Blagoslov u patnji: Stvari koje možda ne vidite

Znate li da možete doživjeti blagoslov u patnji? Iako to možda ne vidite, Bog čini puno bolje promjene, nego što biste ih vi činili – kada bi vam bilo dobro. 

Kada se dogodi tragična, neočekivana smrt, stisnete li svoje šake govoreći: „Ne danas Sotono! Platit ćeš mi za ovo“!, ili vjerujete da su Gospodinovi načini bolji od vaših i kažete, poput našeg Gospodina Isusa Krista: „Ne moja volja Gospodine, nego neka Tvoja bude,“ nakon čega povjerujete da će Bog vašu kušnju iskoristiti za vaše dobro i svoju slavu? 

Patnja je stvarnost za svakoga tko živi na Zemlji, uključujući i vjernike. Poreći to znači poricanje stvarnosti činjenice da živimo u palom svijetu i da kršćani nisu izuzeti od patnje.

Prisjetite se, apostoli su snažno patili i mnogi od njih poginuli su na užasne načine kao mučenici. No ta je patnja bila zbog Božje slave i dio Božjeg suverenog plana koje je imao za njihove živote. 

Prekrasan blagoslov u patnji

Jakovljeva 1, 12 uči nas o prekrasnom obećanju u vezi patnje: 

Sretan čovjek koji podnese kušnju, jer, jednom provjeren, primit će krunu života, obećanu onima koji Njega vole.“ 

Bog će upotrijebiti sve kako bi nas preobličio na sliku Krista. Često to znači da će upotrijebiti i patnje. Tijekom patnji, možemo moliti za Božje milosrđe i možemo Mu vapiti u tim trenucima. No isto tako trebamo imati na umu ono što je Isus rekao: „U ovome životu imat ćete patnju.“ (Ivan 16, 33) No, znamo da je Isus nadvladao svijet za nas i da ćemo i sami iskusiti tu pobjedu nakon što se s Isusom susretnemo licem u lice. 

Iz tog razloga naše poglede trebamo usmjeriti prema nadu vječnosti, a ne na ovaj život. Iz tog je razloga vjera u Boga važna, jer je On Stijena na kojoj trebamo stajati kada u naše živote uđu oluje i iskušenja, a ući će.

Dan kada će sva bol nestati

Trebamo se prisjetiti da naša vjera u Isusa znači da nam je zbog križa oprošteno i da sada možemo imati nadu da nas On nikada neće ostaviti te da će hodati zajedno s nama kroz brjegove i dolove naših života, jer imamo nadu da nas po Isusu Kristu očekuje slavan, vječni život. To je naše sidro, nada u vječnost.

Postoji dan koji očekuje vjernike, kada će sva bol i patnja nestati. No do dolaska tog dana, nastavljamo proglašavati ”Ako ne, On je i dalje dobar” i nastavljamo naše živote stavljati u Njegove suverene ruke, bez obzira na ono što dolazi prema nama. 

Molitva u patnji

Oče, molim Te pomozi nam da možemo pronaći Tvoje milosrđe i dobrotu kada u naše živote uđu oluje i iskušenja. Ako smo skloni gunđanju i mrmljanju, neka Duh Sveti osvjedoči naša srca i neka nas podsjeti na zahvalnost za Tvoja obećanja vječnosti po križu.

Nauči nas da tražimo prilike kako da utješimo naše bližnje koji su također u patnji, kako bismo mogli biti podrška jedni drugima. Živimo u palom svijetu i iako ne možemo pobjeći od patnje, znamo da nas čeka vječni dom na nebesima i da kruna života očekuje one koji ostanu stajati čvrsto u vjeri, vjerujući da si Ti nadvladao svijet i da ne postoji razlog za strah.

Dajemo Ti hvalu i zahvaljujemo Ti zbog toga što nikada nećeš dopustiti da kroz patnju prolazimo sami. U Isusovo ime, amen. 

Autorica: Emily Massey; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com 

PROČITAJTE JOŠ: