Opustite se, Bog ima sve pod kontrolom!

„U tebe se uzdam, Bože moj: ne daj da se postidim, ne daj da se vesele nada mnom neprijatelji moji!“ Psalam 25,2

Opustite se, Bog ima sve pod kontrolom

Kada se sve oko vas čini da je u kaosu i izvan kontrole, Bog nikad nije. Bog je u oluji. Bog nam nikada ne obećava da će nas držati izvan oluje, da će nas držati oko oluje ili da će nas držati iznad oluje, ali obećava da će prolaziti s nama kroz oluju. Isto kao što su učenici bili s Isusom u oluji (Matej 8,24), tako je Bog i s nama kada nam se čini da gubimo kontrolu nad svime u svom životu. Kada više ne možete kontrolirati ono što se događa u vašem životu, možete se pouzdati u Boga da će On preuzeti kontrolu za vas. On ima moć i sposobnost da bude u svakoj situaciji.

Pouzdajte se u Boga u kaosu

Bog je svemoguć (svemoćan), sveprisutan (prisutan svugdje u svako vrijeme) i sveznajući (sve zna). Pa zašto se onda ne možemo pouzdati u Njega kada naš život postane kaotičan? To je retoričko pitanje koje ima očigledan odgovor. Naravno da se možemo pouzdati u Njega u svom životu, bez obzira kako izgledalo na momente. Važno je pouzdati se u Boga više nego u naše okolnosti, jer znamo da Božja Riječ kaže da će sve što nam se događa zasigurno na kraju proizaći za naše dobro (Rim 8,28). Vjerujete li u to? Moramo imati vjere u Boga ili mu je nemoguće ugoditi (Heb 11,6), i naš cilj uvijek treba biti ugoditi Bogu.

Je li Bog vaš pilot ili kopilot?

Prije nekoliko godina vidio sam naljepnicu na autu koja kaže: „Bog je moj kopilot.“ Žao mi je što moram reći momku čiji je auto, ali ne bih volio putovati s njim kad bi Bog bio samo njegov kopilot. Ne bismo li radije imali Boga koji je naš pilot i u kontroli našeg životnog putovanja? Nema tog GPS-a kao što je Bog, jer GPS radi greške, a Bog nikada ne griješi. Moj GPS je kratica za: „God’s Perfect Steering“ (Savršeno Božje Upravljanje), i ne treba baterije! A što je s vama? Tko je vaš globalni sustav pozicioniranja? Trebamo se prestati truditi i shvatiti da je Bog suveren (Psalam 46,10) i da se možemo odmarati tijekom putovanja. Skinite svoju ruku sa upravljača. Bog je obećao u svojoj Riječi da vas neće poslati u nešto kroz što ne možete proći (1 Kor 10,13), stoga pouzdajte se u Boga svim svojim srcem i nikada se nemojte oslanjati na ono što mislite da znate (Izreke 3,5).

Završna molitva

O vrhovni i suvereni Bože, Ti si Stvoritelj svega, a to te čini vladarom oluje. Znam da kaos možeš dovesti u red, zato mi molim Te pomozi da se pouzdajem u Tebe kada izgubim kontrolu nad situacijom, jer kada se ne mogu pouzdati ni u što drugo u ovome životu, znam da se uvijek mogu pouzdati u Tebe. U Isusovo ime Te molim i hvala Ti. Amen.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!