Bog je najvjerniji pomoćnik u nevolji

Bog je naš pomoćnik u danima nevolje. Onda kada je najteže, posebno nam je blizu. On dopušta da prolazimo kroz nevolje, ali ne dopušta da nas nevolje unište.

Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava.
Psalam 34,19

Koliko puta su se mnogi upitali: “Gdje je Bog?” Naš tekst odgovara: “Kod onih koji su skršena srca.” Poznavatelj Biblije se čudi: “Biblija inače govori nešto drugo! Kao: ‘Ta nije daleko ni od koga od nas.’ Dakle, ne samo od jedne vrste ljudi, već od svih!”

Da, istina je da Biblija na mnogim mjestima tako govori. Kad je Kajin ubio svoga brata, Bog ga poziva: “Kajine, gdje ti je brat Abel?” Bog je blizu čak i ovakvom bezobzirnom ubojici. U Psalmima piše: “Sa svih strana ti me obuhvaćaš”.

On je blizu svima! Zato je neobično što naš tekst kaže da je blizu skršenim srcima, a to znači samo jednoj određenoj vrsti ljudi. Pa gdje je onda?

PROČITAJTE: Molitva za Božju pomoć u nevolji

Blizu i blizu nije isto. Pojasnit ću to jednom ilustracijom. Na ulici nekog velegrada dogodila se nesreća. Neki čovjek leži okrvavljen i bespomoćan. Znatiželjnici se naguravaju. Samo jedan od njih sagiba se k ozlijeđenome. On mu briše krv, pod glavu mu stavlja svoj kaput i govori mu riječi utjehe.

Svi su blizu unesrećenoga. No jedan mu je na osobit način prišao blizu. Na takav način Bog je blizak svim ljudima. Nitko mu ne može izmaći. No “skršenim srcima” posebno je blizu. U Isusu se k njima prigiba. Kao Spasitelj s ožiljcima od čavala k njima se prigiba, ozdravlja ih i tješi.

Nemojmo dakle pripadati onim samouvjerenim srcima koja će se jednoga dana morati uplašiti ove Božje nelagodne blizine!

Gospodine, slomi nas da te upoznamo u tvojoj milosti! Amen.

Autor: Wilhelm Busch