Bog je puno više: Zašto Bog voli da ga zovemo ”Oče”?

Bog je puno više od onoga što mi mislimo. On voli da Ga kao Njegova djeca zovemo ”Oče”. On nije neki daleki Bog, nego i naš Otac nebeski.

A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: “Abba! Oče!“ (Galaćanima 4, 6) 

Tijekom razgovora, molitve i evangelizacije, mnogi od nas koriste često dvije titule koje označavaju našeg Stvoritelja i Otkupitelja: Bog i Gospodin. Nismo u krivu kada koristimo te titule, jer ih Pismo neprestano koristi. No s vremenom možemo ”otići u pogrješnom smjeru” ako ne odlučimo koristiti imena koja nam je Bog na milosrdan način otkrio o sebi.

Možemo ići tako daleko da ćemo reći da je rječnik gdje pretežito dominiraju riječi Gospodin i Bog pomalo sub-kršćanski. Jer, kao što nas Pavao podsjeća, među poganima ”postoje mnogi bogovi i mnogi gospodari.” (1. Korinćanima 8, 5) No kršćane ne zanima dodavanje samo još jednog Boga i Gospodina svjetskom skušu božanstava. Umjesto toga, nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu.“ (1. Korinćanima 8, 6) 

Kada kažemo Bog, mi mislimo na Oca, kada kažemo Gospodin, mislimo na Isusa. U ova dva imena skriveno je čudo našega spasenja i slave. No kako bismo mogli osjetiti njihovu puninu značenja, najprije se trebamo prisjetiti imena koje je nastalo prije svih ovih imena: Jahve. 

Bog koji jest

Ondje, kod gorućeg grma, dok se Mojsijem dršćući, poklonio golih stopala prema tlu, Bog je progovorio: „Ovako ćeš također govoriti sinovima Izraelovim: Gospodin, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev, poslao me prema vama. To je moje ime zauvijek, tako će me se zazivati iz doga u doba.“ (Izlazak 3, 15) Skriveno iza imena Gospodin nalazi se ime koje je poznato kao Jahve. Prijevod imena Jahve doslovno znači ”Ja jesam.” (Izlazak 3, 14) Izraelov Bog jest Bog koji jest. 

Tvrdnja koja počiva u ovome imenu jednostavno je zapanjujuća. Bog je Jahve, Onaj koji oduvijek i zauvijek jest i koji će biti zauvijek i uvijek. Bog je Jahve, Stvoritelj svega, Održavatelj svake tvari. Bog je Jahve, Gospodin koji nije prijemčiv za kontrolu i manipulaciju. Bog je Jahve, Bog nad takozvanim ”bogovima” Egipta i idola svakog naroda. 

Ono što je najljepše, Bog je Jahve, tvoj Bog. (Izlazak 6, 7) Za vrijeme otkrivanja samoga sebe Izraelcima kao veliki ”Ja jesam,” Jahve je želio da Njegov narod zna da počiva u Njegovim vječnim rukama. (Ponovljeni zakon 33, 27) Više od tisuću godina u budućnost, to je bilo ime po kojem je Izrael poznavao svoga Boga. Sve dok Jahve nije preuzeo tijelo čovjeka. 

Bog koji spašava

Kada se anđeo Gospodnji ukazao Josipu, rekao mu je ime koje će nositi Mesija: „Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.“ (Matej 1, 21) Isus, ime nastalo od hebrejskog imena ”Jošua” znači ”Jahve spašava.” Kada je ”Ja jesam’ postao čovjek, to se dogodilo kako bi spasio svoj narod od njegovih grijeha. ”Stoga,” anđeo je rekao, ”nadjenut ćeš mu ime Isus.”

Bog toliko brine o našem spasu od grijeha i želi da se mi toga prisjećamo redovito, da je spasenje omotao imenom našega Spasitelja. Kada kažemo Isus, proklamiramo Njega, koji je ispunio sveti Zakon sa Sinaja, koji iscjeljuje bolesne, uskršava mrtve i koji se predao križu, žrtvujući sebe za nas. Ime Isus potiče nas na sjećanje na bičeve koji su udarali Njegova leđa, čavle koji su probili Njegove noge i ruke, koplja koja su probila Njegov bok, grobnicu u kojoj je bilo Njegovo tijelo i kamen koji nije mogao spriječiti Njegovo uskrsnuće. 

Naš Bog nije samo Jahve, nego i Isus. Naš Bog nije samo Bog koji jest, nego i Bog koji spašava. Zbog toga što spašava, poznajemo Ga po drugom imenu, jednom koje može biti najslađe od svih. 

Kršćansko ime za Boga

A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan,“ piše apostol Pavao u Galaćanima 4, 4. Jahve je postao čovjekom; Isus, naš Spasitelj bio je rođen. Zašto? Kako bismo mogli dobiti posinjenje od Boga. „A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: “Abba! Oče!“ (Galaćanima 4, 6) 

Kada nas Gospodin Isus spašava od dubine našega grijeha, On nas pretvara u Božje sinove i kćeri. 

Značajnost imena ”Otac” možda je najbolje opisao J. I. Packer: 

„Cjelokupnu religiju Novoga zavjeta sažimate ako je opišemo kao spoznaju Boga kao jednog, svetog Oca. Ako želite prosuđivati koliko neka osoba dobro poznaje kršćanstvo, otkrijte koliko dobro razumije misao postajanja Božjeg djeteta i Boga kao Oca. Ako osobu ove dvije stvari ne potiču na štovanje i molitvu i ako ne oblikuju cjelokupnu percepciju osobe na život, to znači da ta osoba uopće ne poznaje kršćanstvo. ”Otac” je kršćansko ime za Boga.“ (Poznavati Boga, 201) 

Stoga, kada se Duh podigne u nama, otkrivamo da vapimo puno više od samo ”Bože“ ili Gospodine!“ Duh nas potiče, vrlinom svoje neistražene ljubavi, da izgovaramo kao djeca: „Abba! Oče!“ Jer Bog kojeg štujemo nije neko nejasno božanstvo, nego Bog koji se jednom otkrio kao Jahve i koji je sada Otac našeg Gospodina Isusa Krista. A mi volimo izgovarati Njegovo ime.

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala DesiringGod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: