Bog će ispuniti želje
Foto: Pexels/@cottonbro

Mogu li natjerati Boga da nešto učini za mene? Koje je značenje biblijskog stiha ”Bog će ispuniti želje tvoga srca” (Ps 37, 4)?

Mogu imati sve što poželim. To je bila moja prva pomisao kada sam pročitala Psalam 37, 4: „Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca“!

Otkako sam bila mala djevojčica, perfekcionist sam. Kada bi me majka zamolila da nešto učinim, to bih odmah učinila. Moj rukopis je bio lijep, a krevet lijepo složen. Činjenje svega toga nije dolazilo zbog osjećaja odanosti ili ljubavi, već zbog očajničke potrebe za odobravanjem. Čeznula sam za odobravanjem drugih kao za kisikom. 

Kada sam otkrila Psalme 37, 4 i 20, 4, konačno sam osjetila kao da Bog za mene ima smisla. Poput jednostavnog zbrajanja 1+1=2, shvatila sam: Mogu učiniti nešto i zauzvrat, Bog će mi dati ono što želim. Mogla sam postići određeni rezultat zbog svog vlastitog ponašanja. 

Tako je započelo moje putovanje pokušavanja zadovoljavanja Boga kako bih dobila ono što želim. 

Mogu li natjerati Boga da ispuni želje moga srca? 

Prigrlila sam Psalam 37, 4, a da nisam u cijelosti razumjela njegovo značenje. „Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca“! Bog bi mi dao ono što sam željela, samo sam najprije trebala staviti Njega na prvo mjesto. 

Mnogi ljudi imaju problema s ovim stihovima zbog toga što život nije isti za sve. Ovo sam naučila na teži način. Odrastajući, shvatila sam da, čak i kada stavimo Boga na prvo mjesto, život nije uvijek dobar. 

VIDI OVO: Jesu li vaše želje Boga? 3 načina na koja možete saznati

Imala sam prijateljice koje su pokušale zatrudnjeti i druge koje su se suočavale s razvodom. Moje srce koje je pogrešno razmišljalo bi se pitalo: „Što su one morale učiniti pogrešno da bi im Bog uzeo nešto što su željele“? Nakon toga se i moj svijet počeo urušavati, nakon što sam prolazila i sama kroz vrlo težak proces posvajanja. 

Ponovno mi je Psalam 37, 4 pao na pamet. Kako je ovaj stih mogao značiti ono što sam oduvijek mislila da znači? Stavila sam Boga na prvo mjesto. Činila sam ono što je On želio. Zašto je moj život bio težak? 

Koje je značenje ”Bog će ispuniti želje tvoga srca”?

Biblijski stihovi se nikada ne smiju čitati izolirani. Dok razmišljamo o ovome, prisjetimo se jedne važne istine. Bog nam u Bibliji daje obećanja i pravila. Obećanja su stvari za koje zasigurno znamo da će se dogoditi. Stvari kao ”nikada te neću zaboraviti niti napustiti”. (Hebrejima 13, 5) 

Principi su one općenite zamisli koje se ”uglavnom” događaju u životu. Nešto kao ”ovako stvari u životu funkcioniraju”. Mnogi psalmi i izreke zapravo su životni principi. S obzirom na to kako se na njih gleda i na Bogom nadahnutu Riječ, možemo reći da ti principi uglavnom funkcioniraju u životu. 

Mnogi komentatori vjeruju da je Psalam 37 psalam za podučavanje. Druga zanimljiva činjenica jest da je to abecedni psalam; na izokrenuti način, prva slova psalma slijede hebrejsku abecedu. 

Psalmist je želio naučiti lekciju o životu. Ako idemo svojim putem, putem opakih, suočit ćemo se s teškoćama. Psalam 37, 9 kaže: „Jer će biti satrti zlikovci, a koji se u Jahvu uzdaju, baštinit će zemlju“. U istom tom stihu čitamo što će se dogoditi onima koji slijede Boga. To nije obećanje koliko je princip. 

VIDI OVO: Hoće li Bog ispuniti sva naša očekivanja?

Isto se može reći za Psalam 20. Umjesto da je to psalam podučavanja, on je više poput molitve. Stihovi koji započinju sa ”neka Gospodin” održavaju molitveno srce. Autorova molitva u Psalmu 20 usmjerena je prema izraelskom narodu i budućim kraljevima. Ključ ovog psalma je 7. stih: „Znam evo: Jahve će pobjedu dati svom pomazaniku, uslišit ga iz svetih nebesa snagom pobjedničke desnice svoje“.

Kao i kod Psalma 37, vidimo da i ovdje pisac piše o općenitim stvarima. U 20. psalmu nema obećanja za sretan život. Psalmist samo promatra obrasce i prirodu života. Općenito govoreći, oni koji traže i vjeruju Bogu uspjet će unutar Božje volje. 

Tko je pisac Psalama 20 i 37?

Pisac Psalma 20 je kralj David. David je drugi izraelski kralj, kojeg je pomazao Samuel. Kroz Davidovu liniju Bog je obećao Spasitelja. 

