NaslovnicaŽivotBi li se kršćanke smjele šminkati i nositi nakit?

Bi li se kršćanke smjele šminkati i nositi nakit?

Govori li Biblija nešto o vanjskom izgledu žene? Jesu li šminka i nakit za današnje kršćanke ili je grijeh koristiti ih?

Prva Samuelova 16,7b kaže: „Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.”

Prva Timoteju 2,9-10 nam veli: „Isto tako hoću da se žene pristojno oblače, da se kite stidom i čednošću, ne pletenicama, ni zlatom i biserima ili skupocjenim haljinama, već djelima ljubavi, kako i dolikuje ženama koje ispovijedaju vjeru.”

Šminka i nakit – je li u redu da ih kršćanke koriste?

Pavao nije zabranio ženama da nose nakit, šminku ili pletenice u kosi, nego im je rekao da ne dopuste da im vanjski izgled postane važnijim od unutarnje ljepote.

Petar nas podsjeća na ovu duhovnu činjenicu: „Vaš nakit neka ne bude vanjski – umjetno spletena kosa, stavljanje zlatnog nakita, oblačenje raskošnih haljina – nego skrivenost – srce obučeno u neraspadljiv nakit, krotak i miran duh – ono što je dragocjeno pred Bogom” (Prva Petrova 3,3-5).

PROČITAJTE: Smiju li vjernici nositi naušnice?

Nema ništa loše u nošenju nakita, šminkanju ili pletenicama u kosi ukoliko se to čini na čedan način.

Žena ne smije toliko misliti o svome vanjskom izgledu da zanemari na unutarnji duhovni život. Biblija se usredotočuje na srce.

Ako žena troši previše vremena i novca na svoj izgled, problem je u tome da su joj prioriteti pogrešno postavljeni. Skupi nakit i odjeća su rezultati problema, a ne sam problem.