12 razloga zbog kojih vas Bog može pozvati na patnju
Foto: Unsplash

Bog dopušta patnju, on je ne uzrokuje. Mi bismo je izbjegli, ali postoje razlozi zašto nas On može pozvati na patnju.

Svatko bi trebao barem jednom godišnje iskusiti putovanje zrakoplovom u sumrak.

Ja sam to napravila danas i bilo je sjajno. Nisam ni znao da nakon 10 minuta leta iz Chicaga mogu vidjeti kilometre i kilometre štala, farmi i polja. Ceste na rubu grada povezuju se kao vezice. Vrlo dobro poznate kuće i obrti izgledaju nevjerojatno dok se sjaje na suncu.

No ubrzo smo sletjeli i perspektiva je ponovno postala horizontalna. Ponovno smo postali dio te scene, a ne samo zadivljeni promatrači.

Horizontalna perspektiva čini velik dio onoga što zovemo „biti čovjekom“. Često zbog te ograničene perspektive vjerujemo da je baš taj trenutak jedino bitno i da je baš ta scena komadić vječnosti.

Naravno, znamo da nije tako, no ponekad nas prožmu ovakvi osjećaji.

Kada svojom voljom položimo vlastitu ruku u Božje ruke, i hodamo s Njim gdje god nas On odvede, zbog razloga koje je on isplanirao, tada hodamo s vjerom a ne znanjem.

Ovo teško razdoblje kroz koje prolazite danas? On je odlučio ishod.

Ta bolna veza koja vam je povrijedila srce? On će upisati put vašeg povratka.

Možda to sada ne vidite, no Bog djeluje u vama na načine koje ne biste povjerovali… čak i da ih vidite.

Stoga ako se danas borite, imam dobre vijesti za vas. Upozorenje za spojler! Ne želim vam upropastiti kraj, no sve će biti u redu. A ako nije sada u redu, to znači da još nije kraj.

Bog dopušta patnju: 12 razloga zbog kojih ste možda pozvani na patnju

1) Kako bi nam Bog pokazao da trebamo htjeti ono što on želi (Jakovljeva 1, 3)

Normalno je da ne priželjkujemo uvijek ono što Bog priželjkuje. Ponekad želimo to što želimo, no Bog može iskoristiti patnju kako bi nas podsjetio kako ne mora nužno biti u sukobu ono što želimo mi, i što želi On. Kada patimo, tada se uzdajemo u Boga i na kraju znamo da možemo doći do mira kada se uskladimo s Njegovim planovima.

2) Kako bi nas Bog motivirao da ga slijedimo (Hebrejima 5, 8)

Lako je slijediti Boga kada sve ide onako kako želite, zar ne? No kada nas zadese teška vremena, tada naučimo što znači slijediti Boga u tami, i koja je cijena toga. No isto tako znamo da nije opcija ne slijediti ga. Bez Boga bili bismo izgubljeni.

3) Kako bismo pronašli utjehu jedni u drugima (2. Korinćanima 1, 6)

Jedan od najveći blagoslova koje nam je Bog dao su drugi ljudi. On zna da je neke boli teže nositi i daje nam ne samo sebe za utjehu i ohrabrenje, nego i prijatelje i druge vjernike. Ako trenutno ne prolazite kroz teško razdoblje, osvrnite se i pokušajte vidjeti tko prolazi, i kako biste mogli pomoći toj osobi da osjeti Božju ljubav i brigu.

4) Kako ne bismo činili stvari koje bi nas povrijedile (2. Korinćanima 12, 7)

Patnja ponekad boli, no zreo kršćanin vidi još i više boli ako ne slijedimo Boga i ako se na njega ne oslanjamo u trenucima patnje.

PROČITAJTE: Bog dopušta patnju, jer patnja ima svrhu

5) Kako bismo druge mogli usmjeriti na predivnog Boga (1. Petrova 4, 16)

Usred patnje imamo sjajnu priliku svjedočiti Boga kroz svoja djela i ponašanje. No, ne trebate se širom smijati dok patite, no zar ne možete drugima govoriti o vjeri koja vam daje snage dok prolazite kroz patnju? Kakva sjajna prilika da podijelite Radosnu vijest samim time da trpite panju!

6) Kako biste se malo više mogli poistovjetiti s Isusom (Filipljanima 3, 10)

Ovo je vjerojatno jedan od najvećih „darova“ patnje. Kada duboko patite, tada dobijete uvid i spoznaju o Isusu koju mnogi nemaju. Tada razumijete kroz što je sve prolazio kako bi pročistio svijet od smrti grijeha. Hvala ti Isuse što se kroz sve svoje patnje možemo poistovjetiti s tobom!

Bog dopušta patnju
Foto: Pexels

7) Kako bi nam vjera ojačala (1. Petrova 5, 10)

Malo je toga što će ojačati vašu vjeru više od patnje. Iskustvo Boga koji vas spašava iz ponora očaja i boli dobar je podsjetnik da On isto tako spašava i otkupljuje vaš vječan život.

8) Kako bi nas drugi vidjeli i ohrabrili se slijediti nas do Isusa (2. Timoteju 2, 10)

Kada drugi primijete primjer koji ste vi postavili držeći se Isusa u trenucima patnje, to će možda nagnati njihova srca da se isto tako okrenu Isusu radi spasenja koje donosi život i nadu.

9) Kako bi nam dao primjer o tome što znači povjeriti svoj život Bogu (Rimljanima 8, 28)

Jedan od najvećih svjedoka čvrste ljubavi i spasenja Boga jest vjernik koji, unatoč velikoj patnji, i dalje vjeruje u svoga Boga koji će otkupiti njegov život.

10) Kako bismo potaknuli druge da se mole i uzdaju u Boga koji čini čudesa (2. Korinćanima 1, 10-11)

Patnja je prilika u kojoj se drugi mogu moliti za vas, pa im dopustite da vide Božju snagu kroz moć njihove molitve!

PROČITAJTE: 10 Božjih obećanja za sve koji prolaze kroz patnju

11) Kako bismo se istrenirali i prvo tražili pomoć od Boga (Psalam 30, 6-7)

Kada doživimo trenutke duboke patnje, tada shvatimo da su sve stvari na koje smo se oslanjali – novac, obitelj, posao, hobiji i druge ugode, da će nas sve te stvari iznevjeriti. Samo nas Bog može potpuno izbaviti, a duboka nas patnja tjera da se prvo obratimo Bogu za pomoć.

12) Kako bismo dobili posebno iskustvo Božje prisutnosti i nevjerojatnu priču za podijeliti s drugima (Jakovljeva 4, 6-7)

Malo je ljudi koji imaju duboko iskustvo Boga, poput onih koji su prošli kroz tešku patnju. Kada vas Bog postavi u tešku situaciju, znajte da će se On očitovati na mnogo načina.

Hvala Ti Bože što nas pronalaziš u poteškoćama, okruži nas ljubavlju i pokrij nas svojom brigom! Daj da izvučemo lekcije iz svoje patnje i da naša vjera u tebe raste.

Autorica: Barb Peil; Izvor: Ibelieve.com