Molitva pokajanja
Foto: Pixabay

Pokajanje je svjesna odluka da se okrećete od svojih loših izbora i prihvaćate Božju volju za svoj život. Molitva pokajanja vam u tome može pomoći.

Ne možete istodobno hodati istokom i zapadom. Leđa će vam biti okrenuta u jednom ili drugom smjeru. Pokajanje znači odluku da prestajete raditi po vašem i dopuštate Bogu da vaš život ispuni svojim planovima i svrhama.

Pokajanje je prvi korak u spasenju. Zapravo je nemoguće primiti spasenje od Boga bez pokajanja. Ivan Krstitelj došao je prije Isusa propovijedajući pokajanje.

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: “Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” (Matej 3, 1-2)

Nakon što se Isus vratio iz iz pustinje, počeo je propovijedati i pokajanje. Matej 4, 17 kaže “Otada je Isus počeo propovijedati: ‘Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!'” Bez pokajanja je nemoguće da nas Bog prihvati. Pokajanjem dolazi milost. A milost se neće primijeniti na čovjekov grijeh ako nema pokajanja.

Zašto se trebamo pokajati?

Pokajanje je priznanje da ste propustili cilj i da niste uspjeli u Božjoj slavi.

Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja. (Rimljanima 3, 23)

U Anonimnim alkoholičarima prvi korak u oporavku je priznanje da imate problema s alkoholom. Isto tako, prvi korak u pokajanju je priznanje Bogu svoga grešnog stanja. Pokajanje je svjesni izbor okrenuti se i krenuti u drugom smjeru – prema Bogu. Pokajanje ne znači reći: “Žao mi je, Bože!” i nastaviti raditi ono što si radio. Pravo pokajanje donosi plod.

Pokajte se, dakle, i obratite da se izbrišu grijesi vaši. (Djela 3, 19)

Nema oprosta grijeha bez pokajanja, jer je pokajanje izravno vezano uz Isusovu Krv. Hebrejima 9, 22 kaže: “I gotovo se sve po zakonu čisti krvlju i bez prolijevanja krvi nema oproštenja.” Isusova krv ne može se primijeniti ni na što drugo osim na istinski raskajano srce.

Bog je odredio put spasenja. Ulazak u Kraljevstvo Božje zahtijeva pokajanje. Zakonski ne smijemo voziti vozilo u Hrvatskoj bez dozvole. Jedini način na koji možemo sjesti za volan jest da policiji možemo dokazati da imamo dopuštenje da budemo na putu. Pokajanje je “dozvola” za ulazak u Kraljevstvo Božje. Bez njega smo izvan Kraljevstva i podložni smo Sotoni.

Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama. Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 8-9)

Molitva pokajanja

Drаgі Воžе, ѕhvаćаm dа ѕаm grеšnіk і dа ѕvојіm dоbrіm dјеlіmа nіkаdа nе bіh mоgао dоćі u nеbо. Ѕраѕеnје је Тvој bеѕрlаtаn dаr. Нvаlа štо ѕі mі рružіо nаčіn dа роѕtаnеm Тvоје dіјеtе. Žеlіm роѕtаtі dіјеlоm Тvоје оbіtеlјі. Vјеruјеm dа је Іѕuѕ Кrіѕt umrо zа mоје grіјеhе і uѕkrѕnuо оd mrtvіh dајućі mі vјеčnі žіvоt. Žеlіm Gа рrіhvаtіtі kао ѕvоg Ѕраѕіtеlја. Моlіm Те, орrоѕtі mі mоје grіјеhе і роmоzі dа žіvіm zа Теbе. Očisti me i učini me Tvojim djetetom. Нvаlа štо mе vоlіš, štо mі dајеš орrоѕt і mјеѕtо u Тvоmе krаlјеvѕtvu. Аmеn.

Molitva za obnovu odnosa s Bogom

Nebeski Oče, umoran sam od borbe s grijehom u svom životu. Osjećam se udaljeno od Tebe. Moji izbori me nisu doveli na pravo mjesto. Slušao sam šapat neprijatelja umjesto Tvojih riječi u Svetom pismu i rezultat je bio loš.

Jednom sam hodao s Tobom, ali, malo po malo, zamijenio sam Tvoje istine za iskušenja i prijevaru koja me odvela od Tebe. Umjesto da misli zarobim i odmah ih priznam, dopustio sam im da potpuno izmaknu kontroli. Pokajanje nije bilo na mom popisu. 

Stvorio si me na svoju sliku, Bože. Znaš moje misli prije nego što ih izgovorim. Tvoj Duh me upozorio, ali ja sam Te ignorirao. Danas priznajem svoju očajničku potrebu za Tobom. Obećao si da ćeš nam, ako priznamo svoj grijeh, oprostiti i opet nas učiniti čistima. Bože, doista trebam Tvoje oprost. Pokajanje je u mome srcu i na usnama. Želim krenuti drugim smjerom – natrag k Tebi, Gospodine. Ali trebam Tvoju pomoć.

Bože, iskorijeni tamu i osvijetli mi život svojom prisutnošću. Obnovi moj odnos s Tobom. Ne mogu koketirati s grijehom i ne biti povrijeđen. Nauči me kako ponovno reći “ne” stvarima koje bi mogle naštetiti meni ili mom svjedočanstvu. Ako su moji postupci ranili druge, daj mi do znanja kome se trebam ispričati ili kako se popraviti. 

Shvaćam da moje pokajanje neće ukloniti posljedice moga grijeha. Ali znajući da kad ih jednom oprostiš, više ih ne sjećaš, stvara u meni zahvalnost. Želim ovaj život proživjeti s Tobom i za Tebe. Drži me za ruku, vodi me, popravljaj me, upotrebljavaj me za Tvoje Kraljevstvo. Predajem Ti se, amen!

PROČITAJTE JOŠ: