna i zahvalna što sam dobila mobitel natrag”.

Naravno, mobitel nije više u radnom stanju budući da je bio u vodi (i nikakva riža ne može popraviti takvo ronjenje) – on on je i dalje zanimljiv suvenir ovog neobičnog susreta.

Ljudi su zabrinuti da prijateljsko raspoloženje kita i njegova neprirodna želja da se približi ljudima  znači da on možda neće moći preživjeti u divljini.

Uzica koju je kit nosio predana je norveškoj posebnoj policiji koja pokušava odrediti je li korištena kako bi se na njoj moglo montirati oružje ili kamera.

Neki komentatori su spomenuli mogućnost da je kit dio tajnog ruskog programa za špijuniranje brodova, ali je rusko Ministarstvo obrane to zanijekalo. (No važno je i napomenuti da to ne bi bilo jako neobično – američka vojska upotrebljava sisavce kao dio svoje obrambene strategije još od Hladnog rata).

Kitovi su inače jako dobro raspoložene životinje tako da je on mogao biti korišten i kao životinja za terapiju, ali još nitko nije dokazao vlasništvo nad njim. Beluge su iznimno inteligentne životinje tako da nije čudo što je ovaj kit od tako velike pomoći.

Iako se čini da ovaj kit ne želi otići iz Norveške, čini se da će uskoro biti premješten u utočište na Islandu.