Petar zanijekao Isusa Krista

Niz je koraka dovelo do toga da je Petar zanijekao Isusa Krista. Prvi je bio samopouzdanje, drugi je bio praćenje s određenom distancom. Treći je korak bio druženje s krivim ljudima.

Petar je zanijekao Isusa: biblijski prikaz

„Uhvatiše ga dakle, odvedoše i uvedoše u dom velikoga svećenika. Petar je išao za njim izdaleka. A posred dvorišta naložiše vatru i posjedaše uokolo. Među njih sjedne Petar.

Ugleda ga neka sluškinja gdje sjedi kraj vatre, oštro ga pogleda i reče: »I ovaj bijaše s njim!« A on zanijeka: »Ne znam ga, ženo!« Malo zatim opazi ga netko drugi i reče: »I ti si od njih!« A Petar reče: »Čovječe, nisam!« I nakon otprilike jedne ure drugi neki navaljivaše: »Doista, i ovaj bijaše s njim! Ta Galilejac je!« A Petar će: »Čovječe, ne znam što govoriš!«

I umah, dok je on još govorio, oglasi se pijetao. Gospodin se obazre i upre pogled u Petra, a Petar se spomenu riječi Gospodinove, kako mu ono reče: »Prije nego se danas pijetao oglasi, zatajit ćeš me tri puta.« I iziđe te gorko zaplaka.“ (Lukino 22, 54-62)

Što je dovelo do nijekanja Isusa?

U Lukinom 22, 55 čitamo kako se Petar grijao kraj vatre u dvorištu Kajfe, onoga koji je iskušavao Isusa. Moglo bi se to nazvati i vatrom neprijatelja. U ovom trenutku Petar je izmoren, poražen i slab. Bio je ranjiv a dvorište ispunjeno nevjernicima zadnje je mjesto na kojem je trebao biti.

PROČITAJTE: Zašto je Petar počeo tonuti?

Matejevo nam evanđelje govori da je sjeo sa slugama kako bi vidio kraj. Prepustio je Isusa njegovoj sudbini. Imao je osjećaj da ništa ne može napraviti, pa je jednostavno tamo boravio. Petar je bio s krivim ljudima, na krivom mjestu, u krivo vrijeme, i učinit će krivu stvar.

Zbog ovoga moramo dobro razmisliti s kakvim ljudima provodimo većinu svog vremena. Možda mislimo da utječemo na njih, ali pravo je pitanje utječu li oni na nas? Mislimo da im pomažemo prema gore, ali pravi je problem ako oni vuku nas dolje.

Zbog toga Psalam 1, 1 kaže: „Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca“. Jeste li primijetili razvoj, ili bolje rečeno regresiju riječi u ovom psalmu? Prvo se radi o slijeđenju, zatim o stajanju, zatim o sjedenju.

Kada padnemo u grijeh to najčešće počinje nizom koraka. Kada se družimo s krivim ljudima na krivim mjestima, završit ćemo radeći krive stvari.

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com