Šest načina na koje vam Bog pomaže tugovati

Svatko će od nas iskusiti gubitak u životu pa se pitamo kako Bog liječi slomljena srca? Kako nam pomaže tugovati?

Gubitak ne možete preboljeti.

Ne možete ga zaobići ni preskočiti. Morate proći kroz svoju tugu. Ako se bojite izraziti osjećaje i proći kroz tugu, onda znate da ste zapeli.

No kako krenuti dalje? Pustite Bogu da vam pomogne. Donosimo 6 načina na koje vam Bog pomaže tugovati:

1. Bog vas približava Sebi

U Psalmu 34,18 piše: „Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba“. Kada tugujete, onda se možda osjećate kao da je Bog jako daleko od vas. No ono što osjećate i ono što je istina ne moraju uvijek biti iste stvari. Bog nije daleko. Zapravo, on nikada nije bio bliže.

2. Bog tuguje s vama

Biblija nam govori da je Isus bio „prezren (…), odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama“ (Izaija 53,3). Kada Isusu predate svoju tugu i bol, On vas razumije, on je osjetio tu bol. On suosjeća s vama. On nije udaljen. Nije apatičan. On ne stoji sa strane. On tuguje s vama.

3. Bog vam daje crkvenu obitelj kao potporu

Trebamo tugovati u zajednici. Liječenje dolazi u skupinama. Liječenje dolazi u crkvi. Liječenje dolazi u zajednici. Zajedno smo jači i bolji.

PROČITAJTE: Kako prihvatiti gubitak voljene osobe? Ovi savjeti će vam pomoći

„(…) tako smo i mi, mnogi, jedno tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugomu (…) Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! (…) Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima!“ (Rimljanima 12,5 ,10, 15).

4. Bog koristi tugu kako biste još više rasli

Bog koristi tugu i bol kako bi vam pomogao da postanete sličniji Kristu, a to čini na tri načina:

Koristi bol kako bi zadobio vašu pozornost (Izreke 20,30), stvara dobro od lošeg (Rimljanima 8,28) te vas priprema za vječnost (2 Korinćanima 4,17-18).

5. Bog vam daje nadu u Raj

Mnogo ljudi tuguje bez nade. Vaš život na ovoj zemlji je kratak, ali ako vjerujete u Isusa te mu povjeravate svoje spasenje onda imate nadu u to da ćete vječnost provesti u Raju s Bogom i imate nadu koja će vas voditi kroz razdoblja tugovanja.

Biblija govori: „Nećemo da budete u neznanju, braćo, o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade“ (1 Solunjanima 4,13).

6. Bog koristi vašu bol kako bi pomogao drugima

To se zove otkupljujuća bol; to je najbolji način korištenja vaše boli. Bog ne želi da potratite svoju bol. „On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog“ (2 Korinćanima 1,4).

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Pastorrick.com