Bog djeluje na misteriozne načine
Foto: Pexels

Nemojte se bojati kada vas Bog zbuni. Umjesto toga, budite hrabri! Bog djeluje na misteriozne načine, a ove riječi nade će pomoći u teškim godinama koje vas čekaju.

Novogodišnji dan 1773. označilo je godište otkako je depresija gotovo uzela život Williama Cowpera. Mentalni problemi su ga toliko mučili deset zima prije da je bio zatvoren u ustanovi za mentalno oboljele St. Alban nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva.

Dok je bio ondje naišao je na Bibliju koju je upravitelj ustanove – kršćanin ostavio strateški otvorenu. Njegove oči su se zadržale na Rimljanima 3, 23-26 i slava Isusa Krista otjerala je sjenke iz njegove duše.

No do početka 1773. napadi su teško djelovali na Cowpera. Brat mu je umro 1770., nakon čega su iste godine umrli i njegovo dvoje rođaka. 1772. šaputanja susjeda sugerirali su da Cowperova veza sa njegovom gazdaricom nije baš bila nevina. Tuga i tračevi oko njegova uma okupili su oblake koji su bili premračni za njegovo mentalno zdravlje. Kako je Cowper hodao poljima nakon crkve prije 246 godina od danas „pogodio ga je strašan predosjećaj da će ga prokletstvo ludila ponovno zadesiti“ (John Newton, 217).

No prije nego što je noć zadesila Cowperovu dušu, oslonio se na preostalu svjetlost svog zdravog razuma, uzeo pero i napisao himnu koja je osnažila generacije svetaca koji su se borili s različitim patnjama i iskušenjima.

Budite hrabri

Cowperova himna „Bog djeluje na misteriozne načine“ je pjesma za svakog sveca koji sjedi na rubu. To je vodič za sve one koji ne vide da se iza obzorja nove godine izdižu nove nade. To je priznanje vjere za vrijeme suočavanja s tamom – vjere koja svijetli dovoljno da nas ponese kroz bilo kakve ponoći koje ova godina donosi.

U srži himne je jednostavan poticaj: „Vi uplašeni sveci, budite hrabri“. Budite hrabri. Budite hrabri kada vam se približe grmljavinski oblaci. Budite hrabri kada se nadolazeći dani čine prekriveni sjenom. Budite hrabri kada ne možete razumjeti Božje načine. Ali zašto, pitamo se mi u nizini, bismo trebali biti hrabri? Za vrijeme ostatka himne Cowper piše svoje razloge.

 1. Bog djeluje na misteriozne načine.

”Bog djeluje na misteriozne načine. Njegovo djelovanje je neobično. On svoje korake ostavlja u morima. On jaše na olujama.”

Kao što je Cowper pisao u svojoj himni, Božji načini su ga zbunili. Bog koji je Cowpera izbavio iz oluje mentalne nestabilnosti ga ponovno šalje ondje, ondje gdje se Cowper osjetio kao da „prebiva uvijek u Tami, među stijenama i liticama bez vodiča, ali s neprijateljem koji uvijek vrema petu i koji je spreman gurnuti me“ (Letters and Prose Writings, IV: 234). Možemo razumjeti zašto bi on započeo svoju himnu s poznatim stihom „Bog djeluje na misteriozan način“.

Ali za Cowpera „Bog djeluje na misteriozne načine“ je bila izjava vjere, a ne očaja. Cowper je znao iz Pisma da Bog rijetko kada pokazuje svoja čuda u zemlji udobnosti i lakoće. Puno češće Bog izbavlja svoj narod iz nevolja kako bi ih mogao staviti u nove nevolje. On nas je izbavio iz Egipta i vodio nas je do obala Crvenog mora (Psalam 77, 19). „On ostavlja svoje korake u moru i jaše oluju“.

Nemojte se bojati kada vas Bog zbuni. Umjesto toga, budite hrabri. Sjetite se Cowpera da ste u društvu velikog broja svetaca kojima se može vjerovati. Vi hodate sa Abrahamom i Sarom, čekajući desetljeća na sina (Postanak 17, 15-21). Putujete s Davidom kroz dolinu sjena (Psalam 23, 4). Gledate zajedno sa Jeremijom kako Jeruzalem nestaje u plamenu (Jeremija 21, 10). Zajedno sa Ivanom Krstiteljem živite ispod mača pogubitelja (Matej 14, 1-12). Zajedno sa Marijom Magdalenom plačete ispred Isusove grobnice (Ivan 20, 11-15).

