Blagoslovljena istina koju svaki kršćanin treba znati
Foto: Unsplash

Ovaj novozavjetni citat donosi blagoslovljenu istinu koju svaki kršćanin treba znati: “… jer kao što je on, i mi smo na ovome svijetu.” (1. Ivanova 4,17b)

Ovo je jedna od onih novozavjetnih istina koja nas šokira svojom krajnjom smjelošću. Ne bismo se usudili izgovoriti ove riječi kad ih ne bismo vidjeli u Bibliji. Ali one su slavno istinite i možemo im se radovati.

U kojem smo smislu kao Krist na ovome svijetu? Naši umovi gotovo automatski prvo pomišljaju na ono u čemu nismo kao Krist.

Ne dijelimo s njime atribute božanstva kao što su svemoć, sveznanje i sveprisutnost. Puni smo grijeha i propusta, dok je on apsolutno savršen. Ne ljubimo kao što on ljubi niti opraštamo kao što on oprašta.

Na koji smo to onda način kao on? Objašnjenje nalazimo u retku: “U ovome je ljubav među nama savršena: da imamo pouzdanje na dan suda, jer kao što je on, i mi smo na ovome svijetu.”

Božja ljubav je tako bila djelatna u našem životu da nećemo biti užasnuti kad stanemo pred Kristovo sudište. Razlog našeg pouzdanja je u tome da imamo zajedničko sa Spasiteljem ovo: sud je za nama. Mi smo kao što je on s obzirom na sud.

On je osudu naših grijeha nosio na križu Golgote i jednom zauvijek riješio pitanje grijeha. Zato što je on preuzeo kaznu za naše grijehe, mi to nikad nećemo morati učiniti.

Puni pouzdanja možemo zapjevati: “Smrt i sud su za mnom, milost i slava preda mnom. Svi vali prijeđoše preko Isusa, na njemu potrošiše svu svoju snagu.”

Kao što je sud za njega zauvijek prošao, tako je prošao i za nas te možemo reći: “Nema suda za mene, nema pakla; muku i oganj moje oči neće vidjeti. Nema osude za mene, smrt je izgubila svoj žalac jer će me Gospodin koji me ljubi zaštititi svojim krilima.”

Mi smo kao što je on ne samo s obzirom na sud, već i s obzirom na to da nas Bog prihvaća. Stojeći pred Bogom, uživamo onu njegovu istu naklonost koju uživa Gospodin Isus zato jer smo u njemu. “Blizu, tako jako Bogu blizu da ne mogu biti bliže jer u osobi njegova Sina blizu sam mu kao i on sâm.”

I kao zadnje, mi smo kao što je Krist zato jer nas Bog Otac ljubi kao što ljubi Krista. U svojoj velikosvećeničkoj molitvi Gospodin Isus je rekao: “… i uzljubi njih kao što uzljubi mene” (Ivan 17,23b). Stoga nije pretjerivanje reći: “Drag, toliko Bogu drag, da ne mogu biti draži. Ljubav kojom ljubi svoga Sina, takva je njegova ljubav za mene.”

Stoga je blagoslovljena istina da, kao što je Krist, i mi smo na ovome svijetu.

William MacDonald; Izvor: Biblija365.com