Što Biblija uči o Antikristu?
Foto: Pixabay

Kakve nas lekcije Biblija uči o antikristu? Tko je Antikrist i po čemu će ga kršćani moći prepoznati? Koja će biti njegova uloga?

Samo se u Prvoj Ivanovoj poslanici koristi termin ”antikrist”. Ondje piše: „Djeco, posljednji je čas! I, kako ste čuli, dolazi Antikrist. I sad su se već mnogi antikristi pojavili. Odatle znamo da je posljednji čas. Od nas iziđoše, ali ne bijahu od nas. Jer kad bi bili od nas, ostali bi s nama; ali neka se očituje da nisu od nas. A vi imate Pomazanje od Svetoga, i znanje svi imate. Ne pisah vam zato što ne biste znali istine, nego jer je znate i jer znate da nikakva laž nije od istine. Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca“. (1. Ivanova 2, 18-23)

U ovim stihovima možemo već puno toga naučiti o antikristu. Antikrist poriče Boga kao Oca i Sina. On to radi tako što im se protivi (”anti” znači ”protiv”), a protivi se tako što zauzima mjesto Krista (”anti” isto tako znači ”umjesto”). Stoga, antikrist nas odvlači podalje od istinskog štovanja Boga.

Biblija i Antikrist

Još jedna zanimljiva stvar koju čitamo ovdje je da je antikrist u isto vrijeme i jedna i više osoba. Svaka osoba koja porekne Isusa potvrđuje duh antikrista. U tom smislu postoji više antikrista. Osobito one osobe koje pokušavaju zauzeti Isusovo mjesto i koje pokušavaju dobiti čast koja pripada samo Kristu, prikazuju duha antikrista. Svaki kršćanin u svakome dobu se treba boriti protiv antikrista tako što će vjerovati ono što Biblija uči o Isusu Kristu.

PROČITAJTE: Postavlja se pozornica za dolazak Antikrista

No Ivan isto tako upozorava o antikristu koji tek treba doći. Na kraju vremena, prije nego što se Isus ponovno vrati, biti će jedna osoba unutar koje će dih antikrista biti najvidljiviji. On će biti ONAJ antikrist.

Antikrist koji je najavljen u Bibliji

U 1. Solunjanima 2 Pavao piše o antikristu. On piše da će on biti pu bezakonja i da će činiti čudesa kako bi zavarao te da će biti uključen u svakojake vrste zlih djela. Na ove načine antikrist će zavesti mnoge (i one ljude koji idu u crkvu, ali koji nikada nisu uistinu prihvatili Isusa kao svoga Spasitelja). Isus sam upozorava da se ne damo zavarati ”lažnim kristima i lažnim prorocima”. (Matej 24, 24)

U Otkrivenju 13 više čitamo o antikristu u vizionarskom smislu. U ovome poglavlju možemo naučiti da će antikrist imati i političku i religioznu moć. On će imati veliku moć, progonit će Božju djecu i osuđivati će ih na smrt.

Ne trebamo se bojati

Kakve nas lekcije Biblija uči o antikristu? Prvo, pozvani smo na to da patimo zbog svoje vjere u ”strpljivoj izdržljivosti i vjernosti” (Otkrivenje 13, 10)

Drugo, ako smo Božja djeca, trebamo vjerovati u istinu i ne trebamo se bojati da ćemo biti prevareni (2. Solunjanima 2, 13). Treće, ne trebamo biti tjeskobno zabrinuti oko toga tko će antikrist biti. Povijest će to već pokazati. Ipak, ono što trebamo činiti jest to da se trebamo čuvati duha antikrista, odnosno svega onoga što se protivi Kristu ili svega onoga što želi u našim životima preuzeti Njegovo mjesto.

Kako ovi biblijski stihovi vama zvuče? 

Autor: Marten Visser; Izvor: Biblword.net