Mi ne trebamo razumjeti sve što Bog čini kada se nađemo u središtu Njegovih misterioznih načina. Na kraju Bog će pokazati svoje načine koji su toliko iznad naših (Izaija 55, 8) i beskrajno savršeni (Psalam 18, 30).

„Bog je svoj vlastiti tumač“, podsjeća nas Cowper kasnije u himni. U pravo vrijeme „On će stvoriti plan“.

2. Oblaci kojih se bojite puni su milosti.

„Vi uplašeni sveci, napojite se svježom mudrošću. Oblaci kojih se toliko bojite su prebogati milošću i izlit će se blagoslovima iznad vaših glava“.

Cowper nije ublažavao užas depresije ili bilo koje druge nesreće. Nije tvrdio da zbog Krista, Božja djeca trebaju bezosjećajno koračati preko trnja ovog prokletog svijeta. Bio je spreman napisati pismo prijatelju da ga je depresija bacila „u utrobu njegova Pakla i usporedio ga s mjestom gdje je bio Jona, rekavši da je Jonino mjesto bilo palača, hram živoga Boga“ (Letters and Prose Writings, II:83).

Unatoč tomu Cowperova himna čini više priznavanja naših nevolja. Ona nam isto tako ukazuje na oči vjere da gledamo naprijed u olujne oblake naših tuga, bez obzira na to koliko ih se bojimo i da ih prepoznajemo kao glasnike Božje milosti.

„Strašni oblaci“ nisu nikada posljednje odredište za Božji narod. Na kraju jalov par drži djetešce u svome naručju (Postanak 21, 1-3). Sunce izlazi iznad doline sjena (Psalam 23, 6). Jeruzalem ponovno čuje zvuke pjesme (Izaija 62, 1-5). Mučenik ustaje uskrslog tijela (1. Korinćanima 15, 53-55). Kamen se otkotrljao sa grobnice (Ivan 20, 16-18).

Budite hrabri. Oblaci koji vas pokrivaju ove godine su možda tamniji od bilo čega što vam je dosad poznato. Oni se mogu dugo zadržati. Može se činiti kao da blokiraju Sunce. Ali Bog zna kako nas provesti kroz ove oblake i kroz njih djeluje tako čudesno, tako neočekivano da nas ostavlja na koljenima, u slavljenju.

3. Božja svrha će brzo sazrijeti.

„Njegova svrha će brzo sazrijeti, pokazat će se svakoga sata. Pupoljak možda ima gorak okus, ali cvijet će biti sladak“.

Pred kraj himne Cowper nas ostavlja sa uvjerenjem: Božja svrha će „brzo dozrijeti“, vrlo uskoro Sunce će rastjerati te strašne oblake i mi ćemo stajati na suhoj zemlji Božje dobrote sa beskrajnom radošću u našim glavama.

Ponekad se može činiti da je „Božje brzo“ tisuću godina (2. Petrova 3, 8). Depresija koja je pala na Cowpera 1773. držala ga je do njegove smrti 1800. To je 27 godina tame. John Newton je na Cowperovoj pogrebnoj službi propovijedao iz stihova o gorućem grmu (Izlazak 3, 2-3) jer, kako je rekao „Cowper je 27 godina i bio grm u plamenu“.

Možemo li reći da je 27 godina u plamenu bila ”kratkotrajna nevolja”? Samo ako, zajedno sa Cowperom, postavimo 27 godina u usporedbu sa 27 milijuna godina i dopustimo da vječnost to odvaže. Sa stajališta vječnosti svaka nesreća koja nas ove godine pogodi jest ”laka, trenutačna nesreća”… jer naša sadašnja i časovita lagana nevolja donosi nam izobilnu vječnu slavu, koja sve nadvisuje“ (2. Korinćanima 4, 17).

Na trenutak kušamo gorki pupoljak. Uskoro ćemo vidjeti da rajsko tlo zna kako svaki pupoljak pretvoriti u cvijet nezamislive ljepote.

Kasnije za vrijeme pogrebne službe Newton se složio sa Cowperovim smislom za ”brzo”. „On je jedan od onih koji su prošli velike kušnje“, rekao je Newton. „Toliko je patio ovdje 27 godina, no vječnost je dovoljno duga da stvori odštetu za sve ovo“.

Vječnost je dovoljno duga da nam da odštetu za sve. Za sva zla koja su nas zadesila u ovome životu i svako zlo koje će nas zadesiti u ovoj godini. Stoga ohrabrite se. Danas smo jednu godinu bliže zemlji gdje je nebo uvijek sunčano, gdje cvijeće pokriva brežuljke i gdje svako suzama natopljeno lice osjeti nježan dodir Isusa Krista.

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.