NaslovnicaPoučne pričeBog djeluje na tajanstvene načine: Ova istinita priča će vam to dokazati

Bog djeluje na tajanstvene načine: Ova istinita priča će vam to dokazati

Bog djeluje na tajanstvene načine i Njegovi putovi su nedokučivi, ne zato što On pokušava nešto sakriti od nas, već zato što našem ograničenom ljudskom razumijevanju nedostaje sposobnost da shvatimo puni opseg Njegove suverenosti.

Jedne olujne noći 1763. William Cowper, slavni engleski pjesnik, pokušao se utopiti u rijeci Temzi, ali kada je primijetio čovjeka koji ga čudno promatra, vratio se kući u potrazi za drugim načinom da okonča svoj život. Na kraju, svi pokušaji samoubojstva te noći osujetila je ono što je kasnije opisao kao “nevidljiva ruka”.

Budući da je veći dio života patio od mentalnih bolesti, Cowper je pristao na bolničko liječenje. Tu je pronašao Boga kroz brigu koju mu je pružio dr. Nathaniel Cotton i kroz Bibliju. Dvije godine nakon izlaska iz bolnice, Cowper se preselio u Olney i upoznao Johna Newtona, autora poznate himne “Amazing Grace” (Divna milost). Newton ga je poticao da koristi svoj dar pisanja u evangelizacijske svrhe.

Godine 1771. William Cowper napisao je himnu “Bog se kreće na tajanstven način”, koja se izvorno zove “Svjetlost koja sjaji iz tame” i koja je objavljena u Olney Hymnal. Prvi redak himne je mjesto odakle potječe naša moderna fraza “Bog djeluje na tajanstvene načine”. Tekst pjesme možete pročitati ovdje.

Iako je Cowper nastavio patiti od depresije i anksioznosti tijekom svog života, bezvremenska istina koju mu je Bog dao u njegovim najgorim trenucima još uvijek se ponavlja do danas.

Iako se izraz “Bog djeluje na tajanstvene načine” ne pojavljuje u Bibliji, ona je puna primjera koji ilustriraju tu izreku.

Zamislite koliko je Abraham morao biti šokiran kada mu je Bog zapovjedio da prinese Izaka kao ljudsku žrtvu (Postanak 22). Zamislite razočarenje mladog Josipa kada je prodan u ropstvo, krivo optužen i zatvoren prije nego što je Bog učinio njegov san stvarnošću.

Bog šalje dvije medvjedice da rastrgaju skupinu djece koja se rugaju Elizeju i nazivaju ga “ćelavim” (2. Kraljevima 2, 23-25). Na dan kad je Bog predao Amorejce Izraelcima, zaustavio je sunce, na Jošuin zahtjev, kako bi se bitka mogla dobiti do kraja dana (Jošua 10). I mogli bismo nastaviti s nabrajanjem …

Bog doista djeluje na tajanstvene načine!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare