Bog otvara i zatvara vrata: Što to znači?

Što znači da Bog otvara i zatvara vrata? Njegova Riječ, kao i uvijek, pruža odgovore.

Mnogo puta mi ljudi govore kako ne znaju koja je Božja volja za njihov život. Nakon razgovora s njima uviđam da ono što zapravo pitaju jest koji je Božji plan za njihov život. Što se tiče Božje volje za naš život, to je lako. No, ono što treba više razlučivanja i vremena jest znati što je Božji plan za naš život. Dio određivanja Božjeg plana jest vidjeti koja vrata Bog otvara i koja vrata zatvara. Što znači da Bog otvara i zatvara vrata? Njegova Riječ, kao i uvijek, pruža odgovore.

Koja je Božja volja za naš život?

Kao što sam spomenuo, poznavanje Božje volje za naš život je lako. Međutim, kako bismo razumjeli Božji plan za naš život moramo doći do spoznaje i prihvaćanja spasenja. Kada dođemo do toga, tada se u nas nastanjuje Duh Sveti koji nam daje mudrost, razlučivanje i silu potrebnu da svjesno i spremno sudjelujemo u Božjem planu (Izreke 1,1-9; 1. Korinćanima 1,30; 1. Korinćanima 2,6-16).

Dakle, prije nego što počnemo otkrivati što znači da Bog otvara i zatvara vrata, moramo razumjeti Božju volju za naše živote. Kao što sam već rekao, moramo doći do spoznaje i prihvaćanja spasenja. To je prvi dio Božje volje, jer On ne želi da itko od nas propadne u paklu. Vidimo to u 2. Petrovoj 3,9. Jednostavno rečeno, Bog ne želi da itko od nas propadne, nego da svi dođemo k pokajanju. To znači da nam svima želi promijeniti mišljenje o Njegovom daru spasenja kako bismo se pouzdali u Krista kao svog Spasitelja i bili spašeni. U isto vrijeme, Bog je predodredio one koji će se pouzdati u Krista kao svog Spasitelja i ljubiti ga. Vidimo to u Rimljanima 8,28-30 u kontekstu i razmatranju 1. Petrove 1,1-2 i 1. Ivanove 5,1-5. One koje je Bog predvidio u vječnoj prošlosti su vjernici.

Kao vjernici, Božja je volja da budemo suobličeni slici Njegovog Sina, što je moguće ako smo nanovorođeni po Kristu u Božju obitelj (Rimljanima 8,29; Galaćanima 3,26). Stoga, Božja je volja da vjerujemo u spasonosno Evanđelje i postanemo poput Krista. Božji plan za naše živote i Njegovo djelovanje u otvaranju i zatvaranju vrata dolazi nakon toga.

Koji je Božji plan za naše živote?

Vidimo iz Pisma da Bog ima plan za svakoga. Zbog Božjeg predodređenja, postavio je događaje na takav način da ostvarimo Njegovu volju i plan. U slučaju faraona, Bog je predvidio da će faraon napraviti poteze koje je učinio, tako da je Bog koristio faraona kao dio svog plana. Pogledajte sljedeće stihove koji govore o faraonovim odlukama:

Izlazak 5,21-23; Izlazak 7,13; Izlazak 7,22; Izlazak 8,15; Izlazak 8,19; Izlazak 8,32; Izlazak 9,7; Izlazak 9,12; Izlazak 9,14-17; Izlazak 9,27; Izlazak 9,34-35; Izlazak 10,1; Izlazak 10,16; Izlazak 10,20; Izlazak 10,27; Izlazak 11,10; Izlazak 14,5-28.

Nakon čitanja gornjih stihova jasno je da je Bog znao što će faraon učiniti kada je predstavio svaku situaciju. Kada je faraon znao da je sagriješio, bilo je prekasno (Izlazak 9,27-10,29). Upravo u tom kontekstu vidimo ideju Boga koji otvara i zatvara vrata. Bog je znao da će faraon donositi takve odluke, stoga je koristio njegove odluke protiv Božjeg vodstva kako bi ostvario svoj plan za Izrael i obznanio Egipćanima da je Bog Gospodin, a ne faraon (Izlazak 7,1-5).

