BICIKLOM DO ZDRAVLJA: Kada pročitate što sve liječi, odmah ćete sjesti za volan

Sigurni smo da ste makar jednom u životu vozili bicikl i osjećali se nekako slobodno, rasterećeno i zadovoljno.

Njegova najveća prednost jeste što je lako dostupan i primjenjiv.

Možete ga koristi na putu do posla, prodavaonice, kada se trebate naći s prijateljima i slično.

Zglobovi i mišići

Ako biste obratili pozornost samo na trošenje kalorija dok vozite bicikl, ono je značajno manje u odnosu na trčanje ili plivanje u istom vremenskom periodu.

Međutim, ono što mnogi zanemare jeste da je i opterećenje koje imate na svom tijelu značajno manje. Vožnjom bicikla štedite zglobove i koljena, što definitivno nije slučaj sa trčanjem. Štoviše, ako imate veću tjelesnu masu, trčanje se čak i ne preporučuje jer je opterećenje preveliko. Vožnjom bicikla štedite i kukove i članke, a jačate mišiće.

Srce

Istraživanja su pokazala da biciklizmom jača vaše srce i smanjujete mogućnost za dobivanje nekih srčanih oboljenja. Nerijetko se vožnja bicikla uvrštava kao postoperativna terapija za ljude koji su imali srčani udar.

Disanje

Vožnjom bicikla poboljšavate kapacitet pluća.

Ritmičnost

Ritmično okretanje pedala potiče lučenje serotonina čime se ublažava napetost i izaziva osjećaj mira. Oslobađa se i endorfin, što dovodi do osjećaja zadovoljstva i rasterećenja.

Također, istraživanja su pokazala da vožnja bicikla poboljšava san, topi tjelesne masnoće i smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

NAJNOVIJE!