Bog liječi slomljeno srce
Foto: Pexels

Svatko će od nas jednom iskusiti nekakav gubitak. Kako Bog liječi vaše slomljeno srce? Nećete preboljeti gubitak. Ne možete ispod njega; ne možete oko njega.

Morate proći kroz njega. Ako ste uplašeni izraziti emocije i odbijate proći kroz taj gubitak, zapet ćete.

No kako se onda opet pokrenuti? Pustite Bogu da vam pomogne. Donosimo 6 načina na koje Bog blagoslivlja slomljeno srce.

1. Bog vas privlači bliže Sebi

U Psalmu 34,18 piše: „Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba“. Kada tugujete Bog se čini jako daleko. No ono što osjećate i ono što je stvarno mogu biti potpuno različite stvari. Bog nije daleko. Zapravo, On vam nikada ne bude bliže u takvim trenutcima.

2. Bog tuguje s vama

Biblija opisuje Isusa: „Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut“ (Izaija 53,3). Kada dođete Isusu sa svojom tugom, On vas razumije, On osjeća vašu bol. Naš Bog razumije patnju. On suosjeća s nama. On nije negdje daleko; nije apatičan i odvojen od naše boli. On ne gleda na vas iz nekog dalekog i visokog tornja.

VIDI OVO: Kako iscijeliti slomljeno srce?

3. Bog vam daje crkvenu obitelj za potporu

Trebamo tugovati u zajednici. Liječenje dolazi u grupama. Liječenje dolazi u crkvi. Liječenje dolazi u zajednici. Bolji smo kada smo zajedno.

„(…)tako smo i mi, mnogi, jedno tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugomu. (…)Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem. (…) Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima!“ (Rimljanima 12,5,10,15).

4. Bog koristi tugu da vam pomogne rasti

Bog koristi tugu i bol da vam pomogne da postanete više kao Krist, a to čini na tri načina.

Prvo želi zadobiti vašu pozornost (Izreke 20,30). Tada loše pretvara u dobro (Rimljanima 8,28). Nakon toga vas priprema za vječnost (2. Korinćanima 4,17-18).

5. Bog vam daje nadu u Raj

Postoji mnogo ljudi koji tuguju bez nade. Vaš život na ovoj zemlji je kratak, ali ako vjerujete u Isusa Krista i vjerujete mu da će vas spasiti tada imate nadu da ćete provesti vječnost u raju s Bogom, a ta će vas nada održati u trenutcima tuge. 1. Solunjanima 4,13: „Nećemo da budete u neznanju, braćo, o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade“.

6. Bog koristi vašu bol kako bi pomogao drugima

To se zove otkupljujuća bol; to je najbolji način da dobro iskoristite bol koju osjećate. Bog ne želi da potratite tu bol. „On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog.“ (2. Korinćanima 1,4).

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com