U našim životima, Bog također zna koje ćemo odluke donijeti. Stoga, dok idemo kroz život, Bog će otvarati i zatvarati vrata kako bi se Njegov plan ipak ostvario. Pitanje je razlučujemo li duhovno i jesmo li spremni slijediti vodstvo Duha Svetoga? Ako Bog zatvori vrata, znamo li zašto je to učinio ili  pokušavamo i forsiramo naš način kroz vrata gdje nas Bog ne želi? Nažalost, kada se to dogodi, postane veoma očito da to nije bio Božji plan za nas i naše postupke, pa i čak i naše želje da tamo ostanemo svjedoče o tome.

Kako možemo biti osjetljivi na to koja vrata Bog otvara i zatvara?

Postoje tri faktora koja trebamo uzeti u obzir kada nastojimo utvrditi otvara li Bog ili zatvara vrata:

Je li biblijski?

Prvo, jesu li vrata za koja mislite da ih Bog otvara u skladu s Biblijom. Pri tome mislim, krši li prolazak kroz ta vrata neku zapovijed iz Pisma? Isto tako, bi li vam bilo nebiblijski otići od tamo gdje vas Bog trenutno želi? Na primjer, susreo sam nekoliko pastora koji su proveli nekoliko godina u crkvi, a zatim se preselili u veću crkvu. U njihovom ostvarenju, iza sebe ostavljaju crkvu koju nema tko preuzeti i onda lokalno stado pati. To ne znači da pastor nikada ne bi trebao ostaviti crkvu ako se radi o crkvama koje su pobunjene, heretičke i ne žele slušati biblijsko vodstvo. No, u slučaju crkve koja je vjerna, je li itko podignut da ju preuzme prije nego što pastor odstupi. Nažalost, u mnogim slučajevima, vidim pastora koji jednostavno napušta crkvu da se brine sama za sebe.

Postoji li potreba?

Drugo, uvidjet ćete da kada Bog otvori vrata, očito je da postoji biblijska potreba da se prođe kroz ta vrata. Na primjer, mnogi pastori mi kažu da ne znaju koje službe trebaju uspostaviti u svojoj crkvi. Kažem im da pogledaju koga je Bog stavio u njihovu sredinu. Ako postoji veliki broj samohranih majki, onda osigurajte službu za njih. Ako su tamo brojni beskućnici, onda osigurajte službu za njih. Isto tako, ne radite nešto samo zato što to svi drugi rade. Možda nije Božji plan da svaka crkva u vašem susjedstvu pruža iste potrebe. Umjesto toga, budite osjetljivi  na one potrebe koje nisu zadovoljene, a potom molite i razmotrite ukoliko postoje druga vrata kroz koja Bog želi da prođete.

Je li to želja vašeg srca?

Kako se približavate sve više Kristu i Bog vas suobličava liku Krista, otkrit ćete da se vaše želje mijenjaju (Psalam 37,4). Kada razmotrite biste li trebali proći kroz vrata koja vam je Bog pokazao da su u skladu s Biblijom i da postoji potreba, je li vas to potrošilo? Osjećate li prisilu da prođete kroz ta vrata, jer iskreno želite slijediti vodstvo Duha Svetoga? Jeste li uzbuđeni u vezi izgleda koji se mogu ostvariti za Gospodina ako prođete kroz ta vrata? Jeste li molili u vezi toga i iskreno tražili Boga da vam u srcu otkrije je li to ono što trebate činiti? Ako da, uvidjet ćete da Bog želi da prođete kroz ta vrata, i to će postati vaša želja jer je to Njegova želja.

Zaključak

Kada je riječ o Božjem planu za vaš život, moramo pogledati koja vrata Bog otvara i koja vrata zatvara. Da bismo to raspoznali, moramo biti spašeni i slijediti vodstvo Duha Svetoga. Dio tog razlučivanja uključuje tri stvari. Je li prolazak kroz vrata u skladu s Biblijom? Postoji li potreba? I je li Bog učinio da to bude želja vašeg srca? Postavljajući ova tri jednostavna pitanja, možemo bolje razlučiti kroz koja vrata Bog želi da prođemo, a kroz koja ne želi.

Autor: Dr. Michael L. Williams; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!