U Berlinu se gradi zajednički dom za kršćane, Židove i muslimane

U Berlinu se gradi zajednički dom za tri monoteističke religije – kršćane, Židove i muslimane s crkvom, sinagogom i džamijom.

Više od deset godina u Berlinu se planira i raspravlja o ideji o zajedničkoj zgradi tri monoteističke religije: judaizma, kršćanstva i islama.

Nakon što su se radovi nekoliko puta odgađali, nedavno i zbog pandemije koronavirusa, projekt će sada i službeno biti pokrenut. I to u srcu starog Berlina. Za nešto više od dva mjeseca, u siječnju 2021. godine, bageri će početi kopati jamu za temelje za ovaj vrlo poseban projekt.

”House of One” (Kuća jednoga)

To je najavio je administrativni direktor zaklade “House of One” (Kuća jednoga) Roland Stolte na prvom službenom sastanku Upravnog odbora zaklade “House of One” koji se sastoji od 20 članova, a na čijem je čelu berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD).

Zgrada Kuća jednoga
Ovako će izgledati zgrada; Foto: Bdcnetwork.com

U upravnom odboru se, pored istaknutih predstavnika tri vjere, nalaze i istaknuti predstavnici berlinske kulturne scene: generalni direktor Humboldtovog foruma, direktor Židovskog muzeja, direktor Njemačkog kazališta, predsjednik Zaklade pruske kulturne baštine, te direktor organizacije „Haus der Kulturen der Welt”.

Za njemački glavni grad, u kojem često ne dolazi do suradnje između religije i kulture, ovo je nešto vrlo posebno.

Gradonačelnik Müller bio je “jako oduševljen idejom” ovog međureligijskog projekta. „Gdje, ako ne ovdje?” izjavio je on. „House of One” će biti simbol susreta i “velika dobit” za cijeli grad.

Zajednički dom za kršćane, Židove i muslimane

Za pet godina iznad arheoloških ostataka ove crkve uzdići će se zajednički dom za kršćane, Židove i muslimane s crkvom, sinagogom i džamijom. Sastojat će se od tri prostora i središnje prostorije za sastanke u sredini.

Zgrada bi trebala biti visoka 40 metara i predstavljat će simbol zajedništva. Planirani troškovi izgradnje iznose 43,5 milijuna eura i većim dijelom su već osigurani, piše DW.

Iako su mnogi oduševljeni ovom idejom, kod kršćana postoji bojazan da je ovakav projekt pogodno tlo za ujedinjenje svjetskih religija koji priprema pozornicu za dolazak Antikrista.