Zašto je važno moliti se za druge?
Foto: Pixabay

Molitva za druge smatra se izvorom izlječenja, uz ispovijed. Ako ih iskreno ljubimo, željet ćemo i moliti za njih.

Molitva za druge, pritom misleći na molitvu općenito, često izaziva pitanja. Zašto bismo trebali moliti ako Bog već zna želje našeg srca? On je uvelike mudriji od nas. Zašto nas onda traži da molimo? Ne bi li bilo bolje da jednostavno vjerujemo da On čini što je najbolje za nas?

Istina je da je Bog mudriji od nas (1 Kor 1, 25) i da Mu trebamo vjerovati (Izr 3, 5-6). I iz tog razloga moramo moliti, jer moliti za sebe i za druge nešto je što nam sam Bog zapovijeda da činimo.

Molitva za druge smatra se izvorom izlječenja (Jak 5,16), uz ispovijed. Jakov nam govori da je molitva pravednika itekako moćna. Znači li to da Bog sluša samo molitve dobrih ljudi? Ne, riječ pravednik u Bibliji, odnosi se na one koji imaju vjeru i koji su opravdani po Isusu Kristu (Rim 5,1; 3,21-22; 4,2-3).

Isus nam je rekao da molimo u Njegovo ime

Ako nešto učiniš „u ime“ nekog drugog, to znači da činiš nešto prema njegovim željama. Nadalje, poznavanje i razumijevanje Boga je sastavni dio molitve. Sada počinjemo uviđati zašto je važno moliti za druge. Molitvom se ne koristimo da bismo dobili sve što želimo ili da bismo u svim vremenima bili zdravi, sigurni i slobodni od problema. Molitva je moćan način na koji možemo upoznati našeg Spasitelja, i osim toga, okuplja vjernike. Snažna molitva za druge približit će nas Bogu jer takva je molitva temeljena na poznavanju Njegove volje (1 Iv 5,4). Također, molitva će nas približiti i drugima jer ih na taj način dublje upoznajemo i fokusiramo se na njihove potrebe.

PROČITAJTE: 8 fantastičnih stvari koje se dogode kada molimo za druge

Kod većine nas, kada molimo za druge, to otprilike zvuči ovako: „Bože, podari mom prijatelju posao, dobar auto, zdravlje i sigurnost.“ Ako nekoga zaista dobro poznajemo, trebali bismo moliti za njegov brak ili druge odnose. Nema ničeg lošeg u tome da molimo za takve stvari, čak štoviše, Biblija nas potiče da molimo za sve i, čineći tako, prestanemo biti zabrinuti (Fil 4,6). U redu je moliti za zdravlje i za opće dobro (3 Iv 1,2).

No, većina je molitvi zabilježenih u Bibliji drugačijeg tipa. Kada bi Isus molio za druge, On bi molio za njihovu vjeru (Lk 22,32), za neposustajanje u kušnjama ( Lk 22,40), za njihovo zajedništvo (Iv 17,11) i za njihovo posvećenje (Iv 17,17). Pavao je molio za spasenje izgubljenih (Rim 10,1), molio je da braća ostaju na pravom putu (2 Kor 13,7), da vjernici jačaju u Duhu Svetom, ukorijenjeni i utemeljeni u ljubavi, da budu sposobni razumjeti Božju ljubav, i da se ispune svom puninom Božjom (Efežanima 3,14-19). Ove su molitve za duhovno blagostanje i sve su one „u Isusovo ime“ te u skladu s Božjom voljom – molitve koje nalaze svoje „da“ u Kristu (2 Kor 1, 20).

Moliti za druge je važno jer ispunjava zapovijedi Novog zavjeta. Dužni smo moliti za sve ljude (1 Tim 2,1), za sve koji su na vlasti (1 Tim 2,2), za izgubljene, za braću kršćane ( Ef 6,18), za navjestitelje evanđelja (Ef 6,19-20), za progonstvo Crkve (Heb 13,3). Molitvom za druge prestajemo razmišljati samo o sebi te pažnju usmjeravamo na potrebe oko nas. „Noseći bremena drugih, ispunjavamo zakon Kristov“ (Gal 6,2). Počnite danas moliti jedni za druge i pomozite izgraditi tijelo Kristovo.

Izvor: Gotquestions.org