5 biblijskih stihova koje ateisti vole nepravilno koristiti

Nažalost, ateisti vole izvući neki biblijski stih i doslovno ga tumačiti. Ovih pet biblijskih stihova ateisti vole nepravilno koristiti.

Ateisti često vade biblijske stihove iz konteksta i tumače ih na svoj način. Kako im možemo odgovoriti – ispravnim tumačenjem svakog stiha.

Ovih pet biblijskih stihova ateisti vole nepravilno koristiti. No kada god koriste biblijski tekst kao ”dokazni” tekst, oni ga vade iz konteksta i koriste ga kao izgovor – i to vrlo loš.

Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost! Kakva je korist čovjeku od svega truda njegova kojim se trudi pod suncem“? (Propovjednik 1, 2-3)

Kada ovo čitaju nevjerni ljudi, oni smatraju da je Salomon pokušavao reći kako život nema smisao. Ako život nema smisla kako može postojati Bog? Kod čitanja Biblije kontekst je uvijek najvažniji.

Taština znači ”beznačajnost”, ali Salomon nam na samome završetku Knjige Propovjednika govori: „Čujmo svemu završnu riječ: “Boj se Boga, izvršuj njegove zapovijedi, jer – to je sav čovjek. Jer sva će skrivena djela, bila dobra ili zla, Bog izvesti na sud“. (Propovjednik 12, 13-14)

Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik“! (Luka 14, 26)

Kontekst ovog stiha je stavljen u vrijeme kada je Isus govorio velikoj gomili koja ga je počela slijediti. On je govorio o cijeni učeništva (Luka 14, 26-33) i rekao je: „Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik“. (Luka 14, 33) Isus je zahtijevao tako snažnu posvećenost koja bi u usporedbi izgledala poput mržnje prema vlastitoj obitelji.

Ne sudite! I nećete biti suđeni“. (Matej 7, 1)

Ovaj stih se često izvadi iz konteksta kako bi se opravdalo to da nikoga ni za što ne smijemo prosuditi. Ako je to istina čemu onda služe sudovi, policija i zatvori? Svatko od nas svakoga dana donese neki sud.

PROČITAJTE: Najbolje pitanje koje možeš postaviti ateistu

Da, moramo donositi nekakve sudove o ljudima. Na primjer, možda ćemo prosuditi je li netko dobar ili nije kao dadilja, što je dobro! Ako čitate dalje Isus ne kaže da nikada nikoga nećemo prosuditi, već kaže: „Ne sudite po vanjštini, nego sudite sudom pravednim“! (Ivan 7, 24)

Sud prema vanjštini može biti nepravedan, no ako sudimo pravilno u skladu s onime što Biblija uči tada možemo donijeti ”pravilan sud”.

Jer je sudbina ljudi i sudbina životinja jednaka sudbina. Kako umiru jedni, tako umiru drugi: isti dah imaju svi i ništa ne nadvisuje čovjek životinju; jer je sve taština“! (Propovjednik 3, 19)

Ovo je isto uzeto iz konteksta jer Salomon nije pisao o onome što će se dogoditi nakon smrti već da je smrt nešto što će zadesiti svako živo biće. Statistika u vezi smrti je impresivna. Svatko od nas će umrijeti.

Slično kao i životinje i mi ćemo umrijeti ili kako je Salomon napisao: „Svi odlaze na isto mjesto; svi potječu od praha i u prah će se vratiti“. Ipak, Salomon je vjerovao u Boga i znao je da Bog želi život u poslušnosti i požrtvovnosti. Smrt ne dolazi kao istrebljenje jer „Bog će svako djelo dovesti pred sud“. (Propovjednik 12, 14a)

I ako te oko tvoje sablažnjava, izvadi ga i baci ga od sebe! Bolje ti je s jednim okom ući u život, negoli s dva oka da budeš bačen u oganj pakleni“. (Matej 18, 9)

Ateisti vole ovaj stih jer on dokazuje da Bibliju ne možemo tumačiti doslovno. Ipak, ono što oni ne uspijevaju vidjeti (i pročitati) jest to da je Isus govorio u usporedbama (ekstremno pretjeranim kako bi na nešto ukazao) i da je u stvari rekao: „Koliko god da košta i bez obzira na to što je potrebno riješite se svoga grijeha“ ili budite što je moguće ekstremniji.

PROČITAJTE: 3 pitanja koja trebate postaviti ateistu

Zaključak

Isus je rekao i puno drugih stvari koje ateisti vade iz konteksta kao u Mateju 5, 21-22: „Čuli ste, da je bilo rečeno starima: Ne ubijaj! Tko ubije, bit će kriv sudu. A ja vam kažem: Svaki, koji se gnjevi na brata svojega, bit će kriv sudu. Tko rekne bratu svojemu: Budalo! bit će kriv visokomu vijeću. A tko mu rekne: Bezbožniče! bit će kriv ognju paklenomu“. No kada god ateisti koriste biblijski tekst kao ”dokazni” tekst, oni ga vade iz konteksta i koriste ga kao izgovor – i to vrlo loš.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com