10 blagoslova koje možete iskusiti ako isključite mobitel

Mnogi su ovisni o mobitelima i ne mogu biti bez njih ni pet minuta. U nastavku su blagoslovi koje možete iskusiti ako isključite mobitel.

Živimo u doba tehnološkog napretka, sa svom njegovom slavom, pogodnostima i posljedicama. Kako ta kultura šteti ili ometa duhovni život kršćanina?

Mobiteli su postali svakodnevica. Također mogu postati opsesija u koju ulažemo velik dio svog srca i vremena. Mnogi su ovisni o njima. U vezi s tim nastao je pojam nomofobija. Nomofobija se definira kao iracionalan strah od ostanka bez mobilnog telefona ili nemogućnosti korištenja mobitela iz nekog razloga, poput odsutnosti signala ili nedostupne internet veze ili napunjenosti baterije.

Je li mobitel vaš idol?

Idol je sve ono čega se držimo da bismo ispunili svoje unutarnje potrebe.

Ne tako davno naši su idoli bili izrađeni od gline ili drveta. Danas su se pretvorili u suvremenu tehnologiju. Obećavaju da će nam dati sve naše odgovore i zadovoljiti sve naše potrebe, ali nas duhovno izgladnjuju i odvajaju od Boga.

Ondje ćete se klanjati bogovima što su ih ljudske ruke načinile od drveta i kamena, bogovima koji ne mogu ni vidjeti ni čuti, ni jesti ni mirisati. Ondje ćeš tražiti Jahvu, Boga svoga. I naći ćeš ga ako ga budeš tražio svim srcem svojim i svom dušom svojom. (Ponovljeni zakon 4, 28-29)

Ovisnost o mobitelima često uključuje trenutno (ali privremeno) zadovoljenje temeljnih problema. Bezumno surfanje način je povlačenja i skrivanja od pritisaka koje osjećamo u sebi. “Isključujemo se” iz stvarnog svijeta i ulazimo u “virtualni svijet” ispunjen uzbudljivim idejama i slikama. Ovisnost, međutim, stvara nevidljivu barijeru u odnosima i životu. U obiteljima se korisnici telefona izoliraju od svojih roditelja, supružnika i djece.

Je li mobitel vaš idol?
Foto: Pexels

Blagoslovi koje možete iskusiti ako isključite mobitel

1. Blago onima koji se usude koristiti svoj mobitel, a da mu ne robuju; oni će preuzeti kontrolu nad svojim životom.

2. Blago onima koji se usude isključiti mobitel navečer s prijateljima ili obitelji – doživjet će stvarne trenutke sreće.

3. Blago onima koji se usude isključiti mobitel dok rade; oni će doista raditi.

4. Blago onima koji se usude isključiti mobitel dok putuju; otvorit će se raznim mogućnostima: čitanje, spavanje, molitva, pisanje, razmišljanje, pogled u krajolik …

5. Blago onima koji se usude izbrisati one aplikacije koje su neophodne onima koji žele vegetirati, ali beskorisne onima koji žele živjeti; uštedjet će novac, vrijeme i koncentraciju.

6. Blago onima koji se usude isključiti obavijesti na društvenim mrežama i e -pošti; njima neće upravljati algoritam, već će upravljati vlastitim životom i živjeti u sadašnjem trenutku.

7. Blago onima koji se usude isključiti mobitel za vrijeme molitve – oni će se moliti.

8. Blago onima koji se usude ostaviti mobitel u džepu kada im je dosadno ili su pod stresom ili nešto čekaju; iskusit će zdravu samoću, živjeti sa sobom ili s drugima, slušati supružnika, baviti se sportom ili hobijima …

9. Blago onima koji se usuđuju tražiti od Boga da im oprosti izgubljene sate, oštećene oči i prekinute odnose zbog pretjerane uporabe mobitela; primit će Božju milost i snagu.

10. Blago onima koji se usuđuju živjeti – isključit će mobitel.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!