U Berlinu se otvara prvi LGBT vrtić u Njemačkoj!

Vijest koja je odjeknula u svim medijima: u Berlinu se otvara prvi njemački LGBT dječji vrtić.

Dječji vrtić će biti dio ustanove koja će se zvati „Mjesto za životnu raznolikost Südkreuz“. Zgrada u ulici Ella Barowsky 27/28 pretvorit će se u višegeneracijsku kuću za homoseksualne, biseksualne, transseksualne i intersekusalne osobe. U zgradi će biti smješteni savjetovalište, odjel za njegu starih i bolesnih i – novi dječji vrtić, piše dw.com.

Već je popunjeno 60 mjesta u vrtiću

Već su imenovani direktor vrtića i njegov zamjenik, a prema riječima Marcela de Groota, izvršnog direktora Savjetovališta za LGBT-osobe, „jedan od te dvojice pripada LGBT zajednici“. De Groot kaže da je izbor odgajatelja još u tijeku: „Nećemo odbiti ni heteroseksualne osobe koje smatraju da je ovo dobra stvar”. On dodaje da će vrtić imati mjesta za 93 djece, te da je već popunjeno 60 mjesta.

Za njemačke medije De Groot je naveo primjer roditelja koji su prijavili dijete u ovaj vrtić: „Roditeljski par je prijavio svog sina u vrtić, jer on za rođendansku proslavu rado oblači haljinice i stavlja špangice u kosu. Oni se nadaju da će kod nas biti bolje prihvaćen nego u drugim vrtićima.”

De Groot dodaje da se primaju sva djeca, da postoje prijave roditelja iz LGBT zajednice, ali djecu upisuju i roditelji koji stanuju u blizini.

Pedagoški koncept predviđa da se u vrtiću otvoreno pokazuje što znači biti homoseksualna osoba. „Imat ćemo deset uobičajenih knjiga za djecu, ali onda i tri u kojima se princ vjenčava s drugim princom”, kaže Marcel de Groot. Smatra da će ovaj vrtić biti kao i svi ostali, ali djeci koja nisu heteroseksualna kasnije će biti olakšano da sami javno deklariraju svoju seksualnu orijentaciju. Sve ostalo je, prema njegovim riječima, kao i u svakom drugom berlinskom vrtiću, samo će LGBT zajednica biti nešto vidljivija, piše dw.com.

NAJNOVIJE!