NaslovnicaVijestiKršćanske vijestiBeogradski kirurg koji se specijalizirao za promjene spola iznio šokantne detalje o...

Beogradski kirurg koji se specijalizirao za promjene spola iznio šokantne detalje o muškarcima koji su to učinili

Broj pacijenata koji su zažalili nakon operacije promjene spola, pogotovo kada je riječ o muškarcima koji su prošli operacije kako bi izgledali kao žene, neprestano raste, prema izjavi vodećeg kirurga za promjene spola.

Prema Telegraphu, profesor Miroslav Đorđević, koji je na čelu klinike u Beogradu, izjavljuje da se broj osoba, koje su mu se obratile jer žale što su prošli operaciju za promjenu spola, povećao u posljednjih pet godina.

Đorđević govori o „rastućoj depresiji“ koja uključuje suicidalne misli, a o kojoj su s njime razgovarale osobe koje su požalile odluku da promijene spol.

„Često je užasno čuti ovakve priče“, rekao je 52-godišnji kirurg.

Đorđević je rekao da izvodi oko 100 operacija godišnje u svojoj klinici u Beogradu i u Mount Sinai bolnici u New Yorku te je pozvao ljude da nastoje bolje razumjeti ono čime se bavi.

„Promjena spola i žaljenje su vrlo popularne teme“, rekao je kirurg, „Mi inače moramo podržati svako istraživanje u tom polju.“

Otkrio je i da se sve promjene spola koje je obavio odnose na žene u dobi preko 30 godina koje su odlučile da će si vratiti muške spolne organe.

Kirurg je podijelio svoju zabrinutost kada je riječ o dobnoj granici osoba koje mogu pristupiti takvoj operaciji, a koja bi se mogla toliko spustiti da bi i maloljetnici mogli zatražiti operaciju promjene spola.

Đorđević je izjavio da on neće operirati ako je riječ o osobama mlađim od 18 godina.

„Bojim se toga što će se s tom osobom dogoditi pet do deset godina poslije“, objasnio je, „To je više od operacije; to je pitanje ljudskih prava. Ne bih ih mogao prihvatiti za pacijente jer se bojim što bi se moglo dogoditi njihovom umu u budućnosti.“

Ujedno je rekao da nije oduševljen ni idejom da se djeci daje hormonalna terapija prije nego uđu u pubertet, što je tema rasprave.

„Etički, mi moramo pomoći bilo kojoj osobi iz bilo kojeg dijela svijeta od njihove treće ili četvrte godine, ali na najbolji mogući način“, rekao je, „Ako mijenjate nečije generalno zdravlje kakvim lijekovima – ja ne želim biti dio takve situacije.“

Izvješća medicinskih stručnjaka dovela su u pitanje sigurnost i efektivnost poticanja djece koja imaju problema sa spolom da se odluče na „radikalnu“ i „eksperimentalnu“ hormonsku terapiju koja bi onemogućila ulazak u pubertet.

Posljednje izvješće pod nazivom „Growing Pains: Problems With Puberty Supression in Treating Gender Dysphoria“ („Rastući problemi: Problemi sa zaustavljanjem puberteta u liječenju osoba sa poremećajem spolnog identiteta“) iznosi da nema dovoljno dokaza koji idu u prilog teoriji da je onemogućavanje puberteta „reverzibilno, sigurno, ili učinkovito kada je riječ o problemima spolnog identiteta“. Đorđevićevi su komentari došli u trenutku kada je Bath Spa fakultet u Engleskoj blokirao pokušaje istraživanja osjećaja žaljenja kod osoba koje su imale operaciju promjene spola.

The Sunday Times novine su naglasile da je James Caspian, psihoterapeut, htio svoj diplomski rad bazirati na savjetovanju i psihoterapiji, ali mu je zabranjeno da se bavi tim poljem.

Fakultet je objasnio da je takvo istraživanje potencijalno „politički neispravno“ i da bi zbog njega njihova institucija bila podložna kritikama.

Caspian, koji se specijalizira za terapiju osoba koje su imale promjenu spola, rekao je da Bach Spa krši „glavne postavke akademske i intelektualne slobode“ koje mu dozvoljavaju da se bavi kojim god poljem želi.