U ovom Psalmu vidimo Davidovu molitvu za njegovo kraljevstvo. David je bio čovjek molitve. Njegov život, zabilježen u 1. i 2. Samuelovoj, odražava nam njegovu želju za traganjem za Bogom. Izgleda kao da David u Psalmu 20 gleda unatrag na svoj život, kako bi vidio kako mu je Bog dao pobjedu. 

David ne stavlja fokus riječi svoje molitve na njegove vlastite atribute, već na istine o Bogu. 

Pisac Psalma 37 je također David. U tom psalmu vidimo mudrost, koju je David sigurno zadobio promatranjem života oko sebe. U 25. stihu čitamo: „Mlad bijah i ostarjeh, al` ne vidjeh pravednika napuštena ili da mu djeca kruha prose“. Kralj David nas podsjeća na to da je ovo psalam promatranja. Istine napisane u tim stihovima principi su za pobožan život. Želite li nacrt kako slijediti Boga? Pročitajte Psalam 37. Mogu zamisliti Davida kao starog čovjeka, kako sjedi i govori svojoj djeci. Više od svega, David je želio da njegova djeca slijede Boga. Ne radi njihova napretka, već zbog toga što je Božji put jedini put istinskog zadovoljstva

Različiti prijevodi Psalma 20, 4 i Psalma 37, 4

„Neka ti ispuni želju srca tvojega! Neka ti dadne sreću u svakoj osnovi“! (Psalam 20, 4) 

Naša svrha za naše živote treba slijediti svrhu koju Bog ima za nas. Dok želimo ispunjenje naših želja, trebamo također imati na umu Božje svrhe za naše živote. Božje svrhe možda neće biti jasne, no možemo naše živote predati u Njegove ruke. Naša srca pronaći će zadovoljstvo kada se sjedine sa Božjom svrhom. 

VIDI OVO: Hoće li Bog ispuniti sve želje našeg srca?

„Uživajte u Gospodinu i on će pomoći žudnjama vaših srdaca“! (Psalam 37, 4) U ovoj verziji vidimo da je uživanje u Gospodinu fokalna točka. Ovaj prijevod ukazuje na to da naša srca trebaju uživati u samome Gospodinu. Jer ako naša srca traže ispunjenje Božje volje, nikada nećemo biti razočarani. 

Bog nas je pozvao da Njega učinimo najvažnijim u našim životima. Kada to učinimo, On obećava da će ispuniti sve naše potrebe. 

Što znači ”uživati u Gospodinu”?

Pojam uživanja u Gospodinu znači da učinimo Boga najvažnijim u našim životima. Kada je Bog ono za čime najviše žudimo, Bog nam se počinje predavati. Kada imamo Boga, imamo sve što nam je potrebno. 

U srednjoj školi, najviše što sam željela bilo je da budem zadovoljna. Radosno sam prigrlila perfekcionizam. Za vrijeme fakulteta, moje perfekcionističke sklonosti bile su otkrivene kada bih plakala zbog četvorke iz povijesti. Nakon toga je majčinstvo dodatno uništilo sve moje snove o tome da ću imati savršenu kuću, savršenu djecu i savršen život. Izgledalo je kao da nikada neću pronaći zadovoljstvo. 

Nakon deset godina otkako sam postala majka, shvatila sam nešto što bih željela reći sebi u prošlosti. Vaš suprug vas nikada neće upotpuniti (suprotno onome što kažu blockbusteri). Djeca vas neće zadovoljiti. Vaš posao (ili nepostojanje istog) neće vam dati osjećaj svrhe. Vaš identitet neće biti u tome kako služite u crkvi. 

Naše istinske žudnje trebaju počivati u Bogu. Praktično govoreći, to znači provođenje vremena u čitanju Biblije. Proučavanje, molitva i slušanje Biblije nikada nije gubitak vremena. U tim trenucima, bez obzira bile to minute ili sati, možemo pomoći našim srcima da se usklade s Jedinim koji nas može u potpunosti zadovoljiti. 

Molitva Bogu za ispunjenje želji naših srca 

Gospodine, pomozi mi da danas učinim Tebe žudnjom svoga srca. Želim uživati u Tebi. Sada vidim da će se moje želje ispuniti samo u životu u Tebi. Dopusti mi da Ti se danas obratim dok prolazim kroz svoje obične trenutke. Kada život poremeti moje isplanirane planove, pomozi mi da vjerujem da Ti i dalje djeluješ. Ti obećavaš da ćeš biti sve što trebam. (Filipljanima 4, 19) Predajem Ti ovaj teret koji nosim. Shvaćam da sam dosad tražila/o načine kako da ti udovoljim, no ono što Ti zaista želiš od mene jest da uživam u Tebi. Pomozi mi da Te pronađem. U Kristovo ime, amen. 

VIDI OVO: Bog ispunjava želje onih koji u molitvi ovo traže

Trebalo mi je puno vremena i puno suza kako bih shvatila da mi Bog neće dati ono što želim, ako budem dovoljno dobra. Umjesto, pomoći će mi u mojim nesavršenostima kako bih vidjela da su moji ciljevi bili pogrešni. Središte nije na onome što želim, već na pronalaženju mog istinitog uživanja u Gospodinu. 

Ako uživamo u Gospodinu, On postaje naša želja. Bog će rado dati više sebe onima koji Ga traže. 

Autorica: Sarah E. Frazer;  Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com