Biblijski stih koji mi je pomogao da budem strpljiviji roditelj

Biblijski stih koji je apostol Pavao napisao u Poslanici Filipljanima 3, 1 mi je pomogao da budem strpljiviji roditelj. 

Kao roditelj, neke stvari koje izgovorim svojoj djeci ponovim i nekoliko puta dnevno. „Jeste li oprali zube?“ Tu rečenicu izgovorim djeci barem dvaput dnevno. „Nemojte zaboraviti obaviti svoje poslove.“

Tako glasi rečenica koju izgovaram svaku subotu ujutro. „Molim te, makni svoje tenisice“, rečenica je koju izgovorim bezbroj puta. Tim rečenicama dodajem i ove: „Jeste li čitali svoju Bibliju? Zapamtite, zajedno ćemo štovati kao obitelj u 07:30“, gotovo svakoga dana. 

Ne biste morali ostati dugo u našem domu kako biste me čuli da se ponavljam. 

Za mene je ovo bila jedna od najtežih stvari u vezi roditeljstva. Da ste me pitali prije nego što sam dobila djecu, rekla bih vam, da, vjerojatno ću se ponavljati nekoliko puta dvogodišnjacima, no nisam mogla vjerovati da ću i nakon petnaest godina podsjećati djecu na to da trebaju češljati kosu. 

Desetljećima kasnije, odgoj djece je lagano počeo otkrivati moje iskušenje u pogledu nestrpljivosti. Kako se dan približavao svome završetku, tako je moja glas bivao sve ljući, sa svakim ponavljanjem. Moja usta počela su poprimati grimase nakon neprestano ponavljanih riječi. Kosa mi se počela ježiti nakon što bi me treća osoba zaredom pitala: „Što će biti za večeru“? 

Bolji sustav ili bolje srce?

Vjerojatno sam mogla primijeniti bolji sustav u svome domu, kako bih smanjila ono koliko ću puta morati izgovoriti istu stvar. Sigurna sam da postoji neki internetski vodič, koji bi mi prodao knjigu sa savjetima, koja bi mi jamčila da ću zahvaljujući njoj uštedjeti na svom dahu. 

No moja djeca nisu proizvodi u tvornici i nisam sigurna želim li zaobići važne istine poput ”volim te, gledaj na Isusa” i ”jesi li čitala Bibliju”. Neke stvari jednostavno moram reći. Nadalje, čak niti pravilna logistika u vezi odgajanja djece neće okrenuti moje srce dalje od nestrpljivosti. Nakon što bih riješila jedan problem, vrlo vjerojatno bih postala nestrpljiva zbog drugih problema. Bila bih frustrirana zbog toga što bih s njima morala ponovno prolaziti kroz korake rješavanja sukoba. Čak bi mi se dogodilo da bih prezrela kada bih čula da djeca smatraju da je spasenje nešto što se zarađuje dobrim djelima, bez obzira na to koliko sam im puta rekla da spasenje dobivamo milošću. 

Ne mogu utišati činjenicu da je problem, koji se odnosi s ponavljanjem same sebe, problem mog vlastitog srca. 

Pavao, strpljivi roditelj

No, usred mog nestrpljivog roditeljstva, apostol Pavao mi pokazuje bolji način. U svojoj poslanici crkvi u Filipima, Pavao piše: „Uostalom, braćo moja, radujte se u Gospodinu! Pisati vam jedno te isto meni nije dosadno, a za vas je sigurnije.“ (Filipljanima 3, 1)

Pavlu je bilo poznato ponavljanje samoga sebe. Dok je putovao kroz poznati svijet, propovijedajući, otvarajući crkve i pišući poslanice, nebrojeno je puta ponovno govorio o poruci evanđelja. Samo će nebo reći koliko je točno puta Pavao proklamirao: „Krist i on razapet“. (1. Korinćanima 2, 2)

U određenim crkvama morao je ponoviti naučene lekcije, koje su zajednice zaboravile ili ignorirale, kao i one koje su bile od posebnog značaja. S Korinćanima je ponovio osnove kršćanske vjere. (1. Korinćanima 3, 1-2) S Galaćanima je izražavao više upozorenja u vezi slušanja lažnih učitelja. (Galaćanima 1, 9) Filipljanima je četiri puta u četiri poglavlja zapovjedio neka se raduju. (Filipljanima 2, 18; 3,1 dva puta u 4, 4) 

Pavlove su poslanice ispunjene stvarima koje je već rekao. No za razliku od mene, Pavao se rado ponavlja. 

Što je ono što možemo naučiti iz Pavlovih poslanica, što bi nam moglo pomoći da postanemo strpljivi roditelji?

Ključevi strpljenja

Najprije, u poslanici Filipljanima 3, 1 Pavao piše kako mu nije problem što se ponavlja. Ovi iznenađuje, jer naša nestrpljivost često puta dolazi iz mišljenja da nam ponavljanje predstavlja veliki problem. Redovito podsjećati djecu na to da trebaju oprati zube, napisati domaći uradak, obaviti svoje dužnosti, sve to obično djeluje kao teret. 

No Pavao pokazuje da bismo trebali željeti postati strpljivi, iz ljubavi prema drugima. Jakov je radio sedam godina za Rahelu „ali mu se učinile, zbog ljubavi prema njoj, kao nekoliko dana.“ (Postanak 29, 20) Pavao je čeznuo za Filipljanima ”s ljubavlju Isusa Krista”. (Filipljanima 1, 8) Zbog toga mu nije predstavljao problem ponoviti se nekoliko puta. Dužni smo voljeti našu djecu toliko da nam ne bi trebao predstavljati problem ponovno izgovaranje stvari. 

Drugo, Pavao piše da su njegove ponovljene upute ”sigurne za vas”. (Filipljanima 3, 1) Pavao je prepoznao da bi Filipljanima mogao učiti veliko dobro samo ako bi bio strpljiv s njima. Slično tomu, naše riječi izgovorene u strpljenju mogu ohrabriti srca naše djece, mogu ih opremiti s istinom, u njima potaknuti poslušnost i usmjeriti ih prema Kristu. 

Nije slučajno ako ću svakodnevno ponavljati svojoj djeci da trebaju biti ljubazni, da se trebaju truditi i da se trebaju ugledavati na Krista. Trebam ih na to neprestano podsjećati, jer su i djeca, poput mene, sklona zaboravljanju. Kada to ponovno izgovorim, to njihove duše usmjerava na mjesto sigurnosti. 

Isus, strpljivi roditelj

U konačnici, Pavlovo strpljivo ”roditeljstvo” preslikava ono što je činio Isus, o kome je Izaija prorokovao: „Trske stučene neće prelomiti, stijenja, što tinja, neće ugasiti. Vjerno će javljati istinu.“ (Izaija 42, 3) Da Bog nije prošao patnje kroz koje prolazimo mi, u trenutku bi nas uništio Njegov gnjev. 

No kao što znamo, naš Gospodin je s nama strpljiv: oprašta nam grijehe, daje nam svoga Duha, sluša naše molitve i neprestano nas podučava kroz svoju Riječ. On je sve te stvari radio kao da Mu nisu bile ”problem”, jer su te stvari dobre i sigurne za nas, Njegovu djecu. 

Također, zbog Krista, sve ono što treba reći svojoj djeci, mogu reći kroz milosrđe. Izgovarati iste stvari mojoj dragoj djeci zaista mi ne predstavlja problem. Osim toga, to je dobro za njih. 

Autorica: Megan Hill; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!