Bog dopušta patnju, jer patnja ima svrhu

Bog dopušta patnju, jer patnja ima svrhu. Iako tu svrhu odmah ne vidimo, nakon nekog vremena prepoznamo plod te patnje.

Kada nas snađu teška vremena ili osjetimo veliku unutarnju bol i previranja, obično pokušavamo dodijeliti krivnju. Kažemo: “Đavao je ovo uzrokovao” ili “Bog je to uzrokovao”.

Veća je vjerojatnost ovo: vrag je to uzrokovao, a Bog dopustio.

Razmotrite starozavjetnu priču o Jobu, koji je opisan kao” neporočan i pravedan; bojao se Boga i klonio zla” (Job 1, 1). Ipak, Bog je dao sotoni dopuštenje da iskuša Joba. Međutim, tijekom Jobove boli i gubitaka, Bog nijednog trenutka nije napustio Joba. Na svakom je koraku znao koliko je Joba jako mučio.

Bog dopušta patnju, jer patnja ima svrhu

U nekom se trenutku svi hrvamo s tim zašto Bog dopušta da patimo i pitamo se je li to zato što nas više ne voli. Ali istina je da su neke od najvećih lekcija koje smo ikada naučili plod poteškoća. U tim bolnim vremenima, ako se držimo Oca, steći ćemo strašan uvid u Njegovo srce i um.

Kada doživiš kušnje, Bog te ne želi povrijediti (Tužaljke 3, 32-33). Umjesto toga, ima sjajne stvari koje te želi naučiti – lekcije koje se, nažalost, mogu naučiti samo patnjom (Hebrejima 5, 8).

Bog se ne raduje što dopušta bol

Kao što Božja želja nije da nam slomi duh, tako ni Božja svrha nije da nam nanese bol.

Naš nebeski Otac, suvereni Bog, ima svrhu dopustiti da se dogode loše stvari, a njegova se svrha ne proteže samo na vaš život, već i na živote mnogih ljudi na koje vi i ja možemo utjecati i pomoći im.

Ako vjerujemo da je Rimljanima 8, 28 istina, moramo vjerovati da je istina u svim okolnostima u našem životu:

A znamo da onima, koji ljube Boga, Bog sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po odluci.

Što god da smo doživjeli i bez obzira na to što smo slomljeni, Bog ima dobar kraj za nas.

Nikada ne smijemo ograničiti Božju sposobnost da iskupi i najgore, najbolijim iskustvom u našem životu i pretvori to u nešto vrijedno, nešto što je dobro za nas i što Ga proslavlja.

Bez obzira na izvor boli, moramo prihvatiti da Bog zna, da je moćan, da nas voli i da je na djelu.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!