Bivši dečko ju je polio kiselinom
Foto: SOLARPIX.COM

„Žao mi je“ – bile su to posljednje riječi koje je Ellie Chessel čula prije nego je na nju bačena kiselina zbog koje joj se koža topila s tijela. Užasna se bol proširila cijelim njezinim tijelom te je znala da je za to kriv njezin bivši nasilni dečko.

Ellie Chessell je mislila da se napokon oslobodila svog bivšeg dečka, Claudia Gouveia. Mislila je da nastavlja sa životom te je čak odlučila izaći s novim muškarcem. No bila je sve to velika zamka.

Ellie se preselila iz Engleske u Portugal 2015. godine. Tada je upoznala Caludia.

Opasna veza

Nekoliko mjeseci nakon što su započeli vezu, Claudio je počeo pokazivati svoju nasilnu stranu. Ellie nigdje nije smjela izaći sama. Nije smjela pričati sa svojim roditeljima. Claudio ju je počeo obasipati porukama, ponekad sa čak 100 poruka u danu.

„Počeo bi paničariti ako ne bih odgovorila“, objasnila je Ellie, „Imala sam osjećaj da mu se ispričavam za sve moguće.“

Uskoro je Claudio postao i fizički nasilan.

Prvi se incident dogodio nakon što se jednu noć napio.

jealous ex hires acid attack
Ovako je Ellie izgledala prije napada kiselinom; Foto: Daily Mail

„Stjerao me je uz zid kupaonice i uhvatio za vrat. Imala sam otisak njegovog dlana na vratu“, prisjeća se Ellie.

Nasilje se nastavilo dok jedne noći Claudio nije napao Ellie koja je zadobila ozbiljnu ozljedu na glavi. Otišla je u bolnicu na šivanje. Iako je policija pokušala riješiti problem, bila je to njegova riječ protiv njezine. Ellie je tada prekinula dvogodišnju vezu s Claudiom.

Spakirala se i preselila. No Ellie nije znala da je Claudio zadržao njezin laptop te je imao sve njezine lozinke. Iskoristio ih je kako bi ju pratio nakon što je otišla.

Dva mjeseca kasnije Ellie je mislila da je pobjegla od svog nasilnog dečka. No jednog dana ju je muškarac namamio iz hotela u kojem je radila.

Claudio je unajmio Edmunda Fonescu kako bi glumio poslovnog čovjeka na stranici za spajanje parova. Pozvao je Ellie na lažni spoj. Na žalost, za samo nekoliko grama kokaina, Edmundo je pristao politi Ellie kiselinom.

Ellie je bila potpuno nesvjesna svega toga dok nije postalo prekasno.

Napad kiselinom

Kada je otišla s posla razgovarala je s prijateljicom na mobitel. Primijetila je „neobičnog“ čovjeka kako sjedi na klupi, obučenog u crno i pomalo nervoznog. Bio je to Edmundo.

Ellie je čula napadača kako govori: „Žao mi je“, prije nego je bacio kiselinu na nju. Potpuno smočena toplom tekućinom bilo je potrebno nekoliko sekundi prije nego je Ellie osjetila užasnu bol.

„U sekundi sam shvatila da je to kiselina te sam znala tko je to učinio“, rekla je Ellie, misleći na Claudia, svog bivšeg dečka.

Ellie je stajala na pločniku vrišteći dok joj je kiselina izjedala tijelo.

„Osjećala sam se kao da gorim. Bol je bila nepodnošljiva“, prisjeća se, „Tada sam počela pljuvati jer sam mogla okusiti kiselinu. Mogla sam vidjeti kožu kako pada na pod, na pločnik.“

Vozilo je polako prošlo pokraj nje bez zaustavljanja. Ellie vjeruje da je to bio Claudio koji se htio diviti svom planu.

Tada se zaustavio vozač taksija. Žena u taksiju je pokušala smiriti Ellie dok je vozač zvao pomoć

„Vozačev je prozor bio samo malo otvoren, a vozač je rekao da je mogao osjetiti kako zračim toplinom“ objasnila je, „Rekao je da sam bila kao pravi požar.“

Kiselina je potpuno izbijelila pločnik na mjestu napada. Dva policajca koja su se odazvala pozivu su završila u bolnici zbog para kiseline. Ellie je najgore prošla.

