Što nas Biblija uči o drugom Kristovom dolasku?

I Stari i Nozi zavjet nas uče o ponovnom dolasku Isusa Krista nakon čega će biti izvršen sud nad čovječanstvom. Jasnu najavu drugog Isusovog dolaska možemo pronaći u Danielu 7, 13: „Dok sam još imao noćna viđenja, dođe najednom jedan, koji je izgledao kao sin čovječji, na oblacima nebeskim. Kad je bio došao do staroviječnoga, dovedoše ga pred njega“.

Isus je ove stihove koji su se odnosili na njega citirao dok je stajao pred visokim svećenstvom za vrijeme suđenja: „Ja sam; i vidjet ćete Sina čovječjega gdje sjedi s desne Svemogućega i dolazi na oblacima nebeskim“. (Marko 14, 62)

Isusov drugi dolazak će biti drugačiji od onda kada je prvi puta bio na zemlji

Isusov drugi dolazak će se u mnogočemu razlikovati od njegovog prvog boravka u svijetu. Prvog puta Isus je rođen i živio u skromnim okolnostima i u potpunoj poslušnosti svome Ocu „Koji kad je bio u obličju Božjemu, nije držao za otimačinu, da bude jednak Bogu, nego je sebe poništio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek. Ponizio je sam sebe postavši poslušan do smrti, do smrti na križu“. (Filipljanima 2, 6-8)

Drugi puta kada dođe Isus će doći uz zvuk trube, na oblaku orkužen velikom moći i slavom (Matej 24, 30-31) i svako oko će ga vidjeti (Otkrivenje 1, 7). To će biti tako jer je Isus bio poslušan volji svoga Oca sve do svoje smrti, zahvaljujući kojoj mi danas imamo spasenje i zbog čega je On iznad svakog imena te će imati pravo suditi svijet po pravdi (Djela 17, 31). U taj dan svako koljeno će se pognuti pred Njim i priznati da je Isus Gospodin (Filipljanima 2, 10-11), a to se odnosi i na one koji nikada nisu svoje povjerenje stavili u Njega kako bi dobili spasenje.

I Isus i Ivan govore o tome da će sva zemaljska plemena tugovati ili jadikovati (Otkrivenje 1, 7 i Matej 24, 30) a većina učenjaka ovo tumači kao tugu zbog suda na ne tuge koja vodi do spasenja. Zbog svega ovoga je Isusov povratak vrlo ozbiljna stvar.

Ohrabrimo jedni druge drugim Isusovim dolaskom

I dok proučavanja o drugom Kristovom dolasku mogu dovesti do straha zbog suda, Pavao je pisao o ovoj temi kako bi nagnao vjernike da jedni druge ohrabruju drugim Kristovim dolaskom: u 1. Solunjanima 4, 16-18 Pavao uči o Isusovom povratku (doslovno ponavljajući Isusove riječi iz Matejevog Evanđelja 24, 30-31) u smislu toga da ima nadu za vjernike koji su umrli. Trenutak Kristovog povratka će biti apsolutno slavan za sve one koji su svoju nadu stavili u Njega. Isusa će svi vidjeti onakvog kakav On jest, pravda će biti izvršena, a svi muškarci i žene koji vjeruju u Njega će biti s Njime za cijelu vječnost slavivši Ga, neokaljani grijehom, bolešću ili smrću. Svrha takvog učenja jest da jedni druge ohrabrimo. To učenje je nada kršćanima usprkos svim patnjama koje izdržavaju ovdje na zemlji.

Znaci

Iako nitko ne zna trenutak Isusovog povratka osim Oca (Matej 24, 36) i unatoč tomu što će se to dogoditi naglo (Matej 24, 44) Isus je ipak govorio o znakovima zarvšetka doba: antikristi, ratovi, glad, potresi, bezakonje i ohladnjela ljubav. U isto vrijeme Isus je govorio da će se Evanđelje propovijedati svim narodima nakon čega će doći kraj (Matej 24, 5-13). Prije nego što Isus ponovno dođe sunce i mjesec će zatamnjeti, a zvijezde će padati s nebesa (Matej 24, 29) – samo djelo Božjeg stvaranja će se raspasti i umanjiti u slavnom svjetlu Kristova povratka!

Propovijedanje Evanđelja

Zbog toga što nitko ne zna trenutak svako Božje dijete bi trebalo biti nadahnuto da još gorljivije i više propovijeda Evanđelje. Trebamo biti spremni na Kristov ponovni dolazak svakoga sata. U isto vrijeme trebamo shvatiti da ne trebamo pokušavati otkriti kada bi se to trebalo dogoditi. Na taj način ćemo se u potpunosti osloboditi ovisnosti o životu na zemlji i pripremiti za ono što Bog ima spremno za nas.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!