biblijski recept za mudrost kako postati mudar
Foto: Unsplash

U Bibliji postoji recept za mudrost koji glasi: „Provodi vrijeme s mudrima da i sam postaneš mudar. Prijatelj budala će patiti“ (Izreke 13, 20)

Jeste li ikada čuli narodnu izreku: „Ako želiš letjeti s orlovima ne možeš se utrkivati s puranima“? Ako želite postati mudri, trebati ćete u svoj život uključiti više mudrih ljudi.

U životu vam ne treba puno prijatelja. Ne trebate biti popularni. Samo trebate nekoliko prijatelja koji će vam biti na izgradnju, koji vas neće ponižavati niti sputavati, ljude koji su mudri, a ne budale. Ako se budete družili s budalama i sami ćete takvi postati.

Društvo nam služi da u njemu rastemo. Sami duhovno ne možemo rasti. Mogli biste postati pustinjak, odseliti se na vrh planine i ondje provesti čitav svoj život u tišini, čitajući knjige. Rasli biste u znanju, ali ne biste rasli u mudrosti.

VIDI OVO: 10 zapovijedi za životnu mudrost

Zašto? Zato što se mudrost zasniva na ljubavi. Mudrost se prvenstveno prikazuje u odnosima. Iz tog razloga se nekim ljudima brakovi raspadaju bez obzira na to što imaju završene fakultete. Ono si obrazovani, ali nisu mudri.

Biblija u Izrekama 13, 20 kaže: „Provodi vrijeme s mudrima da i sam postaneš mudar. Prijatelj budala će patiti“.

Ako stojim na rubu provalije i ako vas pokušavam povući prema gore dok vi mene pokušavate povući prema dolje, što je od toga lakše? Uvijek je lakše nekoga povući prema dolje nego prema gore. Ljudi koji vas povlače prema dolje vam nisu prijatelji. Prijatelji vas povlače prema gore. Prijatelji vas potiču na to da idete za božanstvenom mudrošću tako što će vam ponuditi svoju vlastitu.

Postoji li netko od koga vi možete dobivati mudrost na svakodnevnoj bazi? Ako želite postati mudra osoba, to vam je itekako potrebno.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Pastorrick.com