„Nikada nisam osjetila takvu bol. Mislila sam da ću umrijeti. Bilo je nepodnošljivo“, rekla je.

VIDI OVO: 5 znakova da ste u vezi s nasilnim muškarcem

Oporavak od zlobnog napada

Ellie je prevezena na intenzivnu njegu zbog opeklina drugog i trećeg stupnja na području lica, prsiju, ruku, trbuha i nogu.

„Kiselina je i dalje izjedala moju kožu te su mi morali staviti ruke u neku vrstu izbjeljivača“, prisjeća se.

Nakon što je primila užasnu vijest, njezina majka je došla u bolnicu.

jealous ex hires acid attack hitman 3
Foto: David Jeffs Media

„Nisam ju smjela zagrliti, poljubiti ni dodirnuti. Bilo je užasno“, rekla je Elliena mama, Diana Newman, „Bila je prekrivena zavojima kao mumija. Dodirnule smo se rukama preko stakla te smo počele plakati.“

Trebalo je nekoliko mjeseci intenzivne njege da Ellie fizički zacijeli.

Unatoč svemu, Ellie je nastojala biti hrabra do trena kada su joj morali obrijati glavu za transplantaciju kože.

„Bila sam u suzama, a i medicinska je sestra plakala. To me je slomilo. Napokon je uzeo moj identitet“, rekla je.

Trebalo je dugo vremena da policija sastavi slučaj protiv Claudia. Na žalost, on ju je i u bolnici nastavio zlostavljati.

Bivši dečko nastavlja zlostavljanje i u bolnici

Claudio je nastavio slati Ellie poruke dok se oporavljala u bolnici. Komentari su mu varirali od zabrinutih do prijetećih i zaista bizarnih.

„Jedva čekam da se ponovno vidimo…“ napisao je samo 24 sata nakon napada, „Zadnja stvar koju ću napraviti jest da te uništim kao što si ti mene uništila.“

„Kada sam otvorila poruku u bolnici pozlilo mi je“, rekla je Ellie, „Pomislila sam da on nikada neće prestati, on je terorist.“

Čak je slao poruke Ellienoj obitelji. No nitko nije odgovarao na njih.

Druga je poruka glasila: „Voljet ću te zauvijek čak i ako nemaš ruke i noge. Tvoja me šutnja još više ljuti.“

Claudio je pokušao opovrgnuti sudjelovanje u napadu, ali ga je policija privela te ga je, zajedno sa Edmundom, poslala u zatvor.

Preživljavanje i oporavak

Nakon što je provela 12 mjeseci u živoj noćnoj mori. Ellien napadač i bivši dečko su bili u zatvoru. Ellie priznaje da joj je to donijelo mir.

„Fizički i psihički ožiljci onoga što mi se dogodilo u ožujku 2017. nikada neće zacijeliti – no današnja dugogodišnja zatvorska kazna će mi pomoći da krenem dalje sa svojim životom znajući da je pravda prevladala“, rekla je.

jealous ex hires acid attack hitman 4
Foto: Tim Anderson/Solarpix.com

Ellie će uvijek nositi ožiljke od tog napada. Zločin kao ovaj ostavlja dublje ožiljke od onih fizičkih.

„Mislim da je to jedna od najgorih stvari koje možete nekome učiniti“, rekla je Ellie, „Ne pati samo žrtva, nego i svi oko nje, sva njezina obitelj.“

No sada se žrtva, koja je preživjela, napokon može usredotočiti na ozdravljenje i zacjeljivanje. Trenutno prima podršku i savjete, kao i laserske tretmane od Katie Piper, koja je isto preživjela napad kiselinom.

Nema sumnje da će uz podršku obitelji, prijatelja i, najvažnije, Boga, Ellie ojačati i nadvladati to grozno iskustvo.

„Slušaj, o Jahve, i smiluj se meni;
Jahve, budi mi na pomoć!“ (Psalam 30,11).