3 najučestalija grijeha koja svaki kršćanin mora izbjegavati

Danas ću vam nabrojati tri najučestalija grijeha koja još uvijek svjesno ili nesvjesno činimo unatoč našem spasenju. 

Grijeh je ‘velika stvar’. Isto tako, zaista je velika stvar to što je Isus morao doći i umrijeti na križu kako bi nas otkupio i spasio nas od naših prijestupa.

Ove učestale grijehe svaki kršćanin treba izbjegavati:

1. Grijeh ponosa i oholosti.

Izr 11,2: „S ohološću dolazi sramota, a u smjernih je mudrost.“

Izr 16,5: „Mrzak je Jahvi svatko ohola duha: takav zaista ne ostaje bez kazne.“

I ponos i oholost su opasni grijesi u našoj kršćanskoj vjeri uglavnom zato što nas sprečavaju da budemo poslušni Bogu. Oba nas potiču da se oslanjamo na vlastitu snagu te na to da zaboravljamo da nam je Bog potreban i da Mu sve dugujemo. Ti nas grijesi potiču da mislimo da znamo bolje od Njega i da smo sami sposobni upravljati svojim životom.

2. Seksualni grijesi.

1. Kor 6, 18-20: „Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“

Navedeni stih podsjeća nas da smo kupljeni otkupninom. Mi više ne pripadamo samima sebi, već Bogu. Kada činimo seksualni grijeh, mi ne griješimo samo protiv Boga, već griješimo i protiv svojih tijela, oskvrnjujući hram Duha Svetoga.

3. Grijeh sumnje.

Ovo je jasno rečeno u poslanici Rimljanima 14,23:

„Jede li tko dvoumeći, osudio se jer ne radi iz uvjerenja. A sve što nije iz uvjerenja, grijeh je.“

Glavni uzrok sumnje jest manjak vjere. Kada živimo u sumnji, ona nas spriječava da objavljujemo, prihvaćamo i živimo Božja obećanja. Biblija nam također kaže da bez vjere ne možemo ugoditi Bogu.

Ukoliko ste se pronašli u makar jednoj od navedenih situacija, ne brinite se. Budite sigurni da vas Bog ne osuđuje, već suprotno, Bog vam pokazuje da vas voli jer vas neće pustiti da ostanete tu gdje jeste. On nam otkriva te sve stvari kako bi ih se jednom zauvijek riješili. Bog nam je obećao pobjedu kroz Isusa, Početnika i Dovršitelja naše vjere. (vidi Heb 12,2).

PROČITAJTE JOŠ: