molite da ne padnete u iskušenje
Foto: Unsplash

Naš je Gospodin rekao učenicima: “Molite da ne padnete u iskušenje”. Danas Njegove riječi vrijede i za nas. Molite li?

Molite da ne padnete u iskušenje“.

Isus je klečao u vrtu u agoniji i rekao je svojim učenicima neka mole, ne samo protiv grijeha nego i protiv iskušenja.

U vrhuncu svog najvećeg životnog iskušenja Isus upućuje svoje učenike, ne jednom nego dva puta (Luka 22, 40; 46) neka mole da ne padnu u iskušenje. Četrdeset dana posta u divljini sada izgleda kao dječja igra u usporedbi s iskušenjima koja su Mu slijedila. Njegov čas je kucnuo.

Suočio se sa jednom od najvećih iskušenja u povijesti svijeta: hoće li bezgrešni Bog u tijelu čovjeka patiti mučenje do smrti zbog grijeha pobune onih koje voli? I usprkos tomu, kada Njegovo najveće iskušenje započinje koja mu je donijela takvu muku da je znoj lijevao s Njegove glave poput kapljica krvi (Luka 22, 44), On se okrenuo svojim učenicima i dva puta im rekao- „Molite da ne padnete u iskušenje“. (Luka 22, 40; 46)

Empatičan u svojoj poznatoj molitvi

Ovo nije bilo ni prvi niti drugi puta da je Isus svojim učenicima rekao neka mole protiv iskušenja. Kada su došli k Njemu s molbom: „Gospodine, nauči nas moliti“. (Luka 11, 1), Isus je na ovo odgovorio upečatljivo snažnim i kratkim odgovorom- „Gospodnjom molitvom“ koja u Lukinom Evanđelju na engleskom jeziku broji trideset i šest riječi. U ovako sažetoj i usredotočenoj molitvi On ne sam oda spominje nego i završava riječima „neka ne padnemo u iskušenje“ (Luka 11, 4).

PROČITAJTE: 7 savjeta za izbjegavanje iskušenja

Molitva protiv iskušenja ne znači bježanje u smislu da neka Božja Riječ može biti predviđena. Ondje u vrtu i u trenutku kada nas je Isus naučio kako moliti, On kaže da ne trebamo samo moliti protiv grijeha (što se podrazumijeva), već i eksplicitno protiv padanja pod utjecaj kušnje.

Za one od nas koji pazimo na Njegove Riječi, pronaći ćemo barem tri naznake Isusove (možda iznenađujuće) zapovijedi.

Molite protiv iskušenja

Prvo, Bog nas zaista drži podalje od naših iskušenja, sukladno našim molitvama. Bog i Njegov Sin nam kažu da je molitva jako važna stvar. Molitva je važna. Suvereni Bog je odabrao vladati svemirom na način da molitva igra važnu ulogu. U Njegovoj vladavini neki će događaji ostati isti, dok će se neki promijeniti zbog toga što ljudi mole.

Kada molimo ne samo protiv svojih grijeha, nego i protiv iskušenja da griješimo, tada pokazujemo zreliju poniznost. Priznajemo svoje slabosti i snagu grijeha i prisjećamo se Očevog srca koje je sveto i koje nam želi dobro. Bog „sam nikoga ne iskušava.“ (Jakov 1, 13) Odgovornost grijeha pada isključivo na grešnika. „Svatko je kušan onime što ga mami i privlači“. (Jakov 1, 14) I ipak, Božja milost i ljubav nas drže podalje od toliko iskušenja, čak i nebrojeno puta kada ne molimo, a koliko onda tek kao izravan odgovor na naše molitve?

Ako dubinu grijeha koji je u nama i dubinu milosti našega Oca shvatimo ozbiljno, paziti ćemo na Isusove riječi i na komentare Johna Owena: „Neka se niti jedan čovjek ne ponaša kao da se boji grijeha, a da se isto tako ne boji i iskušenja! Ovo dvoje su preblisko povezani da bismo ih rastavljali. Onaj koji uživa u plodovima zapravo ne mrzi plod“! Zbog istine i dobre savjesti mi razlikujemo iskušenja od grijeha, ali zbog svetosti i radosti ih ne razdvajamo. Stoga ne samo da bismo trebali moliti protiv svojih grijeha, nego i protiv iskušenja.

