Bog još nije završio s ovakvim ljudima

“I dođe riječ Gospodnja Joni drugi put…” (Jona 3,1)

Ovdje imamo poruku koja zrači nadom i obećanjem. Samo zato što je čovjek zakazao, ne znači da ga je Bog odmaknuo u stranu.

Davidovi neuspjesi zabilježeni su krutim realizmom. Dok o njima čitamo, sjedimo s njime u prašini i izgaramo u sramoti. Ali David je znao kako se slomiti pred Gospodinom, kako se pokajati sa suzama. A Bog nije završio s njime. Oprostio mu je i obnovio ga za plodonosan život.

Jona je propustio odazvati se Božjem misijskom pozivu te je završio u trbuhu velike ribe. U živoj podmornici naučio se poslušnosti. Kad ga je Bog drugi put pozvao, otišao je u Ninivu, propovijedao nadolazeći sud i doživio da se cijeli grad duboko pokajao.

Ivan Marko briljantno je započeo s Pavlom i Barnabom, ali onda je odustao i otišao kući. Međutim, Bog ga nije napustio jer Marko se vratio u bitku, zadobio Pavlovo povjerenje te je dobio zadatak da napiše evanđelje o vjernome Sluzi.

Petar je iznevjerio Gospodina usprkos svom zaklinjanju u vječnu odanost. Ljudi bi ga zbog toga otpisali rekavši da ptica polomljena krila više nikad ne može visoko poletjeti. Ali Bog ga nije otpisao i Petar je poletio kao nikad prije. Na Pedesetnicu je otvorio vrata kraljevstva za 3000 ljudi. Neumorno je radio i uvijek iznova trpio progonstvo. Napisao je dvije poslanice koje se zovu po njemu, a onda je mučeničkom smrću okrunio slavan život službe.

Kad je u pitanju služba, Bog je onaj koji pruža drugu priliku. On nije gotov s čovjekom samo zato jer je taj čovjek zakazao. Gdje god vidi slomljeno i raskajano srce, Bog se saginje da podigne glavu svog palog vojnika.

Međutim, ovo ne treba shvatiti kao zagovaranje grijeha ili propusta. Gorčina i grizodušje što smo iznevjerili Gospodina dovoljno obeshrabruju.

Ovo ne znači da Bog nepokajanom grešniku daje drugu priliku nakon ovog života. Sa smrću je povezana strašna konačnost. Za čovjeka koji umire u svojim grijesima strašna osuda glasi: “…a kad drvo padne na jug ili na sjever, na ono mjesto kamo drvo padne, ondje će i biti” (Propovjednik 11,3).

Autor: William MacDonald;