Zašto je Bog učinio roditeljstvo tako teškim?

Bio je to jedan vrlo dug i naporan dan u kojem ništa nije išlo kako je trebalo. Mora da sam djecu ispravljala svakih 15 minuta. Nakon pokušaja sprječavanja svađa i čišćenja nereda bila sam iscrpljena, iziritirana i nestrpljiva.

Kada smo sjeli za večeru bilo je vrijeme da moj najstariji sin zahvali Bogu. Kada sam ga čula kako govori: „Bože, molim te pomozi mami da bude strpljiva s nama”, shvatila sam da ovaj teški dan nije utjecao samo na mene. I ja sam bila dio problema.

Prije nego sam dobila djecu, smatrala sam se strpljivom osobom. Budući da i profesionalno radim s djecom bila sam uvjerena da ću moći s njima bez problema razgovarati. Pretpostavila sam da bi me rad s problematičnom djecom odmah trebao pripremiti na roditeljstvo. Nedugo nakon što sam rodila naše prvo dijete sam shvatila da sam bila potpuno u krivu.

Dok su mi djeca bila malena, nisam mogla razumjeti zašto sve ne ide onako kako bi trebalo. Čitala sam sve prave knjige. Pratila sam svaku metodu i korak na njihovim stranicama. Činila sam sve što su mi govorile da učinim. No moja djeca nisu uvijek spavala onako kako su, prema stručnjacima, trebala. Oni nisu u jednom danu naučili ići na toalet. Nisam uvjerena da su se naučili ponašati kako treba. I oni još uvijek ne učine nešto kada im kažem samo jednom.

VIDI OVO: Jedina tri pravila koja će vam trebati u roditeljstvu

Nisam mogla to shvatiti. Kada roditelji žele djecu odgojiti na Božji način, kako roditeljstvo može biti tako teško? No, ako sam vjerovala da Bog nad svime vlada, onda moram vjerovati da vlada nas svim izazovima na koje nailazim u odgoju svoje djece. Ako imaju loš dan, žale se, cvile i ne slažu se, onda to nije izvan Njegove kontrole.

Popravak i preobrazba

Prije sam očajavala oko neredovitog spavanja svoje djece, ludog ponašanja i neuspjeha u tome da zahvale i zamole, sada shvaćam da je u svemu tome viša svrha – moja preobrazba. Svaka muka, svaki naporan dan, svaki problem s ponašanjem je prilika da sve više rastem u vjeru. Bog koristi moju djecu kao ogledalo za zlo koje nisam znala da imam u srcu. On, zapravo, koristi moju djecu kako bi mene preobrazio i popravio.

Roditeljstvo zalijeva zemlju u mom srcu, iskorjenjuje grijeh te navodi da rastem u vjeri. Neki korijeni su duboki te su mi došli do srca. Prije nego sam dobila djecu, nisam shvaćala koliko su se duboko grijesi kao što je nestrpljivost, sebičnost i nervoza ukorijenili u mom srcu. Tek nakon izazova u odgajanju djece sam shvatila kakva sam.

To uklanjanje korova iz mog srca ponekad je jako bolan proces. Kao što je Aslan (Kronike iz Narnije), ogulio Eusticeovu kožu zmaja i vratio ga u čovjeka, proces u kojem ja uklanjam svoje grijehe je jednako bolan. No, potreban je.

VIDI OVO: Ovako bi roditelji trebali moliti za svoju djecu

No čak i dok Bog otkriva moj grijeh sebičnosti, nervoze i nestrpljenja, On ujedno otkriva i Svoju milost. Kada se moja djeca teško koncentriraju, a ja reagiram s nestrpljenjem ne samo da mi Duh otkriva taj grijeh nego mi ujedno pokaže i načine na koje je Bog strpljiv s mojim srcem koje se teško koncentrira. Kada teškoće roditeljstva otkriju moju nervozu, ujedno mi otkriju Božje beskrajno strpljenje. Kada korov sebičnosti počne rasti u mom srcu, sjetim se koliko je Krist bio nesebičan na križu.

Ponovno i ponovno, evanđelje milosti mi liječi grijehe te me vraća do križa Isusovog. Isus je znao da nikada ne bih mogla biti savršena majka. On je znao da ne mogu uvijek svojoj djecu odgovarati puna ljubavi i milosti. On je znao da ću imati dane neuspjeha. I zato je došao. Na križu je patio za svaku moju nestrpljivost, za svaki moj neuspjeh u odgoju moje djece i za svaki put kada ih nisam voljela koliko ih On voli.

Teško je s razlogom

Roditeljstvo je teško. No, teško je s razlogom. Bog je u procesu obnavljanja svih stvari, uključujući i naša srca. On čisti, iskorjenjuje i zalijeva tlo u našim srcima kako bi postali sličniji Kristu. Jednog će dana Njegov posao završiti, a mi ćemo vidjeti neopisive rezultate. Korov će nestati, a s njime i naši grijesi.

VIDI OVO: 5 lekcija o roditeljstvu koje možemo naučiti od Amiša

Taj dan kada sam za večerom suočena sa svojim grijesima smatram milošću. Jer Božja me velikodušna ljubav želi lišiti grijeha koji me drže podalje od Njega. Nakon što se moj sin izmolio, zamolila sam ga za milost i oproštenje za moju nestrpljivost toga dana. Podsjetila sam ga da sam i ja grešna kao i on te sam iskoristila tu priliku da ga usmjerim milosti Isusa Krista koji je platio na križu za naše grijehe.

Prigrlimo svi teškoće roditeljstva znajući da je svaki težak trenutak prilika za rast – jedna grešna travka manje.

Autorica: Christina Fox; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithit.com

NAJNOVIJE!