NaslovnicaŽivotŠto Biblija kaže o prostituciji?

Što Biblija kaže o prostituciji?

Prostitucija se spominje od davnina i Biblija o njoj glasno progovara. Može li biti oprošteno sudionicima prostitucije?

Prostitucija se obično definira kao plaćanje u zamjenu za seks ili seksualne usluge. Budući da prostitucija postoji od davnina, Biblija izravno govori o tome kako bi Božji narod trebao gledati na nju.

Biblija i prostitucija: Što Biblija kaže o njoj?

Prostitucija je seksualna praksa i/ili odnos koji se osuđuje u Bibliji. Bog zabranjuje seks s prostitutkama zato što zna da je takvo što štetno i za muškarce i za žene. Prostitucija ne uništava samo brakove, obitelji i živote, nego uništava duh i dušu na način koji dovodi do tjelesne i duhovne smrti.

“Jer med kaplje tuđoj ženi s usana, i od ulja glađe joj je nepce; ali joj je kraj gorak kao pelin, oštar kao dvosjekli mač. Noge njezine silaze k smrti, Šeola se drže koraci njezini.” (Izreke 5, 3-5).

Prva Korinćanima 6, 15 kaže: “Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto!” Apostol Pavao upotrijebio je najstroži grčki izraz kako bi osudio ovu praksu. Kršćanima se izričito naređuje da izbjegavaju prostituciju.

Božja želja je da ostanemo čisti i koristimo svoja tijela kao alat za Njegovu upotrebu i slavu (Rimljanima 6,13).

Može li Bog oprostiti osobama koje su uključene u prostituciju?

Bog hoće i na puno primjera je oprostio onima koji su uključeni u prostituciju. Najpoznatiji izvještaj u Bibliji je žena po imenu Rahaba (vidi Jošua 2-6). Izraelski vođa Jošua poslao je dva čovjeka kao špijune u Jerihon. Kada su ih lokalne vlasti otkrile, ova su se dvojica sakrila u Rahabinu domu. Zaštitila ih je tako što ih je sakrila i poslala vlasti u drugom smjeru. Svojim je djelima pokazala da vjeruje u Boga Izraelova.

Rezultat je bio da je Bog zaštitio Rahabu i njezinu obitelj kada je Izrael porazio Jerihon. U Novom zavjetu otkrivamo dvije važne bilješke o Rahabi. Prvo, ona se spominje u obiteljskoj povijesti Isusa Krista. Matej 1, 5 navodi je kao majku Boaza, pradjeda kralja Davida.

Drugi put se Rahaba spominje u Novom zavjetu kao primjer vjere i Božje milosti u Hebrejima 11. Ovo poznato poglavlje govori o mnogim starozavjetnim osobama koje su pokazale vjeru u Boga. O Rahabi čitamo: “Vjerom Rahaba, bludnica, ne propade zajedno s nepokornicima jer s mirom primi uhode.” (Hebrejima 11, 31)

PROČITAJTE: Molitva pokajanja

Rahaba predstavlja nevjerojatan primjer kako Božja milost može promijeniti prostitutku. Slijedeći njezinu jednostavnu vjeru, Bog ju je blagoslovio spasivši joj život, dajući joj novu obitelj, uključivši je u obiteljsku lozu kralja Davida i Isusa. Bog jasno osuđuje prostituciju u Bibliji, ali On također daje svoju milost svakoj osobi koja je uključena u prostituciju i koja mu se obrati s vjerom.