Bog je u kontroli: Zašto trebamo vjerovati u suverenog Boga?

Bog je u kontroli svega i ništa se ne događa bez Njegovog znanja. Zašto trebamo vjerovati u suverenog Boga?

Zato ja, Nabukodonozor, hvalim, blagoslivljam i slavim kralja nebeskoga; jer su sva djela njegova istinita; upravljanje je njegovo pravedno. On može poniziti one, koji hode u oholosti.“ (Daniel 4, 37) 

Prije nekog vremena dobio sam poruku od jednog od pastora, u kojoj mi je pisao o svom treneru iz srednje škole. Podijelio je evanđelje s trenerom, no trener nije želio imati ništa s Bogom. 

No trener je postao ozbiljno bolestan. Kada je bio na samrti, skrbnik koji se brinuo za njega zamolio ga je neka pogleda film ”Steve McQueen: Spasenje američke ikone.” Sada kada su ga od smrti dijelili samo trenuci, taj čovjek koji nikada nije želio čuti poruku evanđelja gledao je film o tome kako je Bog promijenio život Steveu McQueenu. Taj bivši trener iz srednje škole prihvatio je Krista i sada je u nebu. 

To nas podsjeća kako Bog može dosegnuti svakoga. Biblija nam govori o neočekivanom obraćenju kralja Nabukodonozora; najmoćnijeg čovjeka na svijetu u ono vrijeme. Zbog Danielove vjernosti i utjecaja, Nabukodonozor se okrenuo Bogu u kojeg je Daniel vjerovao.

Daniel je bio neustrašivi Božji sljedbenik, koji je govorio o Bogu Nabukodonozoru, zatim nakon toga njegovom unuku Belhazaru, a nakon toga i Dariju, koji je osvojio babilonsko kraljevstvo. 

Daniel je vjerovao u suverenog Boga. U Danielu 4, 17 rekao je: „…Svevišnji ima vlast nad ljudskim kraljevstvom. On ga daje, kojemu ga hoće dati. On može i najnižega postaviti za njegova vladaoca.“

Daniel je razumio da će tirani i kraljevi, iako su vjerovali da su oni u kontroli, doći i otići. No ono što je isto tako znao jest da je Gospodin u kontroli svega. 

Ne zaboravimo da je Daniel odveden iz svog doma u Izraelu i da je postao zatočenik Babilona. Njegov cijeli život okrenuo se naglavačke. Čak su i promijenili njegovo ime. No nisu mogli promijeniti srž njegovog vjerovanja niti uvjerenja. 

Daniel je vjerovao u suverenog Boga. Mi također trebamo činiti isto. Kada stvari u našim životima nemaju smisla, trebamo se vratiti onome što razumijemo: tomu da je Bog u kontroli naših života. 

Autor: Greg Laurie; Izvor: Harvest.org

NAJNOVIJE!