Plan protiv iskušenja

Drugo, kada molimo protiv iskušenja, započinjemo proces traženja načina kako da izbjegnemo iskušenje i dok to činimo postajemo Božja sredstva odgovora na svoje molitve. Ne samo da nas Bog drži podalje od naših iskušenja zbog molitvi, već i u samom činu molitve mi dublje ulazimo u borbu. Osnažujemo svoje duše protiv grijeha. Više se dajemo. Odlučujemo po Duhu da ćemo držati istinu i „da nećemo biti zavarani lukavošću grijeha“. (Hebrejima 3, 13) Podsjećamo svoja srca da su zadovoljstva grijeha plitka i neznatna (Hebrejima 11, 25) dok su zadovoljstva u Bogu duboka i trajna. (Psalam 16, 11)

PROČITAJTE: MOLITVA ZA SVETOST: Ne uvedi nas u napast

Molitva protiv iskušenja nas tada vodi i do plana protiv iskušenja. Poznavajući svoje obrasce ponašanja i sklonosti pojedinim grijesima, izbjeći ćemo ono što nas navodi na grijeh. „Bježati ćemo od mladenačkih strasti“ (2. Timoteju 2, 22) i „nećemo dati mjesto tijelu da zadovolji svoje želje.“ (Rimljanima 13, 14) Treba nam mudrost Oca koji voli svoga sina o ”zabranjenoj ženi” (Izreke 5, 3) ne samo kako bismo izbjegli njezin krevet nego i „da se držimo podalje od nje i da se ne približavamo niti ulaznim vratima niti njezinoj kući“. (Izreke 5, 8)

Milost nije samo čuvanje od grijeha nego i od iskušenja. (Otkrivenje 3, 10) Naš duh zaista može reći ”ne” grijehu, ali naša tijela mogu biti slaba. (Matej 26, 41) Molitva protiv pada u iskušenje nas stavlja na put planiranja kako uopće ne doći u iskušenje.

Pripremajte se za iskušenje mirni

Konačno, ako smo se molili protiv iskušenja, a svejedno upadnemo u iskušenje, tada bi nas molitva trebala prodrmati i pripremiti za borbu. Bog voli srca koja se mole protiv iskušenja i vrlo često odgovori na molitve. Ipak, Njegovi su putevi drugačiji od naših. On zna, u ljubavi, kada dopustiti iskušenju da dođe. U stvari, Isus je rekao da će iskušenja zasigurno doći. (Luka 17, 1) Iako molimo da ne padnemo u njih, Bog nam ipak nije obećao da će na svaku našu molitvu odgovoriti na način kako bismo mi to željeli. Ne još.

Stoga, kada se molimo protiv iskušenja, mi se pripremamo na to da nas ona, kada dođu ne iznenade. (1. Petrova 4, 12) I kada smo se molili protiv iskušenja možemo još jasnije vidjeti da je Bog dopustio da iskušenje dođe u naš život, a u tim trenucima Bog me nije ostavio bez svojih obećanja. „Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani iznad onoga što možete podnijeti već će vam uz iskušenje dati i način kako mu se možete oduprijeti“. (1. Korinćanima 10, 13) Kao u slučaju Josipa, taj način može značiti bježanje. (Postanak 39, 11-12) Kao u slučaju Isusa način može znati recitiranje Božje Riječi (Matej 4, 1-11) ili šutnja među budalastim ljudima. (Matej 26, 63; Marko 14, 61; Djela 8, 32)

PROČITAJTE: Kako se suočiti s napastima?

Bog zna kako spasiti svoj narod iz kušnji, ne samo kako ih sačuvati od njih. (2. Petrova 2, 9) Oni kršćani koji su najviše spremni da pobijede iskušenja su oni koji se bore da ne padnu u njih.

Biti držan u iskušenju od strane Boga

Molite protiv salijetajućih grijeha i dok to činite, napravite korak naprijed i molite protiv točno određenih iskušenja. Dok molimo protiv iskušenja, možemo očekivati dva raspleta: 1) Na stvaran i opipljiv način Bog će nas sa zadovoljstvom očuvati od iskušenja s kojima bismo se inače susreli da nismo molili, 2) ponekad će nas Bog susresti s iskušenjem protiv kojeg smo se molili i kada se to dogodi, biti ćemo bolje pripremljeni za suočavanje s iskušenjem i za pobjedom u Njegovome Duhu.

Bog će pokazati izlaz. (1. Korinćanima 10, 13) Potražite ga i uzmite ga i zahvalite Bogu ne samo na tome što vas je toliko puta (a da toga niste bili niti svjesni) sačuvao od iskušenja, nego i zbog toga što je puno puta na vaše molitve odgovorio na drugačiji način, ne samo da bi vas sačuvao od iskušenja nego i da bi vas proveo kroz iskušenja.

Izvor: Desiringgod.org Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.