Šest načina na koje vam Bog pomaže tugovati

Bog pomaže tugovati
Foto: Vintage photo created by Dragana_Gordic - www.freepik.com

Svatko će od nas iskusiti gubitak u životu pa se pitamo kako Bog liječi slomljena srca? Gubitak ne možete preboljeti.

Ne možete ga zaobići ni preskočiti. Morate proći kroz svoju tugu. Ako se bojite izraziti osjećaje i proći kroz tugu, onda znate da ste zapeli.

No kako krenuti dalje? Pustite Bogu da vam pomogne. Donosimo 6 načina na koje vam Bog pomaže tugovati:

1. Bog vas približava Sebi

U Psalmu 34,18 piše: „Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba“. Kada tugujete, onda se možda osjećate kao da je Bog jako daleko od vas. No ono što osjećate i ono što je istina ne moraju uvijek biti iste stvari. Bog nije daleko. Zapravo, on nikada nije bio bliže.

2. Bog tuguje s vama

Biblija nam govori da je Isus bio „prezren (…), odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama“ (Izaija 53,3). Kada Isusu predate svoju tugu i bol, On vas razumije, on je osjetio tu bol. On suosjeća s vama. On nije udaljen. Nije apatičan. On ne stoji sa strane. On tuguje s vama.

3. Bog vam daje crkvenu obitelj kao potporu

Trebamo tugovati u zajednici. Liječenje dolazi u skupinama. Liječenje dolazi u crkvi. Liječenje dolazi u zajednici. Zajedno smo jači i bolji.

PROČITAJTE: Kako prihvatiti gubitak voljene osobe? Ovi savjeti će vam pomoći

„(…) tako smo i mi, mnogi, jedno tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugomu (…) Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! (…) Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima!“ (Rimljanima 12,5 ,10, 15).

4. Bog koristi tugu kako biste još više rasli

Bog koristi tugu i bol kako bi vam pomogao da postanete sličniji Kristu, a to čini na tri načina:

Koristi bol kako bi zadobio vašu pozornost (Izreke 20,30), stvara dobro od lošeg (Rimljanima 8,28) te vas priprema za vječnost (2 Korinćanima 4,17-18).

5. Bog vam daje nadu u Raj

Mnogo ljudi tuguje bez nade. Vaš život na ovoj zemlji je kratak, ali ako vjerujete u Isusa te mu povjeravate svoje spasenje onda imate nadu u to da ćete vječnost provesti u Raju s Bogom i imate nadu koja će vas voditi kroz razdoblja tugovanja.

Biblija govori: „Nećemo da budete u neznanju, braćo, o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade“ (1 Solunjanima 4,13).

6. Bog koristi vašu bol kako bi pomogao drugima

To se zove otkupljujuća bol; to je najbolji način korištenja vaše boli. Bog ne želi da potratite svoju bol. „On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog“ (2 Korinćanima 1,4).

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Pastorrick.com