Bog radi za naše dobro
Foto: Unsplash

Bog radi za naše dobro, no mnogi kršćani ne znaju što taj biblijski citat doista znači. 

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“ (Rimljanima 8,28).

Ovaj citat donosi utjehu, usmjerenje i nadu kršćanima svaki dan. Na žalost, to je ujedno jedan od biblijskih citata kojeg se najčešće krivo tumači.

Ovo su tri stvari koje nam taj citat govori, a koje možda niste primijetili.

Prvo, Poslanica Rimljanima (8,28) ne znači da možemo živjeti kako god odaberemo, a Bog će popravljati ono što mi zbrljamo.

Kako bi razumjeli istinu tog citata, ne možemo samo citirati dio koji nam odgovara: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube“, a preskočiti sve ostalo, „s onima koji su odlukom njegovom pozvani“.

Ovaj citat govori svima koji vole Boga i čine sve što mogu kako bi slijedili Njegove zapovijedi: „Iako će loše/zle/izopačene/tužne stvari biti dijelom vašeg života, ja (Bog) upotrijebit ću ih kako bi nastalo nešto dobro – u vašem životu i u svijetu“.

Drugo, Poslanica Rimljanima 8,28 nam govori da Bog sve može upotrijebiti za dobro. On ne kaže da su sve stvari dobre.

Bez obzira nosimo li roza naočale koje mijenjaju našu sliku svijeta, nema ništa dobro u raku, prostituciji ili smrti. Dok se Isus ne vrati i ne pokori Sotonu jednom zauvijek, grijeh će svoje zle krakove i dalje uvijati oko ovoga svijeta te će uništavati sve što mu stane na put.

Istina tog citata nam podsjeća na slijedeće – iako su grijeh i Sotona moćni, Bog je moćniji; On može otkupiti i spasiti sve za naše dobro i Svoju slavu. Sve stvari možda nisu dobre, ali Bog može i hoće upotrijebiti sve stvari za dobro.

PROČITAJTE: 3 stvari koje nikada niste primijetili u najcitiranijem stihu iz Biblije – Rimljanima 8,28

Konačno, Poslanica Rimljanima 8,28-29 nam govori o onome što Svemogući Dobri Bog želi postići u životima svoje djece:

„Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom“ (29).

Mudri je učitelj jednom rekao: „Bog dopušta da se svašta dogodi u vašim životima zbog jedne od dvije svrhe – On želi približiti vas Sebi, ili, ako ste mu već blizu, učiniti vas sličnijima Njegovu Sinu“,

Dokle god živimo u ovome svijetu, ljudi će pokušati poistovjetiti Božju vlast s patnjom čovječanstva. Citati kao što je taj nas uvjeravaju da niti jedna patnja nije uzaludna te da Bog sve upravlja prema dobru.

Kada ne možemo shvatiti zašto su naši životi puni patnje i iskušenja te ne možemo zamisliti kako bilo što dobro može od toga izaći, možemo biti mirni znajući da Bog svime upravlja.

Pomolimo se s time na umu:

Oče, ponekad ne mogu razumjeti kako možeš stvoriti ljepotu iz pepela mog života. Mučim se da Ti povjerim sve te slomljene dijelove svog života. U Svojoj Riječi kažeš da Ti je nemoguće ugoditi bez vjere, a ja Ti želim ugoditi. Želim Ti vjerovati. Želim da me učiniš sličnijim Isusu i upotrijebiš moja iskušenja za moje dobro i za Tvoju slavu. Pomozi mi vjerovati u obećanje koje si dao u Poslanici Rimljanima 8,28. Po imenu Isusovu Te molim, Amen.

Autorica: Lori Hatcher; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com