Bog vas nije napustio: On će vam pomoći

Koliko god je teška vaša situacije, divno je znati da vas Bog nije napustio. On će vam pomoći.

Nevolje su gotovo jednako uobičajene kao i disanje. Pitanje nije ako, već kada ćemo se naći u jednoj od bolnih životnih jama.

Istodobno, kušnje dolaze s neizvjesnošću. Koliko će biti intenzivne? Koliko dugo će trajati? Obično pravimo grimase kad nas savjetuju dobronamjerni prijatelji. Kad kažu da ćemo biti dobro, želimo vjerovati. Ali ako smo iskreni, jednostavno ne znamo je li to istina.

Ali što ako postoji nešto čega bi se trebali držati? Ili bolje rečeno, što ako postoji netko tko bi učvrstio našu nadu? Biblija nas uči da Bog ne samo da nam nudi ohrabrenje kad smo na teškom dnu, nego se zapravo spušta na dno s nama. Doista ćemo biti dobro, jer je Bog s nama.

Josip u jami

Zamislite emocionalni put koji je Josip morao podnijeti. Nakon što su ga vlastita braća pretukla i prodala trgovcima ljudima, Josip je promatrao još jedno bolno pregovaranje. Išmaelci su ga prodali nekom Egipćaninu (Postanak 37,36). Odvojen od svoje obitelji i svog doma, Josip se zasigurno osjećao sam. Ovo je neočekivano mjesto za nekog tko je rođen u obitelji punoj obećanja, osobito o Božjoj blizini.

Sada je u stranoj zemlji, odsječen od svoje obitelji, i čini se udaljen od Božjih blagoslova. Josip je na dnu i vjerojatno usamljen. Autor Postanka želi da vidimo i osjetimo pustoš, samo da bi nam pokazao Božju svrhu u tome.

Božja svrha na dnu

Možemo biti u iskušenju da zaključimo iz njegovih okolnosti da je Bog bio ljut na Josipa ili ga napustio. Isto tako, kad naiđemo na poteškoće, možda mislimo da je Bog nestao ili je nezadovoljan s nama.

No što ako kušnje namjeravaju otkriti nešto drugo? Što ako nam Bog želi pokazati svoju dragocjenu ljubav, dok jača našu vjeru? Kasnije u priči čitamo ove riječi: „Ali je GOSPOD bio s Josipom“ (Postanak 39,2). Bog ga nije napustio u jami. Daleko od toga. Bog je zapravo bio s njim.

PROČITAJTE: Bog sve okreće na dobro: Ako u to sumnjate, Josipova priča će vam otvoriti oči

Štoviše, Bog je radio nešto na njemu. Ova je jama bila svrhovita, a ne besmislena. Kroz cijelu nas se Bibliju upućuje da ne odbacujemo osobne nevolje kao nešto loše. Umjesto toga, s očima vjere moramo vidjeti ispod površine, gdje nas Bog sve više mijenja na svoju sliku. Jakov upućuje vjernike da radosno prihvate ove kušnje, jer se predostrožno koriste za jačanje naše vjere i zrelosti (Jakovljeva 1,2-4).

Kako Bog daje poniznost

Psalmist nas podsjeća da je Bog koristio nevolju kao sredstvo kako bi ga učinio poslušnim (Psalam 119,67).

U Josipovom životu vidimo kako je Bog radio takvu promjenu na njemu. Čitajući Josipovu priču, zadivljeni smo moralnim kompasom ovog čovjeka. No gdje je dobio disciplinu? Kako je Bog proizveo u njemu poniznost koja drhti pred Bogom i prianja uz njegova obećanja? Sjetimo se da je upravo mlađem Josipu nedostajalo ne samo znanje, već i poniznost kada je razgovarao s braćom o snovima (Postanak 37,1-11). Bog ga je ponizio kroz ove kušnje. Ali ne samo da je Bog ponizio Josipa, već mu je pokazao i dragocjenu ljubav i vjernost u pravo vrijeme (Postanak 39,21-23).

Daleko od toga da ga je Bog napustio u besmislenoj jami, Josip je zapravo bio upravo tamo gdje ga je Bog želio. Ovdje u ovom neočekivanom položaju Bog je radio na promjeni Josipa, čak i kad ga je uveseljavao svojom blizinom.

Bog je s vama

Kad čitamo i razmišljamo o životu čovjeka poput Josipa, nije to poput nekog povijesnog dokumentarca. Naravno, postoje činjenice i pojedinosti koje treba promatrati u okviru tog vremena i kulture. Ali mnogo toga možemo primijeniti na vlastiti život. Kao vjernici prianjamo uz istog Boga koji nam govori kroz svoju riječ i obećava da će djelovati kroz naše okolnosti na svoju slavu i za naše dobro (Rimljanima 8,28).

Razmislite koliko je moćna ta istina stvarno. Ništa nije slučajno u vašem životu. Sve je po Božjoj providnosti. Svaka situacija u kojoj se nalazimo, bilo dobra ili loša, zapravo radi zajedno za naše vječno dobro. Nevolje nisu besmislene, već svrhovite. Bog nas mijenja da sve više ličimo na njega po njima i kroz njih.

PROČITAJTE: 6 znakova da vas Bog testira

Ali nije da nas Bog samo mijenja kroz nevolje. Bog je također s nama kroz nevolje. On ulazi u naše borbe. Razveseljava nas svojom prisutnošću, pokazuje dobrotu, suosjeća s našim slabostima i osvježava nas svojom riječju. Nikada ne tonemo niže nego što se Krist može spustiti. Nikada ne možemo nadmašiti njegovu suverenost. Pridružuje nam se u jami, da nam dade više od sebe.

Na kakvom god dnu se nalazite

Što može pomoći onome tko ne može pustiti još jednu suzu? Što vas tješi kada nema drugih medicinskih opcija? Kako se možete utješiti kada su odnosi slomljeni? Kome se možete obratiti kada vas mnogi lažno optužuju? Kako se možete osnažiti da stojite kada je tragedija savila vaša koljena?

Kada vas životne kušnje tjeraju da se osjećate kao da nekontrolirano jurite dolinom rijeke očaja, držite se Božje prisutnosti i svrhovitosti. To nije slučajnost, a niste sami. Niste napušteni. Bog je s vama u toj jami, zbog svoje slave i vašeg dobra.

Autor: Erik Raymond; Izvor: DesiringGod.org Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!