”Blagoslivljajte one koji vas proklinju”: Što znači ta Isusova izjava?

Isus je svojim sljedbenicima dao uputu: „blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju“ (Luka 6, 28). Ova je rečenica suprotna stavu kojeg su imali oni koji su ga slušali.

U Lukinom evanđelju Isus zagovara ljubav prema onima koji nas mrze, što je suprotno uobičajenom ljudskom osjećaju mržnje prema neprijateljima. Isus je postavio izazov onima koji su ga slušali da budu pravedni u svojoj dubini – ovo će istinski promijeniti međusobne ljudske odnose.

Isus je htio da njegovi sljedbenici nadiđu puko poštivanje Mojsijevih zakona te da se međusobno odnose s istinskom ljubavlju – čak i prema onima koji zlostavljaju.

Njegovi sljedbenici trebaju blagoslivljati one koji ih proklinju

Isus je poručio onima koji su ga slušali da trebaju blagoslivljati one koji ih proklinju (Lukino 6, 28). Pojam ‘blagoslivljati’ preveden je od grčke riječi eulegeo, što bi se moglo prevesti kao „moliti za“. U Matejevom evanđelju nalazimo slično Isusovo upozorenje o tome da je potrebno moliti za one koji nas progone (Matej 5, 44).

Blagoslivljati neprijatelje ne znači samo činiti im dobro, već i moliti Boga za njihovo dobro. Isus je naglašavao važnost toga da se neprijateljima čini dobro u više navrata: da je potrebno okrenuti drugi obraz (Luka 6, 29), da je potrebno dati onome tko pokušava ukrasti od nas (Luka 6, 30), da se prema drugima treba odnositi onako kako želimo da se drugi odnose prema nama (Luka 6, 31), ako se posuđuje novac, ne treba očekivati povrat novca (Luka 6, 35), da je potrebno iskazati milosrđe (Luka 6, 36), da je potrebno opraštati (Luka 6, 37).

Jedno je moliti se i blagoslivljati onoga tko nam čini dobro, ali drukčije je moliti se i blagoslivljati one koji nam čine zlo i koji nas proklinju.

Trebamo moliti za one koji nam žele zlo

Riječ proklinjati (grč. kataromenous) znači činiti zlo ili progoniti (kao što nalazimo u Mateju 5, 44). Isus je svojim slušateljima rekao da treba moliti za one koji nam žele zlo. Dakako, ako je prvotni interes vlastiti probitak, rijetko će tko moliti za svoje neprijatelje. No Isus je u svojim učenicima nastojao potaknuti nesebičnu ljubav i brigu za drugoga.

Kada djelujemo za dobrobit drugih – čak i kada to nisu zaslužili – predivna je pogodnost ta da i mi primamo blagoslove. Isus je rekao da je velika nagrada za takvo ponašanje (Luka 6, 35). Dodao je i da će nam biti oprošteno ako budemo opraštali (Luka 6, 37). Ako dajemo, dat će nam se (Luka 6, 38).

Blagoslivljanje onih koji nas proklinju zahtjeva da smo motivirani željom da njima bude dobro. Kada se prema drugima odnosimo s takvom ljubavlju, Bog to vidi i nagrađuje.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!