Bog sve drži pod kontrolom
Foto: Pixabay

Kojih pet biblijskih citata nas mogu podsjetiti da Bog uvijek sve drži u potpunoj kontroli?

Danijel 2,21: “On mijenja doba i vremena, ruši i postavlja kraljeve, daje mudrost mudrima a znanje pronicav.”

Znam da je Job razumio Božju svemoć zato što je napisao da Bog “otpasuje pojas kraljevima i užetom im vezuje bokove” (Job 12,18), i “sasiplje prezir po plemićima i junacima bedra raspasuje” (Job 12,21) po vlastitom nahođenju i kako On želi. On je uvijek i zauvijek u kontroli.

Izreke 19,21: “Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude.”

Jeremija postavlja retoričko pitanje, “Tko je rekao nešto i zbilo se? Nije li Gospod to zapovjedio? “(Tužaljke 3,37), s očiglednim odgovorom da samo Bog može govoriti i učiniti da se to dogodi. Nijedna riječ nije izgovorena, a da je Gospodin nije već znao, kao što psalmist pojašnjava, “Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Jahve, sve već znadeš” (Psalam 139,4)

Izaija 46,9-10: “sjetite se prošlosti pradavne: ja sam Bog i nema drugoga; Bog, nitko mi sličan nije! Onaj sam koji od početka svršetak otkriva i unaprijed javlja što još se nije zbilo! Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti, izvršit ću sve što mi je po volji.”

Ne postoji ništa i nitko tko se može usporediti s Bogom. On objavljuje kakav će kraj biti i prije nego što nešto počne! Wow! Što god da čovjek planira, Bog će ispuniti svoju volju i svrhu, jer “odluka će se moja ispuniti” i ne postoji nitko tko može promijeniti to.

Izreke 21,1: “Kraljevo je srce u ruci Jahve kao voda tekućica; vodi ga kuda god hoće.”

U biblijska vremena, kraljevi su imali ogromnu moć s ogromnim kraljevstvima i upravljali su ogromnim vojskama. Ali Bogu, kraljevo srce nije više od vode tekućice u Njegovim moćnim rukama. Pa pogodite tko je stvarno glavni (nagovještaj: nije kralj!)? Bog će lako okrenuti kraljevo (ili moćnog vladara) srce u bilo kojem smjeru da On odabere za svoje svrhe.

Ivan 10,28-29: “Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve.”

Ovo možda djeluje kao čudan izbor za biblijski stih koji nas podsjeća da je Bog glavni, ali Isus uvjerava svoje slušatelje (i današnje čitatelje) da On kontrolira njihovu vječnu sigurnost, kao da smo na dlanu Njegove ruke. I ne samo to, također smo sigurni iu Očevim rukama. Bog nikad neće dozvoliti da iskliznete iz Njegovog zagrljaja milosti (Ivan 6,37.39).

Zaključak

Je li vam ikad palo napamet da Bogu ništa nikada nije palo napamet? Nikad nije morao naučiti ništa jer On zna sve. On sve drži u potpunoj kontroli. Možda nam se sviđa misliti da nama upravljaju ljudske vladavine, ali gdje čovjek vlada, Bog nadvladava jer “Jahve u nebu postavi prijestolje svoje, i kraljevska vlast svemir mu obuhvaća.”, “Naš je Bog na nebesima, sve što mu se svidi to učini. “Najveći podsjetnik da je Bog u kontroli nas vodi od danas sve do” “Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.”

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Faithinthenews.com