Bog te čuje i onda kada ne nalaziš riječi

Bog te čuje i onda kada ne nalaziš riječi
Foto: Pexels

Bog te čuje kada si bespomoćan i ne nalaziš riječi, jer Duh Sveti posreduje u tvoje ime sa stvarima koje ne možeš reći, a koje su ti na srcu.

Život s Bogom je uzbudljivo putovanje, ali često ispunjeno preprekama i izazovima. Teške okolnosti uvijek nas tjeraju na koljena. Uvjereni smo da smo u Božjim rukama sigurni, bez obzira na sve. Tražimo smjernice od Njega. Uvijek je vjeran, daje nam mudrost i usmjerava u pravcu koji proslavlja Njegovo ime.

Ali ponekad smo bez riječi. Ne znamo kako se moliti ili što reći.

Jeste li se ikada osjećali toliko teško i opterećeno da riječi jednostavno nisu došle? Poznati su vam osjećaji bespomoćnosti i obeshrabrenja? Ako je tako, niste jedini.

Kralj David, pisac većine psalama u Bibliji, nije se bojao izraziti ove osjećaje, govoreći stvari poput: “Ustani! Što spavaš, Gospode? Probudi se! Ne odbacuj nas vječno! Što kriješ lice svoje, zaboravljaš nevolju našu i muku našu?” (Psalam 44, 23-24)

Bog čuje naše uzdahe

Bez obzira na to kako se osjećamo, istina je za nas jasno izrečena.

Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. A Onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha – da se on po Božju zauzima za svete. (Rimljanima 8, 26-27)

Srećom, naš nebeski Otac čuje naše uzdahe dok plačemo. Zahvaljujući Njegovom Duhu – koji nam je bliži od zraka koji udišemo – imamo prevoditelja uzdaha do Božjeg prijestolja.

U kontekstu ovog odlomka, Pavao opisuje naš život u Duhu dok živimo na ovom slomljenom planetu, žudeći za vječnom domovinom. Pavao pretpostavlja da će se kršćani suočiti s patnjom, od svakodnevnih neugodnosti i iscrpljenosti do nepodnošljivih dijagnoza i nezamislivih tragedija. Ali imamo suosjećajnog i brižnog Spasitelja, koji čezne za nošenjem tereta koji pada na nas.

Nije li to nevjerojatno? Bog čuje i onda kada ne nalaziš riječi! Toliko Mu je stalo do vas da čak i ako ne znate što reći ili ste previše tužni ili uzrujani da biste objasnili kako se točno osjećate, Duh Sveti posreduje u vaše ime sa stvarima koje ne možete reći.

S Bogom je sve lakše izdržati

Kada znamo da Bog čuje naše srce i poznaje nas bolje od nas samih, možemo počivati u spoznaji da svaka patnja koju pretrpimo na ovoj zemlji nije ništa u usporedbi s onim što je naš Spasitelj Isus pretrpio na križu zbog naših grijeha. Utjeha nam treba biti da On uvijek ima u vidu najbolje za nas.

Ako smo s njim umrli, s njim ćemo i živjeti. Ako podnosimo, s njim ćemo i kraljevati. (2. Timoteju 11-12)

To je sigurno najbolje što možemo čuti!

PROČITAJTE JOŠ: