Bog je veći od vaših problema
Foto: Unsplash

Vaši problemi mogu biti ogromni, ali vaš Bog je veći.

Božja obećanja često puta u našim životima izgube svoju moć iz razloga što Bog sam u našim očima postane malen. Možemo se sjetiti te recitirati desetke Božjih obećanja. No u našim srcima Bog više nije kralj koji pobjeđuje vojske i stvara prolaze preko mora. On više nije Pastir koji traži svoje ovce i drži ih u sigurnosti iza svoga štapa. On više nije Gospodin koji hoda po moru i uskrisuje mrtve iz grobova. Polako i suptilno zaboravimo na Božju moć, mudrost i nježnost.

Kada Božja obećanja postanu nemoćna da utišaju naše strahove ili pruže utjehu našoj tuzi, podignu naše brige ili nas motiviraju na poslušnost, tada trebamo puno više od toga da jednostavno još jednom čujemo Njegova obećanja. Trebamo gledati na Boga koja ih daje.

Zakopana obećanja

U Izaiji 40 prorok govori o skupini utučenih Izraelaca. Nacija koja je jednom svijetlila kao zvijezde na nebu je sada zatamnjena progonstvom. Dok je Izrael gledao natrag iz babilonskog ropstva Božja obećanja su djelovala zakopano. Kako bi Bog mogao dati Izraelu vječno kraljevstvo kada su oni bili robovi u stranoj zemlji (2. Samuelova 7, 13)? Kako bi Bog mogao učiniti Izrael blagoslovom svijeta kada je na njih palo prokletstvo (Postanak 12, 3)? Kako je Bog iz Izraela mogao podići kralja koji će zmiji zdrobiti glavu kada je Izrael bio pod Babilonom (Postanak 3, 15)?

Mi možemo pitati slična pitanja kada se sjetimo na Božja obećanja usred naših oluja. Možemo pogledati na život u kojemu živimo kao samci i pitati se ”Kako bi me Bog mogao zadovoljiti?” Možemo pogledati na grozan neuspjeh i pitati se ”Kako bi mi Bog mogao oprostiti?” Možemo pogledati iz kratera neuspjeha i pitati se ”Kako bi me Bog mogao utješiti”?

U tim trenucima trebamo pogledati na ono što je Bog učinio za Izrael. Trebamo da On stane pored nas, da nas podsjeti na svoja obećanja i nakon toga reći ”Pogledajte svoga Boga” (Izaija 40, 9).

Pogledajte svoga Boga

Tko je Bog koji nam daje obećanja? On je Bog moći koji je stvorio svijet svojom riječju. On je Bog mudrosti koji stvara puteve kroz divljinu. On je Bog nježnosti koji svoju djecu donosi u svoj dom i naravno On je veći od svih naših problema.

Bog moći

Evo, svemogući Gospod dolazi kao pobjeditelj i mišica njegova dade mu pobjedu“. (Izaija 40, 10)

Pogledajte na Boga moći koji je stvorio svijet Svojom Riječju.

Bog koji izgovara nama svoja obećanja je isti onaj Bog koji je rekao ”Neka bude svjetla“, nakon čega je tama pobjegla. (Postanak 1, 3) Dok On govori zvijezde izgaraju i planeti se kotrljaju u orbitama, rijeke proteku i oceani ispune zemljine predjele, doline bivaju potopljene, a planine se uzdižu do neba. „Trava se osuši, cvijet uvene, ali riječ Boga našega ostaje dovijeka“. (Izaija 40, 8)

Jesu li vaši problemi neukroćeni poput oceana? Bog ih drži na dlanu svoje ruke (Izaija 40, 12). Je li vaša tuga beskrajna poput nebesa? Bog ih mjeri poput postolara na svome radnom stolu (Izaija 40, 12). Jesu li vaši tereti teški poput brijegova? Bog ih podiže i stavlja na svoju ljestvicu (Izaija 40, 12).

Vaši problemi mogu biti ogromni, ali vaš Bog je moćan. Prije će sunce prestati sjati nego što će Njegova Riječ proći, bez obzira na to koliko vaši problemi bili veliki.

Bog mudrosti

Tko je pokrenuo duh Jahvin, koji ga je uputio savjetnik“? (Izaija 40, 13)

Pogledajte Boga mudrosti koji svoj put stvara kroz divljinu.

Izraelci su pomislili da je njihova budućnost kao nacije propala zajedno sa jeruzalemskim zidovima te da ih čak niti Bog neće moći podići. Rekli su: „Moj put sakriven je Jahvi, Bogu mom izmiče moja pravica“. (Izaija 40, 27)

No izraelsko progonstvo nije iznenadilo Boga niti su oni izmaknuli iz Njegova pogleda. „Ne znate li“, pita Izaija. „Niste li čuli? Bog je svemoćan Bog. On razumije ono što se ne može istražiti“. (Izaija 40, 28) Kada je Izrael bio izgubljen u divljini izbjeglištva i kada nije vidio načina kako da se vrate u svoju zemlji Bog im je utabao put kroz pustinju (Izaija 40, 3).

Niti jedna nevolja nije toliko zapetljana da je Bog ne može otpetljati. Niti jedan put za njega nije prezavojit da ga Bog ne može ispraviti. Niti jedno srce nije toliko slomljeno da ga Bog ne može spojiti natrag.

Vaši problemi su možda zbunjujući, ali Bog je mudar. On vas vidi. On zva svaki detalj vašega problema. On isto tako zna kako vam prići ondje gdje ga čekate i kako učiniti da ustanete i raširite krila poput orlova. (Izaija 40, 31)

Bog nježnosti

On će se brinuti za svoje stado poput pastira. On će svoju janjad okupiti u svojim rukama. Nosit će ih na svojim grudima i nježno će voditi one koji su sa mladima. (Izaija 40, 11)

Pogledajte na Božju nježnost, na Boga koji nosi svoju djecu u svoj dom.

Prije nego što je Bog zagrmio svojim veličanstvom u Izaiji 40, On se Izraelcima obratio majčinskim šapatom: „Tješite, tješite narod moj”, tako govori Bog vaš“. (Izaija 40, 1) Bog se ne raduje tomu da njegov narod bude mučen i bacan amo tamo nevoljama. On želi da Ga mi poznajemo kao Boga utjehe. (2. Korinćanima 1, 3)

Ako nam Božja snaga pokazuje da je On moćan da ispuni svoja obećanja, ako nas Njegova mudrost uvjeri da su naše okolnosti u Njegovoj kontroli, tada nas Njegova nežnost uvjerava u to da on uživa u tome da koristi svu svoju mudrosti moć kako bi pokazao ljubav prema nama. On je Pastir koji ostavlja devedeset i devet ovaca kako bi pronašao onu jednu, zalutalu. Nakon što je pronađe, On se saginje, uzima je u svoje ruke i nosi je sve do doma. (Izaija 40, 11)

Vaši problemi mogu biti agonični, ali vaš Bog je nježan. Sve svoje strahove i slabosti stavite pred Njega i zamolite Ga da vas utješi svojom ljubavlju.

Svaka dolina će biti ispunjena

Sedamsto godina nakon što je Izaija rekao Izraelcima neka pogledaju svoga Boga, Ivan Krstitelj je preuzeo prorokove riječi i recitirao ih u judejskoj pustinji: „Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade“! (Luka 3, 5-6; Izaija 40, 4-5)

Nakon toga je Ivan Krstitelj zakoraknuo u stranu nakon čega je čovjek hodao preko tih dolina i brežuljaka i prošao kroz divljinu. On je Čovjek moći koji je razoružao vojske pakla i donio Kraljevstvo Božje. On je Čovjek mudrosti koji je utišao učenjake i govorio Riječi od Boga. On je Čovjek nježnosti koji je liječio bolesne i ispunjavao Božju volju.

Nakon toga je legao dolje, ispod najvećeg od svih naših problema, dopustio da ga tuku, prebiju i pokopaju. To je učinio kako bi naše prokletstvo ponio u grob, ondje ga duboko zakopao i nakon toga uskrsnuo u moći neuništivog života. Svako obećanje od Boga dolazi po Isusu Kristu (2. Korinćanima 1, 20), Boga sa ožiljcima na svojim dlanovima.

Vaši problemi mogu biti veliki, možda čak i veći nego što ste toga svjesni. Ali vaš je Bog veći, a Njegova obećanja nama su snažnija i sigurnija. Stoga, pogledajte odozgo na svoje probleme. Ponovno poslušajte Božji moćan, mudar i nježan glas i nakon toga zamolite Boga neka vam pomogne da pogledate na Njega.

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: