Bivše sijamske blizanke idu kući nakon razdvajanja
Foto: TEXAS CHILDREN'S HOSPITAL

Sijamske blizanke koje su prošli mjesec uspješno razdvojene nakon višesatnog zahvata sada su spremne za odlazak kući.

Sestre Ella i Eliza Fuller, koje su rođene u teksaškom dječjem paviljonu za žene 1. ožujka, spremne su za povratak kući nakon što su provele ukupno više od četiri mjeseca na neonatalnoj jedinici intenzivne njege, objavila je teksaška dječja bolnica u priopćenju za javnost u ponedjeljak.

Nakon višemjesečnih priprema, koje su počele “prije nego što su se te bebe uopće rodile”, operacija razdvajanja obavljena je 14. lipnja, rekla je u izjavi dr. Alice King, pedijatrijska kirurginja u bolnici koja je vodila tim.

Sestre blizanke Ella Grace i Eliza Faith Fuller razdvojene su u teksaškoj dječjoj bolnici nakon gotovo šestosatnog zahvata 14. lipnja 2023.

Sandy je saznala da očekuje sijamske blizanke tijekom “rutinskog ultrazvuka tijekom drugog tromjesečja.”

Podvrgnula se opsežnom prenatalnom testiranju i slikanju kako bi se utvrdilo mogu li se bebe, spojene na trbuhu i također dijele jetreno tkivo, odvojiti nakon rođenja.

Prema dr. Michaelu Belfortu, glavnom akušeru i ginekologu u bolnici: “porođaj spojenih blizanaca vrlo je složen i nevjerojatno smo privilegirani što imamo vrhunske objekte i iznimno vješte ljude za ovu vrstu koordinirane prenatalne skrbi i porođaj u paviljonu dječje bolnice Texas.”

Uz tim za prenatalnu skrb za Sandy, veliki multidisciplinarni tim neonatologa, medicinskih sestara, respiratornih terapeuta, farmaceuta, dijetetičara te fizikalnih i radnih terapeuta proveo je dva mjeseca planirajući i pripremajući se za rođenje djevojčica.

Operacija razdvajanja
Foto: TEXAS CHILDREN’S HOSPITAL

Sijamske blizanke su rođene carskim rezom

Ella i Eliza, rođene su carskim rezom u 35. tjednu, obje su prebačene u teksašku dječju bolnicu IV razine NICU sat vremena nakon njihova dolaska.

Sljedeća tri mjeseca ostali su tamo dok su se pripremali za zahvat, koji je prošao “brže nego što se očekivalo”, prema dr. Larryju Hollieru, glavnom kirurgu u Teksaškoj dječjoj bolnici i potpredsjedniku kirurgije na Medicinskom fakultetu Baylor.

“Nakon uspješne operacije, djevojke su se vratile na odjel gdje su se brzo oporavile”, navodi se u priopćenju.

Tri dana nakon operacije, blizanke su intubirane, što je njihovim roditeljima dalo “priliku da po prvi put u životu drže svoje kćeri odvojeno”, rekli su iz bolnice.

Od tada su djevojčice “nastavile izvrsno napredovati prema ozdravljenju, rastu.”

Za Sandy je teksaška dječja bolnica “bila mjesto utjehe i nade” za njihovu obitelj, koja također uključuje djevojčicinu stariju sestru Emiliju.

“Od početka do kraja bili smo vođeni, informirani i tješeni”, rekla je u izjavi. “Tako smo zahvalni Bogu što je stavio neke od najboljih liječnika i medicinskih sestara u naše živote kako bi našim djevojčicama dali najbolje šanse za život.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare