BOG KOJI TJEŠI: Samo Bog nudi trajno olakšanje za našu bol

Umirujući šapat Duha Svetoga daje nam više utjehe nego utjeha obitelji ili ohrabrenje prijatelja.

Bog koji tješi
Foto: Unsplash

„Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog. Jer kao što su obilate patnje Kristove u nama, tako je po Kristu obilata i utjeha naša. Bili mi nevoljama pritisnuti, za vašu je to utjehu i spasenje; bili utješeni, za vašu je utjehu – djelotvornu: da strpljivo podnesete iste patnje koje i mi podnosimo. I tako je stamena nada naša o vama jer znamo: kao što ste zajedničari patnja tako ste i utjehe.“ (2. Korinćanima 1, 3-7)

Pogledajte riječ „tješiti“ u rječniku i pronaći čete nešto poput „ono što pruža osjećaj olakšanja ili slobodu od boli i tjeskobe“. No, kako nas uči Božja Riječ, kada je potrebno tješenje istinsko je rješenje samo u prebivanju u Duhu Svetomu.

Na grčkom se jeziku On naziva paraklētos, što znači „onaj koji stoji uz osobu; onaj koji dolazi u pomoć“. Vjernici se ne moraju oslanjati na vanjsku pomoć ili zabavu kako bi se bolje osjećali, jer oni imaju i pomoć koja dolazi od najvećeg Tješitelja.

Čak i prije nego je Duh Sveti poslan kako bi prebivao među vjernicima (Ivanovo 14, 26; Efežanima 3, 16), Sveto je Pismo označavalo Boga kao onog koji tješi Svoj narod (Izaija 40, 1; Izaija 49, 13). Bog osobno daje utjehu i pouzdanje jer On najbolje zna što znači bol.

Sviđa mi se ovaj anonimni citat: „Kada se nalazimo u pećnici boli, njegova je ruka na termostatu a njegovo oko na satu“. Bog dopušta poteškoće, a rezultat je toga da postajemo snažni vjernici, mudre sluge i skromniji ljudi.

No, On će uz nas stajati kroz cijeli događaj, davat će nam snagu a uz to će ograničavati duljinu naše nevolje. Umirujući šapat Duha našim srcima daje nam više utjehe nego utjeha obitelji ili ohrabrenje prijatelja.

Ljudi koji ne razumiju pravi izvor utjehe pokušavaju pobjeći od svoje boli. Upuštaju se u naslade, materijalna bogatstva, ili drogu i alkohol kako bi olakšali bol. Samo Bog može ponuditi trajno olakšanje za bol koja nas gnječi. On čak donosi i radost u našim razdobljima žalosti.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org

Reci što misliš